Понеделник, 24 Януари 2022
02
юли
 

Светът е в напрежение заради очакван срив в доставките на ремдезивир

Четвъртък, 02 Юли 2020 | 12:12:41


„Изкупуването на ремдезивир е разочароваща новина, не непременно поради недостига, който ще бъде предизвикан по този начин в други страни, а защото това е ясен сигнал за нежелание за сътрудничество с останалите държави, както за смразяващия ефект

„Изкупуването на ремдезивир е разочароваща новина, не непременно поради недостига, който ще бъде предизвикан по този начин в други страни, а защото това е ясен сигнал за нежелание за сътрудничество с останалите държави, както за смразяващия ефект, който този акт оказва върху международните споразумения за правата на интелектуална собственост". Това коментира проф. Охид Якуб, старши преподавател в Отдела за научни политики на Британския университет в Съсекс, цитиран от Агенция Ройтерс. Изявлението идва ден след като стана ясно, че САЩ са изкупили за своите нужди огромни количества от медикамента, който има важно място в лечението на COVID-19.

На свой ред Джонатан ван Там, заместник главен медицински директор в Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания, заяви по време на парламентарно изслушване, че новите лекарства като ремдезивир вероятно ще бъдат в „относително недостиг на първо място“ спрямо съществуващите генерични лекарства като дексаметазон.

Германското здравно министерство също излезе със становище, че очакваното одобрение на пазара, което компанията Gilead ще получи от ЕС тази седмица, носи задължението тя да доставя достатъчно количества в бъдеще. От своя страна Gilead заяви, че вече се свързва с производители на генерични лекарства, базирани в Индия и Пакистан, за да поемат те доставките на ремедизивир в 127 развиващи се страни, като обаче уточни, че не е обсъждала в детайли стратегията си за доставки за развитите страни извън САЩ.

„Проблемът е в голямото търсене на лекарство, което все още е било във фаза на проучване и по всяка вероятност количествата не са били увеличено до нивата на промишлено производство, когато е възникнала епидемията“, коментира Джино Мартини, главен изследовател на Кралското фармацевтично дружество в Обединеното кралство. По думите му действието на САЩ означават, че веригите за доставка ще бъдат под напрежение за известно време, а Gilead ще трябва да увеличат производството, за да задоволят търсенето на употребата на ремдезивир.

В момента в света има голямо търсене на този медикамент, след като бе доказано, че интравенозното му приложение дава много добър ефект при лечение на пациенти със COVID-19 по-рано в хода на заболяването, отколкото други терапии като добре познатия кортизонов препарат дексаметазон.

Великобритания и Германия заявиха, че поне засега имат достатъчно резерви, но не скриха колебанията си относно възможността те да бъдат бързо изчерпани при неочаквана ситуация. Южна Корея обяви, че започва да използва запасите си, но планира преговори за закупуване на още количества през август.

Американският департамент по здравеопазване и услуги (HHS) заяви, че е осигурил цялото планирано производство на Gilead за юли и 90% от продукцията му през август и септември, в допълнение към разпределението на количества за клинични изпитвания.

Европейският съюз обяви, че е в преговори за закупуване на дози за 27 държави-членки на общността.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rcAt


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Изтичат сертификатите на 93 хил. граждани, ваксинирани в България
24.01.2022 18:48:05

Изтичат сертификатите на 93 хил. граждани, ваксинирани в България

Европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. граждани, чийто ваксинационен кур ...

Почина д-р Роман Кунчев
24.01.2022 18:22:06

Почина д-р Роман Кунчев

Почина пловдивският акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина д-р Роман Кунчев. Кон ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...