Събота, 04 Февруари 2023
29
ноем
 

Бургас: Общинските съветници одобриха тегленето на кредит за детската болница

Вторник, 29 Ноември 2022 | 17:11:55


Общинските съветници в Бургас одобриха искането на общинската администрация за изтеглянето на кредит, който да подпомогне изграждането и оборудването на Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“, предаде Б

Общинските съветници в Бургас одобриха искането на общинската администрация за изтеглянето на кредит, който да подпомогне изграждането и оборудването на Многопрофилната болница за активно лечение на детски болести „Св. Анастасия“, предаде БТА. Средствата ще дадат възможност за реализирането на първоначалната фаза на проекта, стана ясно по време на редовното заседание на местния парламент днес.

„С решение на Министерския съвет тази детска болница беше обявена за приоритетен национален обект. Изграждането ѝ предстои в следващите няколко години, но тя няма как да съществува и да функционира стабилно, ако не са създадени възможности за взаимодействие с няколко регионални детски болници. Бургаският проект за детска болница вече е включен в тази национална здравна инфраструктура, която предстои да бъде изградена“, коментира по време на заседанието кметът на Община Бургас Димитър Николов.

По думите му Бургас е първият град в страната с напълно готов проект за специализирано детско лечебно заведение от гледна точка на подробните анализи за нуждите от здравни грижи за деца в Югоизточна България. До момента общината е използвала възможностите за външно финансиране по оперативни програми на ЕС и националния бюджет. Необходимо е обаче да бъдат осигурени и собствени средства. Именно това налага поемането на дълг, стана ясно от внесената в Общински съвет - Бургас по-рано този месец докладна записка от кмета Николов.

В нея той посочва, че местната хазна е в стабилно състояние. Положителна е и оценката на Агенцията за кредитен рейтинг (БАКР) за запазване на присъдения кредитен рейтинг. Общината планира да кандидатства за заема пред Европейската инвестиционна банка, а максималният размер на дълга ще е до 12 800 000 евро.

"За да се развие този проект, трябва да покажем на Управляващия орган самоучастие. Общината се е обърнала за такъв кредит към Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ на ЕК, която ще осигури този кредит, който е в долната граница по допустимост. Важното е да се знае, че ние нямаше да се справим в подготовката на този проект - от анализа на нуждите, от проектирането на функционалността на сградата и анализа на потребностите от апаратура, с която да функционира - без помощта на Европейската инвестиционна банка, която беше осигурена през последните две години и половина. Дотук банката финансира и се грижи за реализирането на този проект, а в момента осигурява мониторинг на обществената поръчка за сградата. Когато консорциумът от чуждестранни експерти приключи своята дейност, ще бъде осигурена втора грантова схема за контрол на процеса на строителство, подготовка на специалистите, осигуряване на възможност за посещение и обучение в различни европейски болници, които са част от Европейската мрежа на детските болници, с която вече имаме подписано партньорство", каза още Димитър Николов пред общинските съветници.

Планираните дейности по проекта са за изграждане на нова осеметажна сграда с външни пространства за разходка и игра, включително паркинг за специализирани автомобили и хора с увреждания, с обща площ над 24 000 кв. м. В болницата ще работят лекари от почти всички специалности.

Планираните дейности по проекта за изграждане на нова осем етажна сграда с външни пространства за разходка и игра, включително паркинг за специализирани автомобили и хора с увреждания. В болницата ще се провежда лечение по основни за детската възраст специалности – педиатрия, детска кардиология, хирургия, ендокринология, нефрология, пулмология и фтизиатрия, клинична хематология и онкохематология, както и по лицево-челюстна хирургия, алергология, очни болести, УНГ, ортопедия и травматология, инфекциозни болести, рехабилитация и т. н. Болницата ще разполага и със 133 легла, от които 10 интензивни, както и с мултипрофилно спешно отделение.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
z8@b


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...