Вторник, 21 Март 2023
05
ноем
4
 

Лидия Нейчева: Здравословният паралелен износ е 10%, у нас той е 50%

Увеличението на парите в болничната помощ е нужно за да се повишат цените на някои пътеки, посочва зам.-министър Ненков

Неделя, 05 Ноември 2017 | 15:07:49 Ирина Пекарева
4

Една от причините за постоянния преразход при лекарствата е реекспортът им. Това заявява по време на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК на 25-ти октомври зам.-здравният министър Лидия Нейчева. „Причината е тази и всички знаем

Една от причините за постоянния преразход при лекарствата е реекспортът им. Това заявява по време на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК на 25-ти октомври зам.-здравният министър Лидия Нейчева.

„Причината е тази и всички знаем, че е тя”, казва Нейчева и посочва, че ако „здравословният” паралелен износ е в рамките на до 10 на сто, то у нас той е 50%.

„То от това липсват и медикаменти на пазара”, отбелязва и представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов.

Разговорът се води при обсъждане на бюджета на касата за идната година, като Лидия Нейчева заявява катеорично, че стои зад текста, който налага рестрикция за реимбурсирането на нови молекули през 2018 г. „Длъжна съм да кажа, че аз подкрепям това становище”, казва тя.

Другият зам.-здравен министър в надзора – д-р Мирослав Ненков, пък отбелязва, че предложението да се предвидят по-малко пари за лекарства за догодина „не е станало ей така, защото някой е гледал в тавана”. Той заявява, че екипът в МЗ е твърдо решен да направи такива промени в правилата, че устремното нарастване на разходите за лекарства, което, по думите у, не винаги е свързано с удовлетворяването на нуждите на пациентите, да спре. „Ние ще се борим със зъби и нокти да го направим това факт – ограничаването на реекспорта и по-адекватната и честна за пациентите, честна за всички, които си плащат здравните осигуровки хора, оценка на здравните технологии на новите медикаменти и устройства, които са предвидени някога да влязат да се заплащат с обществени средства”, заявява той пред наздорниците.

Д-р Ненков коментира и увеличаването на средствата в болничната помощ, като посочва: „Нашата логика беше, че наистина има пътеки, които са критично ниско оценени, и те са така от години”. Той дава за пример пътеките за новородени, като отбелязва, че „колегите от „Пирогов”, Пловдив и Варна правят операции, които струват колкото чревна операция на възрастен човек”.

„Грижата за новородено бебе, оперативната техника е уникална. Тези пътеки не са променени и са много ниски от години. Логиката ни беше да позволим, да дадем възможност, честно доколкото може, в процеса на преговорите с договорните партньори такива пътеки да бъдат увеличени. Това е логиката на бюджета ни. Аз категорично бих го подкрепил в този вид”, казва зам.-министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2DcK

999 06.11.2017 12:14:06

НЗОК не бива да заплаща иновативни терапии. Редно е те да се финансират от други източници, докато докажат ефективността си. Натискът да се намаляват цените навреди на доставките на най-масовите медикаменти. Иновативните не страдат от това. Техните цени никой не оспорва. Това, че лекарят трябва да има свобода на избор е вярно, но не съществува в никоя система финансирана от фонд. Във всички европейски страни лекарите разпростират избора си върху това, което им е разрешено. И те не са доволни от този факт, но не протестират прекалено шумно. Не можем да си позволим едновременно и най-скъпите лечения и максимални разходи за заплащане на труда. Нужен е баланс, изискващ повече разум.

Гост 05.11.2017 22:46:06

Нейчева, Това са пълни глупости. Ако това беше така, реекспортът щеще да минава през пациентите и отчасти болниците за онколекарства. Последното може да е фактор донякъде и да са замесени няколко частни онкоболници, Но те се броят на пръстите на едната ръка и можете да им дишате във врата, но не искате. Големият преразход идва от разпасаното изписване на т.нар иновативни лекарства, за което работят много хора- като се почне от prof. А.Д. и се свърши с най-добрата приятелка на зам. председателя.

Гост 06.11.2017 10:38:26

Щом са в списъка на НЗОК естествено ,че е има изписване бе алоооо. Лекарят преценява какво да изписва от наличните , много ясно,че ще изписва съвременни медикаменти по съвременно лечениие, алооооо . Надзорът увеличаващ непрекъснато позициите в списъка с реимбурсираните лекарства безплатни или частично платени е виновен за ситуацията, в която тъпата касичка не може да си управлява ресурсите и вместо да плаща трудът на медиците прави популистки неща като надува медикаментите , коит не може да си позволи

Гост 05.11.2017 17:54:07

О я се скрийте. Лекарства няма на пазара не толкова от реекспорт, а защото сума ти фармацевтични фирми си дигнаха чукалата, изтеглиха си позициите медикаменти И СИ ЗАМИНАХА от един пазар където шантажисти като Пепи Левото искахе да продават на безценица под себестойността на производство .Затова и ваксини 3 години нямаше. Тях кой ги реекспортира а?


Всичко за коронавируса
Още новини
Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна
21.03.2023 15:59:05

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов представи отчет за дейностт ...

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ
21.03.2023 15:10:45 Надежда Ненова

Христофор Иванов: Нужен е механизъм за внос на лекарствата за амбулаторно лечение като този за болнична помощ

Отворените модели на доставка на лекарства, които се прилагат и развиват в Европейския съюз, ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...