Четвъртък, 09 Декември 2021
08
окт
10
 

БАПЗГ поиска спешни мерки за спасяването на здравните грижи у нас

Петък, 08 Октомври 2021 | 11:58:31
10

Апел за спешни мерки за спасяването на здравните грижи у нас отправиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В обръщение към граждани, институции и политици от Асоциацията искат спешни промени във връзка със здравните грижи у

Апел за спешни мерки за спасяването на здравните грижи у нас отправиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В обръщение към граждани, институции и политици от Асоциацията искат спешни промени във връзка със здравните грижи у нас, като формулират исканията си в пет точки и заявяват: „Твърдо настояваме за решения днес, утре ще бъде късно“.

От БАПЗГ искат Национална стратегия за развитието на здравните грижи в страната, гарантирана начална заплата в размер на три минимални, приемане на стандарти за всяка специалност от направление „Здравни грижи“, продължаващо обучение и др.

Ето и целия текст на апела на професионалистите по здравни грижи:

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ, БЪДЕЩИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, ИЗБИРАТЕЛИ И ОТГОВОРНИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ВЕДОМСТВАТА,

Ние от Националния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи се обръщаме към Вас във време на засилващи се трудности и изпитания, за да заявим отново на висок глас: ОЧАКВАМЕ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ГРИЖИ В БЪЛГАРИЯ!

Днес, повече от всякога, е нужно национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински  и рентгенови лаборанти. Изискват се неотложни и незабавни промени в организацията на работа, условията на труд и размера на трудовите възнаграждения, така че всички медицински специалисти да работят тук и сега!

Призоваваме всички политически партии да обявят за свой основен приоритет здравето на нацията и настояваме политическите субекти да постигнат съгласие за незабавни, ясни и конкретни действия за запазване на здравните грижи за българите, като очакваме от тях:

 1.      Приемане на Национална стратегия за развитието на здравните грижи в Република България с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции.

 2.     Осигуряване на начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати.

 3.     Приемане на стандарти за всяка от специалностите в направление „Здравни грижи“, които да включват необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на

пациентите, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата.

 4.     Диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация.

 5.     Задължително, обезпечено от работодателите и държавата, продължаващо обучение и гаранции за кариерно развитие в професията.

Повече от 10 години  алармираме безответно, че в България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова. Не достигат фелдшери/лекарски асистенти в екипите на спешните звена, в региони със затруднен достъп до медицинска помощ и здравни грижи. Системата на здравеопазване работи с недостатъчен брой медицински и рентгенови лаборанти, а броят на рехабилитаторите е крайно недостатъчен за възстановяване на пациентите след етапа на активно лечение. Средната възраст на специалистите по здравни грижи вече е над 55 години, а броят на кандидатите за тези професии продължава да е недостатъчен, въпреки включването на направление „Здравни грижи“ в списъка с приоритетните направления и отпускането на повече бройки за първокурсници по държавна поръчка.

За да се спаси съсловието от изчезване и за да не се застрашава националната здравна сигурност, са нужни решителни действия.Това екауза, около която сме длъжни да се обединим!

Затова днес, в навечерието на третите поредни парламентарни избори за 2021 година, ние настояваме:

За да се полагат качествени здравни грижи за пациентите, родилките, бебетата, децата, хората с хронични заболявания и всички, който се нуждаят от подкрепа и грижи,  са нужни незабавни и енергични промени и политика за привличане на млади хора към професиите от направление „Здравни грижи“. В противен случай Ангелите на милосърдието, както хората наричат медицинските специалисти, ще продължат да намаляват. Болниците все по-често ще затварят отделения заради липса на медицински сестри и други медицински специалисти. Все по-често ще има недоволство от страна на пациентите от липса на грижи, внимание и хуманно отношение. Дошъл е преломният момент да се преосмисли проблемът с недостига на персонал и да се предприемат революционни промени, а не козметични действия, с които работодателите се опитват да се справят ден за ден.  Решаването на проблема изисква той да се превърне в мисия и реални действия на бъдещите управляващи политици, които да почувстват с мисълта, морала и човещината си, че повече от 15 000 медицински специалисти са заразени с COVID-19, много колеги напускат системата и няма кой да ги замести, а нашите пациенти отчаяно се нуждаят от грижи. Бъдещите медицински специалисти на България са тук, но е нужно да повярват, че са желани, че ще бъдат ценени и уважавани. Настоящите медицински специалисти са Героите на нашето време – в защитни облекла и маски, уморени и изтощени, продължаващи битката с предизвикателствата и трудностите, въпреки оределите професионални редици. Те са тези, които не жалят сили за своите пациенти, надмогвайки здравния риск и умората, неизменно до страдащите и нуждаещите се от лечение, подкрепа и квалифицирани здравни грижи. Защото знаят, че са призвани да дават Любов, Вяра и Надежда, че ще има Утре. И това Утре трябва да бъде по-добро от Днес!

Уважаеми политици, решението на проблема е във Вашите ръце – с воля за промяна, воля за морал и отговорност, воля за спасяване на здравната национална сигурност! Издигнете се до висотата на очакванията на медицинските специалисти и на хората – Вашите избиратели – за по-добра здравна грижа и просперитет!

Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отказваме да носим отговорност за неблагополучията в здравната система и твърдо настояваме за решения днес, утре ще бъде късно! Ако останете глухи за нашия апел, утре Ви очаква горчивата чаша на понесената отговорност. Отговорност, която ще Ви търсят идните поколения!

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГКоментари по темата

Правила на форума за коментари
7D$r

Гост 08.10.2021 20:34:24

съсловието не може да изчезне толкова лесно - ако заплатите се намалят до размера на минималната , което не е трудно - съсловие пак ще има

Гост 08.10.2021 23:44:01

Нека да позная колко ще е смъртността ви тогава ....

Гост 08.10.2021 16:59:44

Тука се хвърлят накакви цифри, без особен анализ. Например, акушерките били 4 000, а имало нужда от още толкова. По данни на НСИ за 2020, в България е имало 59 440 раждания. Като ги разделим на 4 000 акушерки, се получава по 15 раждания на акушерка годишно. Ако има още 4 000 акушерки, ще се падат по 7-8 раждания на акушерка годишно. Т.е. ако тези 4 000 да намалеят наполовина, ще се получи по 30 раждания на акушерка годишно, или по едно на 10-12 дни. Дори да останат 1 000 акушерки, ще им се пада по едно раждане на седмица.

Гост 10.10.2021 15:15:30

А как се поддържа квалификация с 15 раждания годишно?

Гост 08.10.2021 17:04:31

Да ,да само ,че в АГ дейността няма само раждания, (и са 70 000 годишно средно) а хиляди оперативни интервенции и други дейности по лечение на пациентки за които трябват именно АГ сестри наречени акушерки. Сигурно сте от някое соц АПК счетоводител или галфон от МЗ ,което е едно и също

Гост 10.10.2021 15:14:00

"АГ сестри наречени акушерки" Не знаех, че има такава специалност. А ражданията за 2020 наистина са 59 400 - виж данните от НСИ. Сметките на колегата са точни: ако 3000 акушерки не се занимават директно с водене на раждане (макар че къде оставят акушерка да води раждане в днешно време), на останалите 1 000 се падат по едно на седмица.

друг гост 08.10.2021 20:31:57

има си световни стандарти - да се сравнят

Другата гледна точка 11.10.2021 11:54:28

Kое да се сравни - заплатите ли?

Гост 08.10.2021 14:51:47

На комунистическата политическа класа (а те са всичките такива само с различни бои) изобщо не им пука за медицинският персонал. На тъпаците от ДАНС също , защото се правят ,че не виждат проблем за националната сигурност и се явяват всъщност съучастници в разгрома на здравеопазването. Едни с действия, повечето с бездействия Иначе щеше да има привлечени за обвиняеми министри на здравеопазването, премиери, членове на Здравната Комисия, управители на НЗОК и т.н от последните 21 години . Както виждате ,този разгром не е разглеждан като заплаха за националната сигурност от милиционерите в ДАНС , нито от дебелите чички в прокуратурата . А това е реална заплаха за националната сигурност, защото след 5-6 години няма да има никакво здравеопазване извън петте големи града на кочината България. А процесът вече е необратим дори с изливане на много средства (което няма и да направят). Можеше да се спре преди 15 години ,вече е късно. Така ,че кочинката е обречена с напускането на над 14000 лекари и над 32000 медсестри за последните 32 години комунистически модел от общо 77 г мръсно явно и после латентно комунистическо управление. И никой и млад човек няма да остане в комунистическо гето с липсваща здравна система. Ето ви и ехото на допълнителните демографски шамари ,които ще получи тъпото племе утре.

Бял ангел 08.10.2021 13:49:44

Бля-бля-бля. Празнословие и кухи без стойност думи! Действия са нужни за промяната!!! От години едно и също само на приказки! Всичко е сбъркано в тази БАПЗГ! Какво направихте за тези 20 години??? Трябва ни силен синдикат, който наистина да се бори за нас и правата ни!!! А не както досега изнемощели и прегорели от работа да ни унижават и да ни пробутват някакви трохи! Точно в този момент е времето за стачни действия, за да се случат нещата, а не да ми се говорят глупости от сорта:"Ако останете глухи за нашия апел, утре Ви очаква горчивата чаша на понесената отговорност. Отговорност, която ще Ви търсят идните поколения!"


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Напрежение в УМБАЛ „Александровска“
09.12.2021 11:36:29

Напрежение в УМБАЛ „Александровска“

Част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Александровска“ ...

Д-р Кацаров: Нямам груба грешка, която да отчета
09.12.2021 10:47:55

Д-р Кацаров: Нямам груба грешка, която да отчета

До този момент съмненията за „Омикрон“ у нас не са се потвърдили, но най-вероятно ще ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...