Неделя, 28 Ноември 2021
21
окт
10
 

Петко Салчев: Пациенти с фалшиви сертификати трябва да плащат цялото си лечение от COVID

Четвъртък, 21 Октомври 2021 | 20:32:12 Надежда Ненова
10

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев с в интервю за Zdrave.net за парите в Касата, фалшивите сертификати и здравната система. Проф. Салчев, след актуализацията на бюджета на НЗОК и в условия на COVID пандемия, има ли опа

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев с в интервю за Zdrave.net за парите в Касата, фалшивите сертификати и здравната система.

Проф. Салчев, след актуализацията на бюджета на НЗОК и в условия на COVID пандемия, има ли опасност да остана неусвоени средства за тази година?

Ако всичко работи добре и се усвоят тези средства, се очаква в края на годината в Централно управление на Касата да останат около 8 млн. лв., които да бъдат разпределени за екстремни ситуации по решение на Надзорния съвет, плюс 3 млн. лв. резерв. Неусвоени средства няма да останат, но няма да се съглася да има и разплатени средства без дейност. Има вариант с част от средствата, по определена методика, да бъдат стимулирани лекарите там, където се установи, че са си свършили по-добре работата. Например личните лекари, които са успели да поставят всички ваксини, които се изискват по задължителния имунизационен календар, ваксина срещу рак на маточната шийки и т.н. Ако те реално са си извършвали профилактичната дейност и ваксинациите, но парите ще бъдат давани на калпак. Разпределяне на пари няма да има, защото няма как да ги оправдаем пред здравноосигурените лица.  

Предложих на Надзорния съвет общопрактикуващите лекари да имат право да изписват безплатни лекарства за лечение на COVID. В момента има 105 COVID зони, но те не покриват цялата територия на страната. Има вероятност две от областите – Видин и Силистра, да останат без такива зони изобщо, тъй като нямат медицински центрове, които да отговарят на изискванията за зони. След като прегледахме нашите разчети, направих това предложение, за да не останат пациенти без необходимите медикаменти. Сега вече е решение на Надзора да го приемат и на БЛС да го подпишат.

Каква е ситуацията в момента, след актуализацията на бюджета?

С актуализацията на бюджета на Здравната каса и предварителното преразпределяне на резерва ПИМП разполага с над 283 млн. лв., като до момента са разплатени приблизително 195 млн. лв. Оставащите средства до края на годината са 88 млн. лв. които трябва да бъдат изработени от лекарите.

За СИМП са 307 млн. лв. (актуализация плюс резерв), изработени и заплатени от Касата са 203 млн. лв. и остават 104 млн. лв. до края на годината. Денталната помощ – 215 млн. лв., от които 162 млн. лв. са изработени и остават 53 млн. лв. За МДД са определени 132 млн. лв., от които са изработени 92 млн. лв. и остават 39 млн. лв. За болнична помощ за 2021 г. са отделени 2,699 млрд. лв. Заплатените към 30 септември средства са 1,838 млрд. лв. Остават 860 млн. лв., от които обаче 51 млн. лв. трябва да бъдат отделени за надлимитната дейност за 2017 и 2018 г., и 17 млн. за искове по съдебни дела срещу НЗОК. Преразпределени до края на годината са 688 млн. лв., които трябва да се изработят от болничните лечебни заведения.

За допълнително плащане при неблагоприятни условия 4% са доплатени за ПИМП, без в това число да влизат средствата за плащане на медици, които имат пациенти с COVID. За СИМП доплащането е 12%, дентална помощ – 28%, МДД – 9% и в болнична помощ – 10%. В тези пари не влизат допълнителните средства към заплатите на лекарите, медицинските сестри, санитарите и фармацевтите, които общо са 237 млн. лв.

Какво показват данните ви за изпълнението на плановата дейност в болниците през тази година в сравнение с миналата?

Ръстът през деветмесечието на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. е близо 7%. За съжаление обаче заплатената дейност по пътеките за COVID е със 178% повече. Това показва, че или има повече пациенти, или повече усложнени пациенти, или новата цена на клиничната пътека оказва влияние. Много са факторите. Увеличена е плащането в тази дейност първите три месеца нямаше случаи на COVID. През тази година през лятото колкото и да бяха малко случаите, все пак ги имаше. 1400 лв. в момента е усреднената цена на клиничната пътека за леки и средно тежки случаи. Тежките случаи се плащат на ден по  клинична процедура – над 700 лв. на ден. Никой не може да каже усреднената цена. В една болница може да са повече тежките случаи, но те получават и повече пари.

Как ще коментирате предложението на ББА неваксинираните да си плащат лечението за COVID?

Аз имам друго мнение. Всеки, който постъпи в болница и е ваксиниран по неговите думи, а се окаже, че е фалшив сертификата, освен наказателната отговорност да си поеме и цялото лечение, а не да се доплаща.

Как се доказва, че ваксинационния сертификат е фалшив?

Има всякакви варианти, стига да има заинтересованост. Например на всеки болен, който твърди, че е ваксиниран, може да се изпращат пробите за секвениране и тогава става ясно има ли реално ваксина или не.

Какво трябва да се промени в здравната система, за да се подобри лошото й състояние и да спрем да сме например на първо място по смъртност?

Всяка промяна, която бъде направена, трябва да бъде съобразена с наличната нормативна база. От 2000 г. година досега нормативната база е толкова променяна, че първите страници на законите са предимно приетите в тях промени. Всички промени, които се правят по този начин, нарушават принципите на системата. Предлага се лечебните заведения да не са търговски дружества. Проблемът е решен в другите страни чрез Закон за болниците, а не са в общ закон за лечебните заведения и пак трябва да бъдат юридически лица. Законът за здравното осигуряване се нуждае от пълно преглеждане и ако се наложи, да премине в Кодекс и така да бъде решен въпроса с допълнителното застраховане дали ще го има или не и по какъв начин. Това са степените на уреждане на въпроса на обществените отношения. Но промяната на парче, без предварителен анализ, нищо няма да постигнем Ще си говорим пак за реформа на реформата на реформата.

Смятате ли, че има достатъчно средства в системата?

Недостатъчно е, за да покрие непосрещнатите нужди, защото ние не знаем колко са непосрещнатите нужди на населението. Парите са достатъчни, нужна е друг тип организация.

Каква е причината е за големия брой хоспитализации у нас?

Включването на амбулаторните и клиничните процедури в отчитането на болничната дейност, вместо да бъдат отчитани по друг ред.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
p9e7

Гост 01.11.2021 14:00:03

То ИАМН си е за закриване. Напълно безполезна цокалтица на мангизи. Да не би Кобилкина или ненормалния регистратор да са усвет. Освен да въртят лични услуги на държавна служба, друго не вършат. За ръководителя на контрола им пък изобщо да не споменавам. За изхвърляне са всички!

Знаещ 01.11.2021 06:52:45

Господата Салчев и Велчовски и техните назначения като некадърния малоумник Деянов, от ИАМН, са за затвора!! Добре изпълняват поръчки и задачи на тези дето ги назначиха!! Държавата и ние спим на 14!

гостенка 27.10.2021 20:35:38

за първи път в историята на нзок , тази институция загуби идентичност и визия......този я унищожи!

Гост 24.10.2021 13:46:03

Салчев още не е разбрал, че модела ни е солидарен.

Гост 26.10.2021 10:40:14

Солидарен е за осигурените. За неосигурените и фалшивите не е солидарен.

Гост 22.10.2021 14:00:39

Някой има ли информация дали предложението до Президента за медала на Салчев не е подписано от Български кардиологичен съюз, състоящ се от всички лекари, работещи в болниците "Сърце и мозък"? Дали някой знае г-н Веков кум/кумец ли е на главния секретар на НЗОК?

Гост 22.10.2021 14:50:37

можеш да питаш президента, докато му обясняваш визията си за здравеопазването

чукча 22.10.2021 12:04:20

И как ще докажеш, че е фалшив, бре Петко? А да ти е известно, че ваксините са ефективни под 90% - останалите набодени ще ги наказвате пак ли?

невеж контрольор от РЗОК 22.10.2021 07:08:36

Проклет да си Петко!!!

Гост 21.10.2021 23:40:33

Ауу, какво е това Божество!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства
27.11.2021 12:19:45

Записват в Наредба аптеките да получават по 4 лв. на рецепта за напълно реимбурсирани лекарства

Увеличението на средствата, които НЗОК ще плаща за всяко отчетено електронно предписание с предпи ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...