Четвъртък, 28 Октомври 2021
03
септ
6
 

Нужни са промени в Наредбата за специализациите

Понеделник, 03 Септември 2018 | 17:33:23
6

Наредбата за специализациите безспорно се нуждае от промени. Това стана ясно от думите на началника на Клиниката по ендокринология в „Александровска“ болница проф. Здравко Каменов пред БНР. „Един специализиращ лекар трябва да

Наредбата за специализациите безспорно се нуждае от промени. Това стана ясно от думите на началника на Клиниката по ендокринология в „Александровска“ болница проф. Здравко Каменов пред БНР.

„Един специализиращ лекар трябва да получава две минимални работни заплати. От тази година минималната работна заплата е 510 лв. Трябва да получава малко над 1000 лв. за срока на своята специализация. Един ординатор с 30-годишна практика получава по-малко. А ординаторът носи всички отговорности, трябва да взима самостоятелни решения, докато специализиращият лекар трябва да си изпълнява функциите, зад него стои неговият ръководител на специализацията, стоят другите колеги, така че неговите отговорности са доста по-малко. Да си представим, че този специализиращ лекар е достигнал, взел си е изпита. Оттам нататък какви са неговите алтернативи? Едната е да започне да получава заплатата на ординатора, т.е. по-малко, другата – да напусне страната със своята специалност, която е конвертируема и той може веднага да започне работа някъде“, коментира проф. Каменов.

Той припомни, че в България има места, където не просто не достигат специалисти, а въобще няма лекари. „И трябва да се направи една точна преценка за тези места. За тях трябва да се ориентират много от завършващите или специалистите, за да може да се покрие цялата страна адекватно. Един добър вариант би бил сключването на договор на тези специализиращи лекари със съответните болници, съответните общини и след това да се знае, че той пет години ще работи там. Общината, болницата финансира неговото обучение, но след това той да остане поне за известен период да работи там“, посочи специалистът.

От думите му стана ясно още, че отпадането на задължителния конкурс за специализация според него не е добре работещ вариант. „По-рано, когато имаше конкурси за специализация, кандидатите си бяха прочели материала по конкретната специалност, те идваха подготвени. Сега, когато такъв изпит вече не е наложителен, те тепърва започват да четат и на тях първата половин година на практика им минава – ако са достатъчно съвестни и ангажирани със себе си. И когато някой се кандидатира за три различни специалности, дори не в една област, това означава, че той просто отива, за да започне да специализира някъде, без това да му е любимо, без да знае какво ще прави там“, посочи проф. Каменов.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DPJM

Бай Иво 06.09.2018 10:10:43

Бай ни Здравко, тъгува по комунистическото минало и сега се надява да се върне. Ами освен на млади лекари да не даваме заплата, те нищо не знаят, сега се учат, няма заплата, ще работят без пари! Младите лекари трябва да почват от 1500 лева, какво е това, да им хвърлят има няма 1000 лева. Как се прави семейство и деца с тези пари? Принуждават хората да се махнат от тази държава и да си гледат живота в чужбина! А на Бай Здравко колко е заплатата? Едно време се специализираше без конкурси и на място което дори не е специализантско - назначаваш се в болницата и работиш по дадена специалност и времето ти се брои и за специализация, а сега какво? Мизерници са днешните управляващи ясно е на всички, но много е смешно когато някакви дърти номенклатури се обаждат!

ко речи? 04.09.2018 14:23:41

Тоя Здравко Каменов държал ли е изпит, когато е започвал специализация?

111 04.09.2018 09:41:44

Обяснете ми как ще стане това "спонсориране"?Колегата специализира примерно неврохирургия.Някоя общинска болница му ""плаща"" срещу договор за работа 5г.В коя общинска болница има повече от 1 ,рядко 2 неврохирурзи!С един неврохирург-отпадат неврохирургичните пътеки!"Параграф 22"

Elf 04.09.2018 08:38:21

Ei,mnogo e shtedar Zdravko Kamenov s malko ime ,,Profesor,,-zeli 2 minimalni zaplati.Lele ?! Mnogo be ?S 1000 leva sled danaci 700 ste pravi semeistvo i deca ?Profesora-vij ni srednite prasti kakvo pokazvat.!!!!Mema koi da vi sledva i da vi raboti-razjalvan si profi.Zashtoto si Rob ,koito iska Svoi robi.

Гост 03.09.2018 21:21:42

Решенията не трябва да се търсят в посока как да се закрепостят младите лекари и сестри - това е невъзможно и абсурдно в условията на ЕС ! Този професор явно има носталгия по времената на задължителното комунистическото "разпределение" на новозавършилите лекари. Или пък е носил фуражка. Имаше такива договори за стипендиантите на МО навремето.

Гост 03.09.2018 20:59:29

Където няма лекари давате заплата 5000 лв.Ако няма желаещи 10 000 лв и така докато се появят.Другото са комунистически брътвежи.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София
27.10.2021 20:35:20

Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София

До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограниче ...

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите
27.10.2021 17:26:52

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите

На 28 октомври Медицинският университет – Пловдив ще отбележи 1-ви ноември – Ден на н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...