Четвъртък, 06 Октомври 2022
08
юни
2
 

БАПЗГ: Припомняме, че системата се крепи на специалисти в пенсионна възраст

От Асоциацията изразяват категоричното си несъгласие с неочакваното освобождаване на директора на НЦЗПБ

Вторник, 08 Юни 2021 | 13:12:39
2

Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява не само своето недоумение, но и своето несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, от поста директор на Националния център по з

Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява не само своето недоумение, но и своето несъгласие с неочакваното освобождаване на проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, от поста директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) с единственото основание, че е навършил пенсионна възраст. Това се казва в позиция на Асоциацията, адресирана до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров и медиите.

„В XXI век, когато се разчита на висока експертиза, доказани професионални качества и добра работоспособност, възрастта не е порок. Още повече, че през последната година и половина проф. Кантарджиев беше неуморно на своя пост заедно с целия екип на НЦЗПБ и заслужено бе сред наградените от Българския лекарски съюз в края на 2020 г. в новосъздадената категория „Борба с пандемията – Ковид-19“, отбелязва се в позицията, подписана от председателя на Асоциацията Милка Василева. 

„Ние от БАПЗГ смятаме, че проф. Тодор Кантарджиев като водещ специалист в областта на микробиологията, доказал през годините своите качества като лекар, учен и ръководител, би трябвало да остане на своя ръководен пост, за  да бъде максимално полезен на българската здравна система и общественото здравеопазване. Той е един от специалистите у нас, който по безспорен начин е получил доверието и уважението не само на своя екип, но и на специалистите в областта на микробиологията у нас и в чужбина. Доказателство за това са неговите ангажименти и отговорности като председател на Българската асоциация на микробиолозите, зам.-председател на Научното дружество по микробиология,  член на УС на Европейската конфедерация по медицинска микология и член на УС на Балканското дружество по микробиология“, подчертават още от Асоциацията. 

„БАПЗГ настоява за безпристрастно експертно решение по създалия се казус. Бихме искали да припомним, че българската здравна система се крепи благодарение на работата на много медицински специалисти в пенсионна възраст, в това число и ръководители на различни структури и звена“, посочват още от там.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*VDX

чукча 08.06.2021 14:22:47

Половината държавни служители по МЗ, РЗИ, Надзора, касата и разните дирекции и агенции са пенионери - като ще маха, да ги омаха и тях. И да си моли министЪрО практикуващите лекари пенсионери да не напуснат, защото здравеопазването ни се крепи на пенсионерите - над 30% са. А следващите години още толкова ще са в право на пенсия. Средната възраст на лекари и мед. специалисти е 60г.!!! Новозавършващите почти не остават да работят на територията.

Лекар 09.06.2021 23:10:44

Има разлика между такива като Катранджиев и пенсионирани лекари и сестри, които заемат непривлекателни места защото са им ниски пенсиите. Ако кандидати в работоспособна възраст за позициите пенсионери не трябва да се държат никъде.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...