Събота, 04 Февруари 2023
20
апр
 

Между 40 и 60% от цялото възрастно население в България страда от хронична венозна болест

Грижата за пациенти с венозни заболявания трудно ще се върне в близките месеци към нормалното заради COVID-19

Вторник, 20 Април 2021 | 13:46:06 Надежда Ненова


Хроничната венозна болест (ХВБ) е от най-разпространените заболявания в развитите страни и според различни проучвания достига между 40 и 60% от цялото възрастно население в България. При жените честотата е от 2 до 3 пъти по-голяма отколкото при мъжете.

Хроничната венозна болест (ХВБ) е от най-разпространените заболявания в развитите страни и според различни проучвания достига между 40 и 60% от цялото възрастно население в България. При жените честотата е от 2 до 3 пъти по-голяма отколкото при мъжете. Около 80% от пациентите са в ранните стадии на заболяването, а 20% от диагностицираните са в по-напреднали стадии. 42% от засегнатите пациенти в България не са лекувани изобщо, а само около 1% се обръщат към лекар и са получили терапия.

Това каза председателят на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология (БНДСЕХА) и ръководител на Клиника по съдова хирургия в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна проф. д-р Веселин Петров по време на пресконференция по повод старта на Национална информационна кампания за превенция на хроничната венозна болест "Вземи краката си в ръце активно".

По думите му ежегодно в България се преглеждат превантивно около 30-40 000 пациенти, а около 10 000 биват оперирани по различни методики на лечение. „Тежестта на болестта върху здравните системи по света около 2% от тоталните бюджети за здраве в Западна Европа, а прогнозите са, че със застаряване на населението броят на пациентите с ХВБ в света ще нараства непрекъснато в следващите години. Увеличеният бодимас-индекс и затлъстяването са сред основните рискови фактори за развитието на ХВБ, особено в условията на COVID-пандемия“, каза още проф. Петров.

Той подчерта, че проблемите за пациентите с ХВБ по време на пандемия са свързани както със самата специфика на коронавируса, така и с факта, че заради много големия страх от заразяване пациентите отлагат посещенията при лекар за преглед и лечение. На трето място беше поставен проблемът с обездвижването вследствие на социалната изолация и карантините, на ограничените възможности за движение и спорт и работа от вкъщи.

„Ранното диагностициране и превенцията може да намали значително разходите за лечение, а това е пряко свързано със съвместната работа на общопрактикуващите лекари и специалистите. Пациентите по принцип посещават лекар твърде късно. При 87% от пациентите има симптоми повече от година. „Нашата мисия е да обясним, че т.нар. разширени вени са хронично прогресиращо заболяване и хората трябва да се грижат за вените си постоянно и активно, а не само когато усещат симптомите“, каза още проф. Петров.

Проф. д-р Васил Червенков - член на управителния съвет на БНДСЕХА и началник клиника по Съдова хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, заяви, че много световноизвестни специалисти са обезпокоени от ефекта на пандемията върху лечението на венозните заболявания. „Грижата за пациенти с венозни заболявания трудно ще се върне в близките месеци към нормално поведение. COVID-19 изисква специален подход към пациентите с ХВБ. Новият патоген влияе негативно върху сърдечносъдовата система, засяга вените, сърцето, кръвта и мозъка. Аутопсии на пациенти с COVID показват, че те развиват микросъдови тромбози, което е предпоставка за полиорганна недостатъчност. Дълбоката съдова тромбоза може да застраши живота на пациенти с COVID като увеличи риска от белодробна емболия и инсулт. Важността на доболничната помощ става все по-голяма заради страха на пациентите от прием в болниците и оперативно лечение“, каза д-р Червенков.

„В началото на заболяването няма видими признаци. По-тревожни симптоми са чувството за умора и тежест в краката, отичането и болката на точно определени места по краката. Лечението на заболяването започва с промяна в навиците и начина на живот – повече движение и спорт, намаляване на излишните килограми, избягване на продължителното стоене в право и седнало положение.  Медикаментозното лечение е задължително през всички стадий на заболяването. Венотониците, които се използват са задължителни не само през летните месеци, но и при индикации, свързани с промени в хода на заболяването. В началото на второто десетилетие на XXI-ви век основните методи за лечение на ХВН обаче са минимално инвазивните процедури, склеротерапията и оперативното лечение“, каза проф. д-р Марио Станкев, член на управителния съвет на БНДСЕХА.

В кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ ще се включат още популярни лица като актрисата Александра Сърчаджиева, посланик на третото издание на инициативата, и травъл блогърът Ели Иванова.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pGsY


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...