Събота, 01 Октомври 2022
07
ян
8
 

Председателят на НСЧБ Красимир Грудев:

НЗОК дискриминира българските болници

Вторник, 07 Януари 2020 | 17:07:41 Надежда Ненова
8

НЗОК дискриминира българските болници. При това не само в сравнение с чуждите каси, но и в сравнение с плащанията за лекарствата. Това каза пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев. По думите м

НЗОК дискриминира българските болници. При това не само в сравнение с чуждите каси, но и в сравнение с плащанията за лекарствата. Това каза пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев.

По думите му извънредните разходи, които се правят за лекарства, независимо, че са необходими, пак са надлимитна дейност. „Това са бюджетни пера, които са превишени. Там Касата плаща без изобщо да се замисля, даже и приоритетно, докато надлимитната дейност в болничните заведения не се плаща изобщо и се стига до съдебни спорове. Същото е и по отношение на чуждите каси - там не е ясно кога и какви разходи ще бъдат направени и обикновено надхвърлят многократно предварително заложеното, защото лечението на Запад е много по-скъпо, но там се плаща, защото няма накъде“, каза Грудев.

Председателят на НСЧБ коментира и разписаните в бюджета на Касата за 2020 г. 12 млн. лв. за надлимитна дейност. „Те са отделени в бюджета на НЗОК за плащане през тази година, но под условие – само, ако последната съдебна инстанция ги е осъдила. Ако те е осъдил съда на трета инстанция и да не искаш да платиш, нямаш особен избор. Викам ЧСИ, запорират ти сметката и плащаш като поп, както и се е случвало в миналото. Това е стъпка, направена по принуда. Касата е поставена до стената при такива обстоятелства и за да не издънят надзорниците бюджета, защото тепърва ще става въпрос за все повече пари, а не само за 12 млн. лв., трябва да си сложат предпазно клапанче, за да не пострадат лично като взимащи решение“, каза Красимир Грудев.

„Представете си, че въпросните 160 млн. лв., макар че от тях 50-60 млн. лв. трябва да се платят по извънредни съдебни разноски, не са предвидени в бюджета. Това е много сериозна сума.

За съжаление, въпреки нашите опити да убедим НЗОК, че това така или иначе трябва да се случи, то не се случва. При една от срещите с министъра и Жени Начева, когато поставихме въпроса за изплащането на надлимитната дейност за предните години, те обясниха, че трябва да се плати първо на чуждите каси и ако сега им бъде платено, тази година ще можем да дишаме спокойно. Добре, но това не е позиция, която може да бъде приветствана от болниците. Не може нерегулираните отношения с чуждите каси да се отразяват на нашите регулирани отношения. Те решават да се плаща на чуждите каси и то приоритетно, точно, защото знаят, че там няма никой да им опрости задълженията и ще ги осъди много бързо и с много тежки последици, а в същото време не плащат на българските изпълнители на медицински помощ – това е некоректно, неетично и несправедливо“, уточни Грудев.

Интервю с Красимир Грудев за предстоящата 2020 г. за здравеопазването, очаквайте тази седмица.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8#qd

U2 09.01.2020 09:59:52

Частна Болница, и "МБАЛ"!!!!!! Да работят поне по 6-7 направления, и със спешно приемно отделение, и тогава да сключват договор с Касата. От всичките частни болници в страната, надали и 10% ще отговорят на това условие.

Гост 08.01.2020 14:37:27

Ами като са дискриминирани, защо частните болници сключват договор с НЗОК? Да си работят 100% кеш. Ама без договор, няма как да се точи Касата с фиктивни болнични легла, фиктивни пациенти и измислени диагнози.

Гост 08.01.2020 12:42:06

Щенията на някои частни болници трябва да бъдат последна грижа на НЗОК. Ако не им отърва да не сключват следващ договор с НЗОК

Гост 08.01.2020 14:15:33

Глупако, аз с моите задължителни здравни вноски решавам къде да се лекувам и то е където са по-добри условията. А ти комунето си мри в държавните порутени болници при персонала с ниските заплати и тотал ата демотива ия да лекуват

Гост 08.01.2020 16:08:48

Твоите задължителни вноски не ги брой за частната болница! Там се почва с избор на екип, стая, изглед към Витоша, меню, административна такса, такса обработка на документи, "по-добри" консумативи, "френска упойка", а на изпроводяк - 20 кинта за болничен...

Гост 08.01.2020 14:41:31

Интересно, ако (не дай боже) си с политравма, масивен кръвоизлив и GCS 5-6, коя частна болница ще си избереш ти или близките ти?

прочети внимателно 08.01.2020 12:37:46

РАЗДЕЛЯНЕТО НА ИНДИВИДИТЕ В ГРУПИ ПО ДАДЕН РАЦИОНАЛЕН ПРИЗНАК НЕ Е ДИСКРИМИНАЦИЯ

за сведение на ... 08.01.2020 12:34:45

Дискриминацията (от лат. discriminatio – „правене на разлика“) към или спрямо даден индивид или група е третирането или възприемането му на базата на класа, категория, раса, етнос, религиозна принадлежност, сексуална ориентация, биологичен вид или нещо друго вместо спрямо неговите лични качества. Афро-американско момче, обект на сегрегация, пие вода от чешмата за цветнокожи на моравата пред окръжния съд. На табелата пише "Colored", което значи "цветнокожи". Северна Каролина, 1938 Според признака, по който се дискриминират хората, се назовават различни видове дискриминация – пр. религиозна, етническа, расова, полова, сексуална, видова и т.н. Дискриминация има тогава, когато е налице официално или неофициално разделяне на индивидите в отделни групи по някакъв техен общ признак, при което им се дават или отнемат дадени права, задължения и възможности, според групата към която принадлежат. Отношението към индивидите от различни групи трябва да е различно, неравноправно и нерационално. Разделянето на индивидите в групи по даден рационален признак не е дискриминация. Малко известна е музикалната дискриминация.


Всичко за коронавируса
Още новини
Столичните общински многопрофилни болници и КОЦ вече ще имат щатни психолози
30.09.2022 17:29:53

Столичните общински многопрофилни болници и КОЦ вече ще имат щатни психолози

Да бъдат назначени щатни психолози в столичните многопрофилни общински болници и Комплексния онко ...

Експерти: Необходимо е коректно остойностяване на медицинския труд в онкологията
30.09.2022 17:10:43

Експерти: Необходимо е коректно остойностяване на медицинския труд в онкологията

С кръгла маса на тема „Приоритети и предизвикателства пред онкологията в България“ ст ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...