Понеделник, 18 Октомври 2021
20
септ
1
 

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Понеделник, 20 Септември 2021 | 14:15:53
1

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с потвърдена коронавирусна инфекция в лека или лека към средна степен на тежест. Това се казва в Правилата за реда за предписване и отпускане на лекарствени п

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с потвърдена коронавирусна инфекция в лека или лека към средна степен на тежест. Това се казва в Правилата за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на задължително осигурените лица с COVID-19, публикувани от НЗОК на 17 септември.

Могат да бъдат изписвани конкретни лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък и Списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба № 10 от 2009 г.

Лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 са със следните международни непатентни наименования /INN/ - Dexamethasone - кортикостероиди за системно приложение, като се заплаща за терапевтичен курс до 10 дни; Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin - антиинфекциозни средства за системно приложение за лечение или профилактика на усложненията от COVID, като се заплаща за терапевтичен курс съответно до 7 дни, от 3 до 5 дни, от 7 до 10 дни; Bromhexine - препарат за лечение на кашлица и простудни заболявания, муколитик, като се заплаща за терапевтичен курс от 5 до 7 дни; Budesonide - други лекарства за лечение на обструктивни заболявания на дихателните пътища за инхалаторно приложение, като се заплаща за терапевтичен курс до 3 дни; Enoxaparin и Nadroparin - антитромботични средства, като се заплаща за терапевтичен курс от 7 до 10 дни; Clopidogrel - антитромботични средства, като се заплаща за терапевтичен курс от 7 до 10 дни.

При издаване на електронно предписание може да се приложи възможността за генерично заместване.

Предписването на лекарствени продукти за домашно лечение на COVID  се осъществява от лекар от лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) - медицински център (МЦ), диагностично-консултативен център (ДКЦ) или медико-дентален център (МДЦ) с договор с НЗОК за работа при неблагоприятни условия за лечение на здравноосигурени лица с потвърден COVID 19. При необходимост и по преценка на лекаря - изпълнител на СИМП в МЦ, ДКЦ или МДЦ, той може да предпише лекарствени продукти за профилактика или предотвратяване на усложненията от COVID-19 в съответствие с индивидуалните нужди и състоянието на пациента.

Лекарствен продукт, на който не е определен код, тъй като за него не е подадено в НЗОК заявление за заплащане, не може да бъде предписван чрез системата на задължителното здравно осигуряване и съответно не се заплаща от НЗОК.

За терапевтичния курс на лечение или профилактиката на усложненията на COVID могат да се предписват до три лекарствени продукта на една рецепта. Терапията се изписва еднократно. Лекарствените продукти могат да се предписват само по време на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемичното разпространение на заразната болест COVID-19.

В случай на валидно електронно предписание, то може да бъде изпълнено във всяка аптека на територията на страната, работеща по договор с НЗОК. Отпускането и отчитането на електронните предписания се извършва по установения в договорите с НЗОК ред и при изпълнение на изискванията на настоящите Правила.

В случаите на изпълнение на електронно предписание, в което е заложено генерично заместване, магистър фармацевтът предоставя информация на лицето относно наличните лекарствени продукти, принадлежащи към конкретния INN, посочен в електронното предписание, както и за размера на доплащането от страна на пациента при отделните лекарствени продукти. На база предоставената информация, пациента прави устен информиран избор на конкретен лекарствен продукт.

Пълния текст на Правилата можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gstJ

Гост 20.09.2021 22:33:46

Какво става с Бажка, ще се пенсионира ли или още събира трудов стаж?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...