Събота, 04 Февруари 2023
29
ноем
 

Нова апаратура – дарение от „Българската Коледа“, получи ИСУЛ

Вторник, 29 Ноември 2022 | 13:37:53


Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и софтуер, както и преносим ехограф с три трансдюсера са най-новите придобивки на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Техниката е дарение о

Лабораторен микроскоп с цифрова Wi-Fi камера и софтуер, както и преносим ехограф с три трансдюсера са най-новите придобивки на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Техниката е дарение от инициативата „Българската Коледа“ и ще послужи за подобрение лечението на деца с онкохематологични заболявания, както и такива с вродени кръвни заболявания, съобщават от болницата.

Високотехнологичният микроскоп дава възможност за изпращане на образи с много висока резолюция и поддържане на едновременна безжична връзка с експерти, които се намират в различни точки на света. Уредът е поредната стъпка към осигуряване на най-високо качество на лечение на българските деца с онкохематологични заболявания. Понякога тези заболявания са изключително редки и крият предизвикателства, за които се налага българските специалисти се консултират с лекари от големите центрове в Европа, които имат повече опит в подобна патология. Наскоро един от тях беше на посещение в българската болница във връзка със затегнат случай на малък пациент. Става въпрос за проф. д-р Пол-Герхард Шлегел - един от най-известните специалисти в областта на детската онкохематология в Европа, завеждащ Онкохематологично отделение с център за костномозъчни трансплантации към Университетската детска болница във Вюрцбург, Германия. Благодарение на съвременната технология, нашите специалисти вече ще имат възможност не само да се консултират с него или с други експерти от неговия ранг в реално време, но и да обсъждат от разстояние получените образи.

„Образът от светлинния микроскоп винаги е първото средство, с което поставяме диагнозата при злокачествени, а и не само злокачествени заболявания на кръвта при децата. Той е и основното средство за проследяване състоянието на тези пациенти. Микроскопът, за който използвам случая да благодаря от сърце на „Българската Коледа“, дава възможност и за съхраняване на образите, при това с много висока резолюция, така че да можем да ги използваме за консултация и след време“, обяснява проф. д-р Добрин Константинов, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

Специализираният преносим ехограф, който вече също е на разположение на лекарите в детската онкохематологична клиника, е съобразен изцяло с изискванията за изследване и наблюдение на пациенти със злокачествени заболявания в детска възраст. „В ръцете на специалиста този уред е изключително полезен, защото може да бъде средството за първа точна диагноза при особено спешни състояния. Затова и изисквахме оборудването да е  компактно и мобилно, за да се достига до леглото на болния максимално бързо“, разказва проф. д-р Константинов.

Между 100 и 120 деца с онкохематологични заболявания годишно биват диагностицирани по спешност и лекувани в столичната клиника. Дори и след края на лечението си те се проследяват с години в специализираната структура. Към нея има и амбулаторен кабинет, в който се извършват общо между 1600 и 1700 прегледа годишно, включително и на деца, насочени от други лечебни заведения.

През 1997 г. лекарите от Клиниката по детска клинична хематология и онкология под ръководството на проф. д-р Др. Бобев, дмн, създадоха първия в България Център за костномозъчна трансплантация. В клиниката и понастоящем се извършват автоложни и алогенни (донорни) трансплантации при болни деца и младежи до 18-годишна възраст от цялата страна. Процесът на  въвеждане на най-съвременни диагностични методи и терапевтични схеми в областта на детската онкохематология е постоянен, като постигнатите резултати се приближават до тези на водещи детски онкологични центрове по света.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
@8gS


Всичко за коронавируса
Още новини
България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...

1,67% положителни проби, един починал
04.02.2023 09:14:00

1,67% положителни проби, един починал

39 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 2331 теста, което прави 1,67% ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...