Събота, 01 Октомври 2022
13
юни
10
 

Д-р Стойчо Кацаров:

НЗОК трябва да бъде извадена от Закона за публичните финанси

Падането на лимитите за някои болници е все едно да позволиш на някого да се състезава с допинг, смята той

Вторник, 13 Юни 2017 | 15:06:10
10

"Когато говорим за парите, колкото по-малко са публичните средства за солидарно плащане, толкова повече плаща пациентът от джоба си. България е на второ място в ЕС по доплащане. Почти половината от стойността на медицинската услуга се плаща от джоба на

"Когато говорим за парите, колкото по-малко са публичните средства за солидарно плащане, толкова повече плаща пациентът от джоба си. България е на второ място в ЕС по доплащане. Почти половината от стойността на медицинската услуга се плаща от джоба на пациента в момента на получаването на медицинска помощ. По плащане на здравни услуги обаче сме последни. В този смисъл искането на БЛС за повече публични средства, означава и по-малко плащане от джоба на пациентите.“ Това каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) д-р Стойчо Кацаров пред БНР.

Според него обаче, колкото и да бъдат увеличавани приходите на НЗОК, това няма да доведе до увеличение на разходите, тъй като съществува ограничението на Закона за публичните финанси. „По тази причина преди няколко години финансовият министър Симеон Дянков прехвърли натрупаните като резерв здравни вноски да бъдат похарчени за други неща. Законът забраняваше тогава, забранява и сега да бъдат похарчени за здраве“, каза д-р Кацаров.

„Едно от нещата, което може да се направи, е НЗОК да бъде извадена от Закона за публичните финанси, за да няма ограничения в разхода. Другото нещо, което може да се направи, е да започнат да се самоосигуряват тези категории лица, за които няма никаква причина да бъдат осигурявани от държавата като военни, полицаи и прокурори. Следващото нещо е - щом държавата плаща здравните вноски на пенсионерите, да го прави върху размера на пенсиите, а на децата - върху средния осигурителен доход. Тогава приходите на здравната каса значително биха се увеличили“, допълни д-р Кацаров.

Въпреки това обаче той е категоричен, че дори и средствата да се увеличат, това само по себе си няма да промени качеството на здравеопазването. „Факт е, че средствата за здравеопазване, които се разпределят в нашата страна, са много ниски. 14 пъти по-малко пари даваме за здравеопазване, отколкото Австрия, при същата територия и население. Увеличаването на парите само по себе си няма да доведе до качество, ако се разпределят погрешно или неправилно. Ако парите се разпределят по пазарен модел, това ще повиши качеството. Ако се разпределят като бюджети или лимити, както е в момента, и да ги удвоите, това няма да промени нищо“, поясни д-р Кацаров.

Същевременно председателят на ЦЗПЗ заяви, че предложението на здравния министър проф. Николай Петров да бъдат премахнати лимитите за определени болници, не би било честно. „Все едно да позволите на някого да се състезава с допинг. Това състезание няма да е честно. Това няма да промени нито качеството на медицинската помощ, нито ще улесни достъпа, а според мен няма да реши и финансовите проблеми на тези болници“, каза д-р Стойчо Кацаров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JGLS

Патриот-майтапчия 13.06.2017 22:52:29

Длъжни сте да сключвате договори и да работите, без значение орязаните лимити! Не трябва населението, работническо-селската класа и техните наследници плеймейтки, добре облечени "бизнесмени" и антуражите им да остават без качествена и достъпна медицинска помощ! Това никак не е патриотично, а знаете, че патриоти са на власт!

Dr_Doolittle 13.06.2017 17:24:09

След като Австрия има 23 пъти по-голям бюджет за здраве явно и вноските им са 23 пъти по-високи ,а не 14 пъти. Справка австрийската статистика www.statistik.at/web_en/statistics/health/health_expenditure/index.html А иначе едва ли тиквите ще се сбогуват с потока мангизи и резервната си гума (НЗОК). Затова и не искат демонополизация на това недоносче. Как си представяте Боко да бърка в касата на ЗОК Allianz примерно...

д-р Г. Тодоров 13.06.2017 17:22:04

До проф. Радев: Идеята е друга, сега не се позволява по закона за публичните финанси да се харчи повече от 40% от БВП за бюджетни плащания, означава , че ако похарчат за здравеопазване повече следва да го вземат от МВР или НОи например. Болниците нямат значение, дали са МБАЛ и СБАЛ.

проф. д-р Р. Радев 13.06.2017 17:02:22

Когато обемът на оказвана медицинска помощ стане еднаква за всички болници (спешни, не осигурени, пациенти в тежко състояние, което изисква влагането на повече средства) и когато болниците са наистина МНОГОПОФИЛНИ, а не изпълняваще дейности по една клинична пътека (обикновено високо платена) - тогава категорично ЗА. Сега допингът е само за определени болници и те не са общински, държавни или университетски!!!

willy 13.06.2017 22:10:18

Доста объркано и граматически неиздържано /като за професор/ ...Когато в един магазин се продава само сирене , а в друг сирене и боза, хората ще избират според цената и качеството на сиренето на двете места. А бозата ще си има своя цена. В горния случай ни се внушава , че заради бозата и сиренето трябва да е по-скъпо. Отделно, трябва да се спомене че и моделите на заплащане при осигуряване на спешна и регулярна медицинска помощ следва да бъдат различни.

willy 13.06.2017 20:28:31

Доста объркано и граматически неиздържано /като за професор/ ...Когато в един магазин се продава само сирене , а в друг сирене и боза, хората ще избират според цената и качеството на сиренето на двете места. А бозата ще си има своя цена. В горния случай ни се внушава , че заради бозата и сиренето трябва да е по-скъпо. Отделно, трябва да се спомене че и моделите на заплащане при осигуряване на спешна и регулярна медицинска помощ следва да бъдат различни.

Гост 13.06.2017 19:30:04

Абсолютно точно казано! Има частни болници, които от 2014 до 2016 г. удвоиха парите си по НЗОК, извършвайки дейност по 5-6 клинични пътеки. И е крайно време НЗОК да се раздели с тях. Или си болница по всички международни стандарти, или си хотел, къща или гараж и ще получиш пари като за такъв.

az 13.06.2017 21:47:52

Добре,ама да започнем да прилагаме международните стандарти първо по отношение на лекарските доходи.И после резултатът няма да закъснее! Ама с призиви-вие работете по медународному,пък ще видим-няма да стане!

Dr_Doolittle 16.06.2017 12:27:47

До онзи галфон в 15.06.2017 17:04:49 Чичка , няма опасност лекарите да останем без работа докато има хора на планетата Земя, съответно няма да останем и без заплащане. То не е като при твоята неизвестна професия от която обществото може да се откаже. Ти ще останеш без медицинско обслужване, а не германския или британския гражданин при когото заминават младите лекари и въобще всички.

Гост 15.06.2017 17:04:49

А, защо да не ги прилагаме спрямо моите доходи?! Да не би лекарите да са с по-голям апетит от мен?! Или са по-умни и необходими?! Като измрем всички, кой ше лекуват (ако го могат, разбира се!)!


Всичко за коронавируса
Още новини
Столичните общински многопрофилни болници и КОЦ вече ще имат щатни психолози
30.09.2022 17:29:53

Столичните общински многопрофилни болници и КОЦ вече ще имат щатни психолози

Да бъдат назначени щатни психолози в столичните многопрофилни общински болници и Комплексния онко ...

Експерти: Необходимо е коректно остойностяване на медицинския труд в онкологията
30.09.2022 17:10:43

Експерти: Необходимо е коректно остойностяване на медицинския труд в онкологията

С кръгла маса на тема „Приоритети и предизвикателства пред онкологията в България“ ст ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...