Четвъртък, 20 Януари 2022
03
февр
3
 

Жени Начева: Електронната рецепта няма за цел да елиминира прегледите при лекар

Сряда, 03 Февруари 2021 | 16:18:11
3

Електронната рецепта няма за цел да елиминира прегледите при лекар. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в коментар за въвеждането на електронно здравеопазване.   Тя посочи, че консултацията може да се п

Електронната рецепта няма за цел да елиминира прегледите при лекар. Това заяви пред БНР заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева в коментар за въвеждането на електронно здравеопазване.  

Тя посочи, че консултацията може да се пропусне при много строги изключения, като COVID или други. „Общопрактикуващите лекари трябва да имат въведена възможност за назначаване на лечение чрез техните информационни системи. Издаденото предписание за лечение се въвежда електронно и когато пациентът отиде в аптека, той може или чрез специфичен номер, посочен от общопрактикуващия лекар, чрез своето ЕГН или лична карта да се идентифицира и съответно фармацевтът от аптеката влиза в своята информационна система, проверява дали е издадена такава рецепта на негово име и съответно изпълнява предписанието“, разясни механизма на електронната рецепта Начева.

Тя информира още, че към вчерашна дата електронните направления достигат 34 000, а лекарите, които са издали електронни направления за преглед в лаборатория или диагностика, са близо 2300. Рецептите са 1886, а близо 260 лекари са използвали и приложили тази възможност. Запитана защо броят на издадените електронни рецепти е толкова малък, Начева коментира, че всяко начало е трудно. Тя припомни, че ОПЛ и аптеките трябва да променят софтуерите си, като това е направено сред значителна част от тях и предстои промяната да се осъществи сред всички. „Най-голямото предимство на Националната здравно-информационна система е, че поетапно въвеждаме електронната форма на отчитане и отразяване на всяка дейност, свързана с пациентите, и няма нито една частна или отделна фирма, която да получи облагодетелстване заради това, че работи с електронна форма на отчитане“, увери тя.

Основната цел на електронното здравеопазване, обясни Начева, е да се подобри контролът и достъпът на пациентите до медицинска помощ.

На въпрос кога ще се издават е-направления и за прегледи извън COVID, тя обясни, че амбицията е още до края на февруари за диагностика в лаборатории да може да се отиде с електронно направление. Резултатите от изследванията също ще са достъпни в електронен вариант за специалистите. Следващата стъпка е електронизация на историята на заболяването в лечебните заведения и развитие на регистрите за отделните заболявания. Според нея готовност за преминаване в електронна среда на болничната и доболничната помощ трябва да има до края на годината.

Начева изтъкна и ролята на съсловните организации в целия процес.

Тя коментира и защитата на данните чрез електронен подпис. „На този етап е преценено и консултирано с компетентните институции и органи, че без електронен подпис и на пациент, и на изпълнител на медицинска общност,  няма как да се гарантира сигурността на данните и използването на информацията. Предвидена е възможност ние като пациенти при спазване на определен ред да делегираме възможност на нашите общопрактикуващи доверени лекари също да достъпват в нашето досие по определен ред и условия. В бъдеще може да се мисли за единен информационен идентификатор към базите на всеки един от нас. Дотогава най-сигурният начин е чрез електронна идентификация. За лицата, които нямат такава, сме предвидили и други възможности с тяхно знание и съгласие“, обясни Начева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G*pP

Ivaylo 04.02.2021 14:23:18

Пълни глупости говори ... въобще не е вярно, което казва ...защо лъже хората ???после заради такива изявления се случват скандали в аптеките

Гост 03.02.2021 16:56:15

Тази още ли е на свобода. Всички директори на болници се назначават лично от тази черна вдовица химичка. Много примери.

Гост 04.02.2021 07:49:33

Точно затова вече здравеопазването у нас е на умирачка. Край нямат приятелите и роднините на black widow


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон
19.01.2022 17:16:02

СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в световен мащаб се е увеличил с 20% през минала ...

Без затягане на мерките в София засега
19.01.2022 17:05:53

Без затягане на мерките в София засега

Към момента затягане на мерките в столицата не се предвижда. Това стана ясно след заседание на кр ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...