Понеделник, 27 Юни 2022
01
юли
 

Деян Денев: 40% от аптеките у нас все още не са свързани със системата за верификация

Понеделник, 01 Юли 2019 | 12:28:16


„Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейс

„Малък български търговец е замесен в първия случай на фалшифициране на лекарства за онкоболни три месеца след старта на системата за верификация. Четири опаковки от едно лекарство са изнесени от България за Холандия. Случаят е уловен от европейската система за проверка на лекарствата“. Това съобщи в предаването „Преди всички“ на БНР Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

Той допълни, че само опаковките на лекарствата са били фалшифицирани. Производителят е потвърдил, че съдържанието на ампулите в опаковките е автентично, но има вероятност те да са били с изтекъл срок на годност.

„Всички търговци в Европа са предупредени да следят това лекарство, тези партиди. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки в цяла Европа.

Ако във веригата на разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или фалшифицирани лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента. В този случай системата ги е засякла, лекарствата са установени и не са вливани на пациенти“, обясни Деян Денев.

Той припомни, че системата работи от 9 февруари тази година. До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка. Информацията ще бъде предадена в Прокуратурата, глобите за фалшифициране на лекарства са сериозни. Скандалът ще бъде обсъден днес и в ЕК в Брюксел.

„Системата за верификация работи в цяла Европа, включително и у нас. Това означава, че контролните органи са свършили своята работа, щом има такава система. Не мисля, че трябва да се налагат някакви глоби на нашите контролни институции. Това, което е изключително важно, е аптеките и търговците, преди да освободят даден лекарствен продукт, да го проверят, да го сканират, защото, ако не се сканират опаковките, дори и да има фалшификации във веригата на разпространение на лекарствата, те няма как да бъдат установени. Не трябва да се допуска нелегално преопаковане на лекарствени продукти, както се е получило в случая. Системата дава пълна гаранция, че това няма как да се случи, защото всяка опаковка носи уникален код. Т.е. при едно преопаковане лесно се установява дали опаковката е фалшифицирана“, подчерта Денев.

Той обяви, че 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата. „Има някои технически проблеми, но точно затова е този стабилизационен срок, който е валиден в цяла Европа. В България работи изключително стройна систечма за контрол над лекарствата. Всички лекарства с изтекъл срок на годност се унищожават. Това  е изключение и то не е масова практика, но все пак, нека системата да се използва, за да няма такива случаи“, обобщи Денев.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
ut1c


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...