Сряда, 30 Ноември 2022
06
окт
2
 

Спор в Надзорния съвет на Касата за разпределението на 6 млн. лв. от резерва за болниците

Четвъртък, 06 Октомври 2022 | 15:59:42 Надежда Ненова
2

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК се е разгорял спор за разпределението на 6 млн. лв. от резерва на Касата за болнична помощ, става ясно от стенограмата на заседанието. Според предложения дневен ред трябваше да бъдат разгледани и общит

На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК се е разгорял спор за разпределението на 6 млн. лв. от резерва на Касата за болнична помощ, става ясно от стенограмата на заседанието. Според предложения дневен ред трябваше да бъдат разгледани и общите стойности по РЗОК за разпределението на средствата към изпълнителите на болнична медицинска помощ за периода на заплащане октомври – декември 2022 г.

Според управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев разпределението трябва да се случи преди 30 септември, защото от РЗОК трябва да се върне информация с техните разчети и предложения по лечебни заведения. Според председателя на Надзора д-р Александър Златанов също освобождаването на средствата от резерва трябва да се случи по време на заседанието от 28 септември, защото годината изтича.

„Аз подкрепям предложението на д-р Златанов за обсъждане, откриване на резерва. Не виждам за кога да се отлага този въпрос, тъй като вече сме почти октомври. Знаем всички, че бюджетът не би могъл да бъде ползван следващата година. Той ще бъде върнат съгласно законовия ред. Тези стойности, които са определени за тази година, при положение, че не сме наясно как ще функционират лечебните заведения, до момента те се намират в режим да им се искат прогнозни стойности. Мисля, че трябва да бъдат анализирани и използвани в настоящата година“, казва представителят на КРИБ адв. Свилена Димитрова.

„Максималните пари, които се освобождават с днешното решение на Надзорния съвет, са около 271 млн. лв. Отчетените средства на най-силния месец, който е в момента, са 230 млн. лв. Ние всъщност доразпределяме допълнително средства до края на годината по равно на лечебните заведения, които имат право по механизма да прехвърлят или да прихващат съответните суми. Ние предлагаме на базата на нашите изчисления да бъдат освободени 6 млн. лв. Имаме обосновка защо са тези 6 млн. лв. от този резерв и чак тогава на края на годината може да се реши, ако не достигат пари на лечебните заведения, казвам – ако не достигат пари, тогава да бъде освободен резервът“, казва проф. Салчев.

Той уточнява, че месечните стойности са определени, като се взима най-високата определена от предишния Надзорен съвет месечна стойност, плюс това, което районните каси са казали, че се изпълнява в повече в определени лечебни заведения.

„В момента лечените заведения имат бюджети, които представляват около 83% от това, което ще заработят, определени с решение на Надзорния съвет през месец май. Имаме формирана икономия на цялата страна 105 млн. лв. и имаме формирана отрицателна стойност 43 млн. лв. Гледаме да запазим стойностите на 100%, които са към м. август и м. септември да бъдат на 100% по-нататък разпределени и така са разпределени по РЗОК на лечебните заведения. Там, където имаме изразена отрицателна стойност, тъй като лечебните заведения работят нови дейности и т.н., да може да им се повиши тази стойност евентуално по техните заявки и те да не правят по-нататък „надлимитна“ дейност“, казва още проф. Салчев.

Представителят на МЗ Мария Беломорова обаче изразява несъгласие с определената от Касата сума. „Аз не виждам ясни мотиви защо 6 млн. лв. точно, а не друга сума. Наистина няма мотиви за това, което ни е предложено. Наистина не съм убедена това ли трябва да освободим в момента от резерва и другото е, че не става ясно как точно, на какъв принцип, каква е базата за определяне на новите месечни стойности за септември, октомври и ноември. Наистина нямам информация какво гласувам в момента“, казва тя.

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FwsP

Гост 06.10.2022 22:08:06

Зачервеният Кокал оюе ли е член на надзора? ДОКОГА?

Гост 07.10.2022 09:20:38

До амин!


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...