Вторник, 30 Ноември 2021
18
февр
 

Само в 10 държави ще се търсят най-ниските цени на лекарствените продукти

С пет души се увеличава щата в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

Понеделник, 18 Февруари 2019 | 10:32:06


С пет души се увеличава щата в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван на

С пет души се увеличава щата в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван на сайта на министерството на здравеопазването. Предложените промени в Устройствения правилник на Съвета са резултат от предоставянето на нови функции на НСЦРЛП, свързани с процедури по поддържане на реимбурсния статус, оценка на здравните технологии, одобряване на фармакотерапевтични ръководства и проследяване на ефекта от терапията с лекарствени продукти.

Общо числеността на персонала на административните структури в системата на здравеопазването обаче нямало да се увеличи. Необходимите щатни бройки ще бъдат осигурени чрез намаляване на числеността на Регионалните здравни инспекции.

Проектът предвижда и нови промени в режима по реимбурсиране на лекарствени продукти. Въвежда се изискването при включването на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък да влизат в системата на възстановяване на разходите, ако цената им на производител бъде не по-висока от 80 % от цената на оригиналния биологичен лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма.

Промяна се извършва и в изискването за генеричните лекарствени продукти цената им на производител да бъде не по-висока от 70 % от цената на оригиналния лекарствен продукт в ПЛС, със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма.

С проекта на Постановление се предлага създаването на нови режими на оценка на здравните технологии и проследяване на ефекта от терапията на лекарствени продукти. Предвиждат се промени, свързани с подобряване на процесите по ценообразуване и реимбурсиране, разписват се условията, реда и критериите за проследяване ефекта от терапията на лекарствените продукти, условията и реда за оценка на здравните технологии.

Въвежда се Ръководство за притежателите на разрешението за употреба как да изготвят анализ, въз основа на който работни групи, съставени от външни експерти по специалностите „Медицина“, „Фармация“ и „Икономика“, подпомагащи дейността на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, да извършват клинична и фармако-икономическа оценка. Въвежда се нормативно изискване за наличие на три положителни оценки от държавна институция по оценка на здравните технологии на Великобритания, Франция, Германия при включване в позитивния лекарствен списък.

Отменя се главата, касаеща условията и реда за приемане на фармакотерапевтичните ръководства, тъй като ръководствата ще се приемат при условията в ЗЛПХМ и по реда на АПК.

Оптимизира се режима на ценообразуване на лекарствените продукти. Намалява се броя на държавите-членки – от 17 на 10, в които да се търсят най-ниските цени на лекарствените продукти без да се делят на основни и допълнителни държави. По този начин се цели да бъде намалена административната тежест при подаване на заявления за образуване/промяна на цени като ще се търсят и ще се декларират цените в 10 вместо в 17 държави.

„Причина за въвеждане само на една група държави (без допълнителни) е, че в хода на дългогодишното прилагане на разпоредбата се констатира факта, че при наличие на цена дори само в една от основните държави, автоматично се спира търсенето на по-ниска цена в допълнителните държави и това в някои случаи препятства утвърждаването на откритата по-ниска цена защото е в т.нар. „допълнителна кошница“, пише в мотивите на министър Ананиев към проекта.

Избраните държави са основно такива, които публикуват цена на производител - Румъния, Франция, Гърция, Словакия, Испания, Белгия, Полша, Унгария, Италия), а в Латвия нормативната уредба позволява изчисление на цената на производител от публикуваната цена на търговец на едро, респективно на търговец на дребно с лекарствени продукти. Също така са държави с цени на лекарствените продукти в евро, а в Унгария и Румъния са с фиксиран курс на местната валута към еврото. Като географско положение са избрани 2 държави, съседни на Република България и по 2 държави от Южна, Западна, Централна и Източна Европа.

Въвежда се ново правило при липса на цени за същия лекарствен продукт в референтните държави да се търси най-ниска цена на лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование, лекарствена форма и количество активно вещество в дозова единица. Променя се досегашния текст, който определяше границите на окончателната опаковка, най-близка до заявената, като по този начин ще се даде възможност за откриването на цени на лекарствени продукти, които излизат извън обхвата на тези граници. С промяната се цели преустановяването на случаите на пускането на българския пазар на опаковки, които не се намират на пазара на другите европейски държави и съответно не могат да попаднат в обхвата на външното ценово рефериране.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1. 04. 2019 г. Промените може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8JpX


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение
30.11.2021 17:22:27 Невена Попова

Хората с диабет искат облекчено администриране и възможност за дистанционно наблюдение

Предложеното от МЗ включване на две нови амбулаторни процедури в пакета дейности, заплащани от НЗ ...

Президентът Радев даде начало на
30.11.2021 17:11:31

Президентът Радев даде начало на "Българската Коледа" в УМБАЛ "Александровска"

Държавният глава Румен Радев даде началото на деветнадесетото издание на „Българската Колед ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...