Сряда, 20 Октомври 2021
31
март
1
 

Проф. Паскалев: Пациентите на диализно лечение са високорискови при епидемична обстановка

Вторник, 31 Март 2020 | 09:56:36 Невена Попова
1

  Тези дни Българското дружество по нефрология изработи и разпространи указания за работа на диализните структури в условията на пандемия от COVID-19. Днес разговаряме с председателя на дружеството проф. Емил Паскалев, ръководител на Клини

 

Тези дни Българското дружество по нефрология изработи и разпространи указания за работа на диализните структури в условията на пандемия от COVID-19. Днес разговаряме с председателя на дружеството проф. Емил Паскалев, ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантация при УМБАЛ "Александровска" за основните принципи, залегнали в препоръките на специалистите за ефективна защита на пациенти, лекувани в диализните сдтруктури и персонала, на който са поверени грижите за тях.  

Проф. Паскалев, тези дни Българското дружество по нефрология излезе със становище за препоръчителните мерки по време на пандемията от COVID-19 по отношение на пациенти, лекувани с хемодиализа и на медицинския персонал в тези структури. От какво се определя спецификата на тези препоръки?

На първо място от факта, че пациентите на диалаза са един много уязвим, високорисков контингент. Веднага след това – от необходимостта персоналът, който ги лекува и обгрижва да работи в безопасни условия и да има сигурността, че е ефективно защитен. У нас има близо 3900 пациенти, които получават такова лечение и е наш дълг точно в този момент да бъдем на висотата на отговорността си за тях, както и за нашите колеги – лекари и други медицински специалисти.

Какви най-общи правила трябва да спазват пациентите и техните придружители?

Веднага искам да обърна внимание, че общите правила важат още от чакалнята. 
Пациентите не трябва да стоят в непосредствена близост, чакалнята, както и диализната зала трябва да бъдат добре проветрени и вентилирани с оглед елиминиране на капковите частици от въздуха. Трябва да бъде осигурена безконтактна дезинфекция на ръцете.

Още с влизането си в диализното отделение или клиника те трябва да се ръководят от указанията и изискванията на приемащия персонал. В диализните структури трябва да се установи строг контрол при влизане, бързо идентифициране и отклоняване на пациенти с риск от инфекция - чрез измерване на телесната температура. Абсолютно необходимо е измиване на ръцете, носене на подходящи маски през цялото време, редовна дезинфекция на машините, почистване на помещенията, осигуряване на чист въздух и вентилация.

При влизането им в диализната зала на пациентите и техните придружители трябва да получат подходящи дезинфектанти. Пациентите трябва да носят медицински маски и да избягват да се хранят по време на диализа. Те могат да си носят подходяща храна /напр. бонбони/ за превенция на хипогликемия.

Много важно е според нас да няма смяна на мястото, където пациентът обичайно провежда диализно лечение – той трябва да продължи да посещава своя диализен център и да не бъде прехвърлян в друг диализен център.

Какъв трябва да бъде подходът при пациенти, които са съмнителни или са с доказана COVID-19 инфекция?

Те трябва да бъдат хоспитализирани в изолирани отделения в определените болници. Пациентите, които имат нужда от конструкция на съдов достъп трябва да бъдат скринирани за COVID-19 преди оперативната намеса. Операциите на пациенти, съмнителни или с доказан COVID-19 трябва да се извършват в определени помещения с необходимата протекция за персонала.

Всички диализни пациенти с температура (с изключение на тези с известна генеза - напр. сепсис) трябва да бъдат изследвани за COVID-19 при определените условия и ред. При възможност те трябва да бъдат прехвърлени в последната диализна смяна за деня докато се изключи COVID-19 инфекция. При възможност потоците на пациенти, съмнителни или с COVID-19 инфекция не трябва да се пресичат с потоците на другите диализно болни. Влизането и излизането заедно с други пациенти по едно и също време също трябва да се избягва.

И няколко думи за защита на персонала?

Персоналът, който е в директен контакт с пациенти, съмнителни или с COVID-19 инфекция, трябва да бъде напълно защитен, включително с водоустойчив изолиращ костюм с дълги ръкави, шапка закосата, очила, ръкавици и медицински маски /хирургични или по-висок клас/. Стриктно се спазва хигиена на ръцете.

Ясно е, че в момента никой не е застрахован от заразяване с новия коронавирус и това важи и за вашите пациенти. Какъв трябва бъде подходът в случай, че един заразен пациенти се нуждае от диализна процедура и тя не може да бъде отложена, за да не се застраши живота му?

При възможност симптоматичните пациенти трябва да бъдат диализирани в отделна стая (когато има такава), при затворена врата. Диализните зали за пациенти с хепатит В могат да се използват от пациенти със симптоми на респираторна COVID-19 инфекция, само в случаите, когато са носители на повърхностен антиген на хепатит В или в структурата няма пациенти с хепатит В, които да се лекуват в изолираната зала.

При невъзможност за осигуряване на отделна стая, съмнителни или доказани COVID-19 пациенти могат да провеждат диализната процедура в общо помещение, но задължително с поставена лицева маска и да са настанени в изолиран ъгъл (или в края на реда), далеч от основната група пациенти (ако има такава). При възможност ,тези пациенти трябва да бъдат отделени на най-малко 1,5-2 метра от най-близкия незасегнат пациент (във всички посоки).

Диализните процедури при съмнителни или доказани пациенти с COVID-19 могат да се провеждат и след последната редовна смяна. Диаилизните машини, които са в контакт с пациента или материалите, които потенциално могат да бъдат контаминирани трябва да бъдат дезинфекцирани според стандартните протоколи. Ако в диализната структура има доказан или съмнителен случай на COV1D-19, трябва да се осъществява стриктна дезинфекция. Пространствата в близък контакт с тези пациенти не трябва да се използват докато не бъдат почистени.

Медицинските отпадъци от лечението на съмнителните или доказано заразени пациенти с COVID-19 трябва да се считат като инфектиран медицински отпадък и съответно пласирани.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w1Gg

Нина 14.05.2020 15:41:11

Проф. Паскалев е невероятно земен човек, очаровани сме със съпруга ми от отношението и поведението му, начина по, който този прекрасен и неповторим специалист общува с нас няма нищо общо с надменното, високомерно, грубо , нагло, алчно и некомпетентно отношение и поведение на мнозина други!!! За съжаление е такова и го казвам с болка, с мъка и тъга защото когато става дума за човешки живот по-горе изброените от мен качества нямат място в лекарската практика, но уви така мисля аз, която не съм лекар а не лекарите !!! Проф. Емил Паскалев не е такъв той няма общо с лекарите, които не мислят за пациентите си, и гледат на тях като на движещи се портфейли, хубаво и добре би било всички да вземат пример , да се учат от него най-големият в областта на нефрологията Проф. Емил Паскалев светилото в тази и не само област, той мисли и се грижи за пациентите си и не се е само забравил и възгордял както мнозина други както казах неповторим и уникален прекрасен , невероятен специалист!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик
19.10.2021 17:30:46

Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик

Благодарствено писмо до ръководството на МБАЛ-Пазарджик изпрати Райна Зайкова от Пловдив. С него ...

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска
19.10.2021 17:16:17

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лека ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...