Четвъртък, 30 Юни 2022
26
май
 

Проф. Паскалев: 82% от хората с ХБЗ в трети стадий не са диагностицирани

Диализното лечение е с 4 пъти по-скъпо от трансплантацията, подчерта нефрологът

Четвъртък, 26 Май 2022 | 19:03:42 Надежда Ненова


„840 млн. души в света страдат от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), което е 80% от хората, боледуващи от захарен диабет и е почти еднакъв брой с този на пациентите със злокачествени заболявания. През 2019 г. хроничното бъбречно заболяване е дес

„840 млн. души в света страдат от хронично бъбречно заболяване (ХБЗ), което е 80% от хората, боледуващи от захарен диабет и е почти еднакъв брой с този на пациентите със злокачествени заболявания. През 2019 г. хроничното бъбречно заболяване е десета водеща причина за смърт в света, а според СЗО през 2040 г. се очаква да стане пета водеща причина“. Това каза в презентацията си пред парламентарната здравна комисия проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология, трансплантация и диализно лечение в УМБАЛ „Александровска“.

Той посочи, че късната диагностика на хроничното бъбречно заболяване поставя сериозни клинични и икономически проблеми, като подчерта, че само 3,4% от пациентите се диагностицират в първите два стадия на заболяването, а в третия стадий, при който процесът вече е станал необратим, недиагностицирани са 82%. „Когато заболяването се открива в четвърти и пети стадий, смъртността е съответно 20% и 24%. Това означава, че всеки пети-шести човек ни е напуснал за последната година“, каза проф. Паскалев.

Пандемията от COVID допълнително е увеличила необходимостта да се действа по отношение на бързото диагностициране на хроничното бъбречно заболяване. „То трябва да е приоритетно за общественото здравеопазване“, каза още проф. Паскалев.

Той съобщи също така, че 13% е честотата на ХБЗ у нас. „При 36% от пациентите хроничното бъбречно заболяване се дължи на захарния диабет, при 28% - на артериалната хипертония, 36% - бъбречни заболявания. На първо място ХБЗ се лекува чрез бъбречна трансплантация (оптималният метод), на второ място чрез диализно лечение и на трето място – с консервативно лечение, което представлява и най-малкия финансов ресурс. Със съвременната консервативната терапия състоянието може да бъде обратимо или поне да се отложи със 7 години. Трансплантацията пък е с 4 пъти по-евтина от диализното лечение. Един пациент на диализно лечение консумира най-малко 35 000 лв. годишно. В същото време трансплантираните пациенти, макар и самата трансплантация да е по-скъпа еднократно, могат да работят, да плащат данъци и да имат деца, което представлява високо качество на живот. Създаването на национална скринингова програма е най-необходимото действие, което трябва да се предприеме“, каза проф. Паскалев.

„Трябва да направим всичко възможно да диагностицираме колкото се може по-рано хората в начален стадий на заболяването, да бъдат трансплантирани и най-вече да бъдат лекувани консервативно със съвременните средства“, каза на свой ред генералният директор на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Думите му бяха подкрепени и от председателя на парламентарната комисия доц. Антон Тонев, който подчерта, че макар да са отбелязани предимствата на бъбречната трансплантация, то трябва да се направи всичко възможно да се стига до нея по-рядко, затова основната цел на парламента и Министерството трябва да е създаването на програмата.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев от своя страна съобщи, че вече са направени първите стъпки със заложените в Наредбата за профилактичните изследвания задължителни изследвания. „Трябва да имаме стратегия за ранно откриване на бъбречни заболявания, но подлежи на обсъждане вида скрининг, който би бил най-успешен. Трябва да направим възможно откриването на най-ранния стадий на заболяването“, каза д-р Грибнев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5%pR


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...