Понеделник, 20 Септември 2021
28
юли
5
 

Проф. Антонов: Нормативни промени са пътят към целите на програмата за вирусните хепатити

Сряда, 28 Юли 2021 | 16:47:13 Невена Попова
5

Проф. Красимир Антонов е водещ гастроентеролог хепатолог, ръководи отделение “Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към Клиниката по гастроентерология

Проф. Красимир Антонов е водещ гастроентеролог хепатолог, ръководи отделение “Диагностика, лечение и проследяване на болни с вирусни хепатити, порфирии и чернодробна патология при трансплантация” към Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, София. Председател на Експертния съвет по изпълнение на Програмата за превенция и лечение на вирусните хепатити у нас - 2021 - 2025 г.   

През 2000 г. защитава дисертация на тема “Хроничен делта хепатит” и придобива образователна и научна степен доктор.

Председател е на Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография; член на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL), с международни специализации в Атина, Копенхаген, Лисабон, Неапол, Прага.

Проф. Антонов, Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити у нас до 2025 година е вече факт, оптимист ли сте, че ще бъде изпълнена?

Да, оптимист съм, защото имаме ясно цели и приоритети и ясно поставени срокове. Формиран е експертен съвет от 12 колеги, представители на МЗ, НЗОК, неправителствените организации. Днес провеждаме първото си заседание, имаме готовност да започнем да изпълняваме задачите си.

Кои са приоритети, към които първо ще насочите усилията си?

Трябва да се промени нормативната уредба, за да започнем да реализираме конкретните цели и задачи, залегнали в програмата. Това означава промяна в няколко наредби. В наредбата за профилактичните прегледи на НЗОК например трябва да се включи изследване на здравноосигурените лица от определени възрастови групи – хората между 40 и 65 години. Също така в нормативната уредба, засягаща прегледите на медицинските работници ще се създаде възможност те да бъдат изследвани за вирусни хепатити. Подобен ще бъде подходът и за големи групи работници и служители в предприятия и фирми. Ще бъде въведена профилактиката с хиперимунни гама-голобулини на новородени, чиито майки са с хепатит – В, една практика, от която страната ни изоставаше дълго време. Ще има промени, засягащи и здравнонеосигурените лица, там ще се работи съвместно с МТСП.

Вървим в посока към осигуряване на бърз и универсален достъп до диагностика и лечение. Ще отбележа и това, че предвиждаме и промени в правилата за лечение на вирусните хепатити.

Кои са целевите групи, които заслужават най-голямо внимание?

Това са инжекционно употребяващите наркотици, особено МСМ групата (мъже, които правят секс с мъже), лишените от свобода, които по закон имат право да бъдат лекувани както всички останали граждани на страната. Това не означава, че на другите – бременни жени, пациенти на диализа, хора от сегрегирани етнически групи и пр. няма да бъде обърнато внимание, но тези, поне досега, са били пренебрегвани.

В общата представа на хората хепатитът се свързва главно с типовете A, B и C, много по-рядко се говори за останалите, да ги наречем „екзотични“ хепатити D и Е. Включени ли са те в програмата и какви са целите по отношение на тях?

Първо нека отбележа, че тези два вида не са „екзотични“, защото се срещат и диагностицират вече по-често и в света, и в Европа, има ги и у нас. Те, разбира се, са включени в националната програма, но подходът за превенция е различен. Хепатит D се асоциира с хепатит B, докато хепатит A се асоциира с хепатит Е, това определя и особеностите на мерките за превенция.

Като специалист, отдал години на работата по създаването на националната програма как бихте определили нейното значение днес?

С тази програма вече сме наравно с останалите страни на ЕС. Това е много съществено, защото изоставахме с години, бяхме последни. Сега вече сме в средата и можем да се сравняваме с другите държави в Европа.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fABd

Пациент 29.07.2021 09:08:22

Липсата на добри мениджъри е голям проблем в здравеопазването. Тази програма просто ще остане една хартия, макар, че е добре структурирана. Освен това гастроентеролозите искат да си стоят в кабинетите и някой да им докарва пациентите и те да ги лекуват и да вземат пари от НЗОК. Трябва реформа и в НЗОК, която никога не е давала пари за превенция. А по света е различно, много различно и в крайна сметка страдат пациентите.

Гост 29.07.2021 07:28:04

Бълваме хартии и стратегии, за да оправдаем бездействието си

Gost 28.07.2021 21:50:02

Antonov, antonov manager triabva, Manager!!!!

Гост 28.07.2021 19:23:36

Проф. Антонов казва трябва да се направи това и онова, само не е ясно кой какво трябва да направи за да се задейства Програмата. Всички знаем, че в МЗ и НЗОК няма качествени кадри и са бюрократи!!!

Гост 28.07.2021 17:05:29

Имаме документ, дами и господа. А кой ще действа е въпрос без множество отговори


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна
20.09.2021 13:34:36

Прокуратурата проверява случая с нападението над ваксинационен пункт във Варна

Районна прокуратура-Варна се самосезира след публикации в медиите за случай на възпрепятстване на ...

БЛС: Нападателите над медиците във Варна да бъдат наказани с цялата строгост на закона
20.09.2021 12:59:18

БЛС: Нападателите над медиците във Варна да бъдат наказани с цялата строгост на закона

Българският лекарски съюз остро осъжда поредната недопустима и безочлива проява на агресия над ме ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...