Понеделник, 17 Януари 2022
05
февр
8
 

Проф. Плочев: Лекарствата и интензивните грижи формират най-големия преразход за НЗОК

Понеделник, 05 Февруари 2018 | 10:28:37
8

За поредна година преразходът в НЗОК е от лекарства. Такъв обаче започва рязко да се отчита и при интензивните грижи, стана ясно от интервю на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за БНР. Запитан къде тази година касата може да очаква най-голям прераз

За поредна година преразходът в НЗОК е от лекарства. Такъв обаче започва рязко да се отчита и при интензивните грижи, стана ясно от интервю на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев за БНР. Запитан къде тази година касата може да очаква най-голям преразход, той отговаря: „В две направления – лекарствата за поредна година. Второто обаче нещо, което аз се притеснявам, че създава проблеми, това е една група болни в болничната помощ, която гълтат много голям ресурс. Това са болните на интензивни грижи“.

Проф. Плочев посочва, че когато това лечение се е заплащало от Министерство на здравеопазването и когато е имало строги критерии, разходите за година са били 8 млн., докато сега, когато се заплаща от касата, сумата е 50 милиона лева. „Защото са скъпи пътеките. Правихме анализ, установява се, че не винаги се приемат за лечение в тези отделения хора, които са с животозастрашаващи състояния“, коментира още проф. Плочев и допълва, че проблемът е „поставен на масата“.

Управителят на НЗОК коментира подробно и вече отпадналата идея за налагане на мораториум над новите лекарства. Той отбелязва, че понякога с мораториума се спекулира. „Масово се говореше, че се лишава народът от животоспасяващи медикаменти. Животоспасяващи медикаменти в онкологията и хематологията няма. Там има животоподдържащи. И те наистина са много важни, защото поддържат качеството на живот“, заявява той. Проф. Плочев уточнява, че критериите, според които се определя ефективността на тези медикаменти са два  - колко е дълга ремисията от криза до криза, а вторият е преживяемост.  „Лекарствата имат изключително голямо значение във фактора от криза до криза, т.е. колко продължава този светъл период, когато хората могат да работят, да се чувстват пълноценни и т.н., докато влязат в следващата криза и пак трябва да се намеси медицината. Това са хронично болни хора“, заявява той.

Управителят на НЗОК обяснява и защо проследяването на ефекта от новите лекарства ще бъде провеждано в няколко университетски болници.  „Първо, защото там има възможности за ранен мониторинг, за да се проследи, и то с научен поглед, наистина ли са ефективни, наистина ли се индикира вирусът, например, за хепатит С или след 3 години се получава реинфекция, т.е. наново се появява вирусът. Той се е скрил някъде от лекарството и в даден момент отново експресира“, посочва той.

Проф. Плочев отговаря и на въпрос какво ще стане с данните, събирани от пръстовите отпечатъци на пациенти, като заявява, че те най-вероятно ще бъдат унищожени. „Най-вероятно ще се вземе решение на ниво службите, които контролират личната информация, ще бъдат унищожени. На сегашния етап обаче се въздържахме от унищожаване, защото може да има някои данни, които са пропуснати в системата, и да ги извадим, ако е необходимо от там за някой човек, и да допълним досието. Без моя заповед никой не може да отвори и едно досие“, казва той. Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yFwg

Гост 05.02.2018 17:11:40

Ами ти за чий чеп стоиш там, та си разхлабил критериите и разходите скочили? Най-доброто нещо е закриване на тоя партиен тумор НЗОК. Видя се, че партийни подлоги не могат да управляват пари, още повече ако са публични. Затова - всичко на частно.

гост 05.02.2018 15:57:55

Колко болници са получавали 8млн и колко тези 50млн!

Гост 05.02.2018 13:34:07

Какво пък се присетиха пак за пръстите

dr Allsee 05.02.2018 12:31:50

За да се изплатят разходите по един интензивно болен - шок, сепсис, тежки травми и интензивна грижа при полиморбидни пациенти, обикновено са нужни десетина пациенти с леки пътеки да влязат полу"наужким" в болницата...иначе балансът не се получава. Финансово.

Гост 05.02.2018 18:44:27

Точно така се получава. Комунетата във властта се мислеха за хитри , докато мизерното и нереално финансиране всъщност им излезе много, много по-скъпо в крайна сметка. Но персонална отговорност никой там не носи , нито лични финансови загуби някой ще понесе за куците решения и хитреенето

GP 05.02.2018 11:59:14

Малийййййййй как разбра бе? Тая медицина, нещо не става без пари , а ?

Гост 05.02.2018 11:45:58

Ти да видиш - интензивната терапия гълтала много средства! А нещо за инвазивната кардиология, гастро- и колоноскопиите, железарията на ортопеди и неврохирурзи, онколекарствата (опа-а, за последните или добро или нищо, че там едни наши хора са се намърдали). Ми шъ гълта - апаратура, медикаменти, консумативи, една сестра на двама-трима болни... Това не са ти инфектирани циреи да ги мажеш с помади, шапкар недоучил!

Гост 05.02.2018 14:16:42

не може до вчера да са 8 мил. утре 50 - може да са 16 - 20 , но не и 50 - трябва да има се махне финансирането и да се издържат на общо основание както останалите звена и лаборатории без договор


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти
17.01.2022 17:16:10

МБАЛ - Силистра стартира стипендиантска програма за медестри и лаборанти

Във връзка със започването на Програма за набиране на медицински специалисти ръководството на МБА ...

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон
17.01.2022 16:51:23

ECDC: Грипният вирус се завърна, можем да очакваме необичайно дълъг сезон

Завръщането на грипния вирус може да се окаже началото на необичайно дълъг грипен сезон, който мо ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...