Вторник, 26 Септември 2023
29
май
4
 

Проф. Хинков: Искам сам да си избера екипа в МЗ, а не да правя "чистка"

Понеделник, 29 Май 2023 | 15:09:07
4

Не съм казвал, че искам да мога да разчиствам министерството, а имах предвид дали ще мога да си назнача заместник-министри. Това 

Не съм казвал, че искам да мога да разчиствам министерството, а имах предвид дали ще мога да си назнача заместник-министри. Това каза пред БТА предложеният за министър на здравеопазването от „Продължаваме промяната-Демократична България“ проф. Христо Хинков по повод поста-обръщение на бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов към него днес.

„Няма да има чистка в Министерството на здравеопазването, но предпочитам да си избера екипа. Не съм поставял условия, за да бъда министър. „Чистка“ е изключително грозна дума, не мога да приема такова нещо и не смятам, че така ще се управлява, ако се стигне до управление“, допълни проф. Хинков.

Помолен за коментар на позицията, че когато проф. Ангелов е бил министър, не е „разчистил“ проф. Хинков въпреки пенсионната му възраст, проф. Хинков заяви, че не знае „дали е възможно въобще да се съди за някакви изказани намерения, дори и не съвсем обработени като изказ, в един свободен разговор по телефона, без някаква конкретика“.

Визираният от проф. Хинков разговор по телефона стана обществено достояние чрез изтеклия запис от националната конференция на „Продължаваме промяната“. По време на срещата акад. Денков съобщава, че единственият въпрос, който му е задал проф. Хинков, е дали ще има свободата да разчисти министерството.   

„Това е много некоректно. Целият разговор по телефона с акад. Денков беше в посока на това, че съм готов да участвам в реформа“, каза още проф. Хинков. 

В отговор на въпрос как би окачествил думите „да разчисти“ министерството, проф. Хинков каза, че става дума за интерпретации, които се изкривяват в пространството и това е част от голяма активно мероприятие. „Цялата ми идея в разговора ми с акад. Денков е, че трябва да имам екип, тъй като без екип не мога да направя нищо. Под „екип“ имам предвид заместник-министри, главен секретар и някои директори на дирекции“, посочи още проф. Хинков.

Проф. Хинков посочи, че това да има свободата да си избере заместник-министрите е било казано в публичното пространство и е част от преговорите с ГЕРБ – министрите да могат да си избират заместник-министри. „Ако това не се реши на политическо ниво, ще се съобразя с това и ще работя със заместник-министри, които ми предложат“, каза още той.

На въпрос дали би станал министър след тази ситуация проф. Хинков коментира, че ако го покани акад. Денков, няма да се откаже от това, което му е обещал, но ако се променят условията и има друг министър-председател, би си помислил.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jcpV

Гост 30.05.2023 10:31:17

Радикалните действия са необходими, но не като израз на реципрочен реваншизъм, а като условие, без което неможе да се усъвършенства и развива системата. В този смисъл решението кой да си тръгне и кой да остане е на този който ще носи отговорността.

Гост 30.05.2023 09:25:32

Необходимо е пълно разчистване от некадърници, крадци и интриганти....

Гост 29.05.2023 18:49:25

Естествено, че чистка трябва да има! Герберчетата като дойдоха на власт какво направиха?? Точно това, при това за година- две изхвърлиха всичко свястно от администрацията и наместиха себе си и фирмите си. Какво се правят на жертви? Ако бяха свестни ,институциите щяха да работят. Навсякъде ведомствата са ръководени от техни хора. Не само, че не ги искаме като управляващи, но и като изпълнители.

Гост 29.05.2023 18:38:03

Почваш с Мавров, Петенцето Иванова и смешките, които довлече


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...