Четвъртък, 30 Юни 2022
25
май
8
 

Проф. Салчев: През всеки отчетен период треперя нещо да не се случи при подаването на информация

Според "Информационно обслужване" системата на НЗОК си работи, а сривовете са за кратко

Сряда, 25 Май 2022 | 18:38:18 Надежда Ненова
8

Имало е сривове в системата, но никога досега не са били толкова сериозни, колкото срива на „сърцето“ на системата – Персоналната информационна система (ПИС). От „Информационно обслужване“ знаят, че аз почти през всеки отч

Имало е сривове в системата, но никога досега не са били толкова сериозни, колкото срива на „сърцето“ на системата – Персоналната информационна система (ПИС). От „Информационно обслужване“ знаят, че аз почти през всеки отчетен период треперя нещо да не се случи при подаването на информация. Защото това са над 30 000 договорни партньори, които подават едновременно информация в отчетните периоди, за да могат да се генерират електронните финансови документи, за да бъдат извършени съответните плащания.

Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на изслушването му днес в Комисията по електронно управление и информационни технологии. Поводът за изслушването му са сривовете в информационната система на Здравната каса, които могат да доведат до невъзможност да се плаща на договорните партньори.

„Освен на 7 и 18 април, ПИС на здравната каса не работи и днес“, допълни проф. Салчев като подчерта, че проблемът идва от доставчика „Информационно обслужване“.

„Въпросът беше поставен на заседание на Надзорния съвет, но бях против. Рязкото прекратяване на договора без подготовка какво да се направи по-нататък ще доведе наистина до срив на системите. Подадох сигнал към Надзорния съвет, за да може да се пристъпи към стабилизиране на всичките системи и евентуално за следващия период да се договори, независимо дали ще бъде „Информационно обслужване“ или друг доставчик, надграждане и пренаписване на голяма част от тези системи“, каза той.

Проф. Салчев съобщи на депутатите, че общата стойност на услугите, предоставяни от „Информационно обслужване“, е 8 234 100 лв. за тригодишен период, като само за консултантски услуги Касата е заплатила 60 000 лв. Той направи сравнение с плащанията за предходния тригодишен период, които са били на обща сума малко над 3 млн. лв.

„В НЗИС се събират предимно медицински данни, докато в системата на НЗОК се събират и финансови. Ние следим изпълнението на договорите и на базата на предоставената информация извършваме съответните плащания. НЗИС осигурява предаването на данните от лекаря до аптеката, но НЗОК извършва плащането. И ако ние не получим данни този лекар какви лекарства и в какви дози е изписал, ние ще получаваме информация, че от точка А до точка Б се предават само едни данни“, каза управителят на НЗОК в отговор на депутатски въпрос какво налага да има две електронни здравни системи.

Проф. Салчев обаче подчерта, че достъпът до информационните системи на Здравната каса е прекратен от началото на 2020 г., въпреки изпратеното до ИО писмо за възстановяване на достъпа. „По-важно за мен даже беше не толкова самия достъп, колкото да знаем кой влиза в тях и какво прави с данните. Сега нямаме никаква представа какво се случва“, каза той.

Депутатите изразиха притеснение как се съхраняват данните, които представляват част от националната сигурност на България.

Изпълнителният директор на ИО Ивайло Филипов възрази, че информационната система на НЗОК не е една, а са три и ядрото на системата не е ПИС, а е ИЗИС. „ПИС е само вход, през който се подават данните и имат определени контроли. НЗОК в момента е собственик на един информационен център, който се състои от ново оборудване, което наша компания консултира като архитектура“, каза пред комисията той.

„По отношение на достъпа, след писмо от миналата седмица в края от проф. Салчев, нямаме данни в официална кореспонденция от нас да е поискан достъп. И към настоящия момент в „Оракъл“ има създаден потребител с име, което съответства на служител на НЗОК. Има и потребители от „Оракъл“, които са поне двама. Не отговаря на истината, че само ние сме имали достъп“, допълни още Филипов.

Той отрече и че ПИС не работи днес, тъй като според него е имало само един инцидент, който е продължил 14 минути и ПИС си работи.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yBTN

Идеалист 06.06.2022 16:49:09

Където са замесени Информационни обслужване, не чакайте нищо добро. Гадна и пробита фирма. Да не говорим за Гама Консулт, чиито програмни продукти са нескопосасни, тежки и много скъпи. Мисля, че двете фирми са свързани. Около 1 000 000 лв струват всички доработки на НЗИС. Източване на държавни средства - това е истината.

Гост 26.05.2022 22:24:39

Кога Салчев ще бъде окован в пранги и ще му бъде отнето отличието?

Гост 26.05.2022 17:22:18

Келават аинформационна система на НЗОК не може да обрабопти един файл 248 Кb за 8-12-24часа. Това се случва с месечните елелктронни отчети подавани от лекарите в НЗОК. Чакаш 8-12-24 часа да видиш дали е привет този дайл и дали има някакви грешки. Пъ;лнба скръб. А онзи галфон Москов искаше идентификация с пръстов отпечатък тоест по 50-150 идентификации в секунда. Жалко ,че не го направи да се види жалката има информационна система с която щеше да спре цялото здравеопазване. Не става с келавите им сървъри .Сто пъти тук се каза да се махне монопола на това недоносче НЗОК ,обаче политическите педали си го къткат и не желаят диверсификация така както комунистическите педали не желаят диверсификация и откъсване от зависимостта от съветската кочинка. Откъсване от Семашковизма също. Едва ли така щеше да да бъде с 8-10 здравни каси при това на европейски застрахователи.

Гост 26.05.2022 13:47:29

Не крийте коментарите от вчера те са ясна народна любов

Гост 26.05.2022 13:45:07

Салчев да не би да си се объркал трепериш само като пипаш чужди пари и ги превръщаш в свои не се страхувай ще ти дадат още един медал но дано да бъде от народа

Гост 26.05.2022 13:45:05

Салчев да не би да си се объркал трепериш само като пипаш чужди пари и ги превръщаш в свои не се страхувай ще ти дадат още един медал но дано да бъде от народа

Гост 26.05.2022 12:31:04

Салчев, я виж да не си хванал паркинсон - чак толкова треперене...

Гост 25.05.2022 23:02:14

Ивайло Филипов е един престъпник от висока класа


Всичко за коронавируса
Още новини
Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...

Турция регистрира първи случай на маймунска шарка
30.06.2022 14:10:53

Турция регистрира първи случай на маймунска шарка

Турция регистрира първия случай на маймунска шарка при 37-годишен пациент, който е в изолация. То ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...