Понеделник, 06 Декември 2021
10
окт
2
 

Психиатричните пациенти са рискова група, трябва да имат възможност да се ваксинират

Проф. Вихра Миланова: Много медици са сериозно травмирани от дългия престой в тежки отделения

Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти, посочва специалистката

Неделя, 10 Октомври 2021 | 12:15:42 Невена Попова
2

Проф. Вихра Миланова е завършила медицина през 1979 г. в МУ - София. Започва работа като ординатор в Психиатричния диспансер в Плевен. През 1981 г. става асистент в Катедра по психиатрия при МУ - София. Има п

Проф. Вихра Миланова е завършила медицина през 1979 г. в МУ - София. Започва работа като ординатор в Психиатричния диспансер в Плевен. През 1981 г. става асистент в Катедра по психиатрия при МУ - София. Има призната специалност по психиатрия от 1982 г. През 2004 г. защитава кандидатска дисертация по темата за профилактиката на афективните разстройства, а през 2006 г. - докторска дисертация, посветена на клинико-генетичните изследвания на болни с афективни разстройства. От 2007 г. е професор по психиатрия. Ръководи Катедрата по психиатрия към МУ — София, в момента е началник на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ „Александровска“.

Проф. Миланова, посрещаме Световния ден на психичното здраве в сложна пандемична обстановка, а един от феномените, които неизменно я съпътстват, е антиваксърството. Какъв е неговият генезис и как се отразява той на психичното здраве?

Преди да кажа няколко думи за антиваксърството, бих искала да се спра на темата за конспиративните теории – за коронавируса, за произхода на болестта COVID, за създаването на ваксините и тяхното предназначение. Те търсят обяснение за тези въпроси в източници, на които не би трябвало да се вярва, но ето, че се случва. А хората трябва да се доверяват единствено на научнообоснованата и доказана информация, която е резултат от многобройни, дългогодишни изследвания на учени и специалисти, достигнали до тези резултати и изводи след много усилия и работа. Иска ми се да припомня, че единствено препоръките на официалните институции – СЗО, Европейската агенция по лекарствата, FDA са достоверни, както и информацията на сайтове на известни университети, на здравното министерство, която винаги се основава на достоверни източници.

Фактът, че много хора у нас са склонни да се доверяват на съмнителни източници, говори за ниска здравна култура и липса на отговорност – към себе си, към семейството и към обществото. И на това място искам да подчертая колко важно е формирането на здравна култура да започне още от ранното детство, от семейството, после от училището. Заедно с това – от лекарите, от медиците.

Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. Науката се основава на доказателства.

Но нека призная и още нещо – че откакто е избухнала пандемията, много мои пациенти и техните близки търсят съвет дали да се ваксинират, питат с коя ваксина. Като лекар винаги обяснявам, че това е важно и необходимо, насърчавам ги да търсят компетентен професионален съвет. Ние като специалисти имаме дълг да им помогнем със знания и опит да вземат своето решение.

Трябва да се знае, че психиатричните пациенти са уязвими, те са една рискова група, защото живеят често по-затворено, провеждат и поддържащо лечение за основното си заболяване. Ето защо те трябва да бъдат третирани като рискова група и да им се даде възможност да се ваксинират. Заедно с тях е добре да го направят и близките им. Заедно с мои колеги сме споделили това мнение и на работна среща в Министерството на здравеопазването.

Кои са другите проявления на кризата, погледнато в ракурса на психосоматиката?

В световната научна литература все по-широко се коментира темата за постковидните състояния, които се манифестират с лесна уморяемост, бързо изчерпване, лош сън. При прекаран тежък COVID често се появява безпокойство, фокусирано върху телесното здраве – върху увреждане на сърцето, белия дроб и т.н. Това идва да покаже, че при тези пациенти трябва да има повишено внимание и към психиката, и към телесните проблеми.

Но аз искам да обърна внимание на един друг аспект на проблема – психичното здраве на медиците, които се грижеха и се грижат за пациенти с COVID. Много от тези хора бяха сериозно травмирани от дългия престой в тежки отделения, особено в реанимациите, немалко от тях загубиха живота си, други продължават да се борят за здравето и живота на болните. Не трябва да се забравя и подценява този факт, медиците имат нужда от помощ и подкрепа. И от уважение, което невинаги получават, за съжаление. Ето защо смятам, че трябва да има организиран подход към тях, а не те да бъдат оставени всеки сам са себе си.

Ръководите една от най-големите университетски психиатрични клиники у нас. Какво е впечатлението Ви – има ли интерес към специалността от страна на млади лекари?

Нашата клиника е университетска и тя е притегателно място за млади хора, това е съвсем естествено. Условията и академичната атмосфера при нас са много подходящи за формирането на млади специалисти. На този фон е изненадващо, че други психиатрични болнични заведения с много по-малък капацитет са определени като база за обучение.

Това, което искам да подчертая обаче, е свързано с перспективата за реализация на младите психиатри, които подготвяме, защото на практика те не я виждат, не я разпознават, не я усещат. А това е много важно. Ето защо всички сме в очакване на нов подход в наредбите за специализацията. Силно се надявам, че ще има промени, които да регламентират привлекателна перспектива, включително и достойно заплащане за младите ни колеги.

Не е тайна, че кризата с липсата на медицински сестри у нас се задълбочава, както е известно и че профилираните в психиатричното сестринство не са много и по всичко личи, че няма изгледи ситуацията да се подобри. Как виждате решаването на този проблем?

Очевидно е, че трябва да има промени. Била съм в комисията за държавни изпити по психиатрично сестринство и мога да потвърдя, че няма новозавършващи сестри, които биха искали да работят в психиатрични отделения и клиники, няма и млади сестри, които искат да придобият специалност „Психиатрично сестринство“. Намирането на решение преминава през създаването на условия тази работа да стане привлекателна за тях като кариерно израстване и материално стимулиране.

Днес все пак е Световният ден за психично здраве. Какво бихте пожелали на колегите си по този повод?

На първо място да бъдат здрави, да имат сили да работят и да бъдат удовлетворени от работата си. Да дочакаме по-добри времена в нашата психиатрия и да излезем от кризата с поуките от нея, с повече зрялост и мъдрост.

И нека да завършим там, откъдето започнахме – от актуалната тема за ваксините и антиваксърството. Кратки думи за финал?

Нашето най-голямо богатство са животът и здравето. Техният най-добър защитник е науката. Вярвайте в науката, защото изводите в нея са резултат на десетки години труд на хиляди учени. Те са открили тайните на вирусите, те са обяснили каква е болестта, те са създали ваксините за нея, както и лекарствата, които могат да помогнат. Доверете им се.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$a%u

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 11.10.2021 10:42:03

Уважаема проф. Миланова, бихте ли споделили кое отделение в България считате за "по-леко", като условия на работа?

лекар 11.10.2021 10:29:37

И Вихра Миланова и Христо Хинков не направиха нищо последните 30 години за подобряване на психиатричната помощ в България.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Прокопова: Реваксинацията ще предпази пациентите в риск
06.12.2021 10:38:09

Д-р Прокопова: Реваксинацията ще предпази пациентите в риск

От около седмица се наблюдава известно успокояване, активните случаи намаляха и в болницата стана ...

Спрягат проф. Сербезова за нов здравен министър
06.12.2021 09:57:05

Спрягат проф. Сербезова за нов здравен министър

Председателят на Българския фармацевтичен съюз и бивш директор на Изпълнителната агенция по лекар ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...