Понеделник, 27 Юни 2022
03
юли
 

Проф. Илко Гетов: Нови аптеки и оператори се присъединяват към системата за верификация

Сряда, 03 Юли 2019 | 12:57:50


„В последните дни има вълна от нови аптеки и оператори, които се присъединяват към системата за верификация след оповестяването на случая с износ от български търговец на лекарства с фалшиви опаковки. Надеждата ни е, че до края на гратисния перио

„В последните дни има вълна от нови аптеки и оператори, които се присъединяват към системата за верификация след оповестяването на случая с износ от български търговец на лекарства с фалшиви опаковки. Надеждата ни е, че до края на гратисния период ще изпълним европейските критерии и нива. Предполагам, че гратисният период ще бъде до края на септември т.г.“. Това коментира проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз в предаването „Тази сутрин“ по БиТиВи.

„Този случай има два положителни аспекта – на първо място е фактът, че тези лекарства не са стигнали до пациентите в Холандия. На второ място това показва, че системата за верификация, въведена в ЕС, работи. Т.е., ние можем да бъдем сигурни, че навсякъде по веригата за доставка, тогава когато надлежно се проверяват кодовете, в законната верига няма да могат да навлязат фалшифицирани лекарства.

Най-големият проблем е как това лекарство, което не е в неограничени количества на българския пазар и по принцип има луфтове в доставката му, се оказва налично за паралелен износ. Т.е. откъде е дошло? От трета държава, купено е от някой друг търговец на едро, изнесено е от болница или се е появило в системата. Къде, в кой момент евентуално би изтекъл срокът на годност на медикамента – в склада на този търговец, при предишния оператор? Как са се случили нещата? Необходима е пълна прозрачност, за да можем всички, които работим, да имаме яснота и да изчистим името си“, допълни проф. Гетов.

Той уточни, че фармацевтът, който е съсобственик на склада, е бивш негов студент и е с прекъснати права от 2018 г. А отговорният фармацевт на склада е с прекъснати права от 2012 г. Тези специалисти са прекъснали плащането на членския си внос и са сменили местоработата си, без да уведомят Регионалната фармацевтична колегия.

„Това поставя още един път въпроса, че е крайно време да излязат от сивия сектор такива фармацевти. Има пропуски в законодателството. В момента нашият закон е между първо и второ четене в НС и може би тук е моментът да се добави текст, в който и фармацевтите, работещи при търговец на едро, трябва да членуват във Фармацевтичния съюз, т.е. да могат легално да практикуват професията си.

Категорично мога да потвърдя, че в болниците у нас са въведени аптечен софтуер и следене на количествата, отделно съхранение на опаковките с изтекъл срок на годност. Там се поръчват и доставят количества, необходими за конкретен пациент, тъй като това са изключително скъпи лекарства. Проверяват се неколкократно, преди да стигнат до пациента и аз мога да гарантирам, че моите колеги професионално изпълняват задълженията си“, заяви проф. Гетов.

 

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JMFZ


Всичко за коронавируса
Още новини
Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас
26.06.2022 13:57:27

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас

Съмнения за трети случай на маймунска шарка у нас. Това съобщи за Нова телевизия главният държаве ...

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към
26.06.2022 10:54:28 Невена Попова

Д-р Александър Стефанов: Пътят ми към "Пирогов" започна още като студент

Д-р Александър Стефанов завършва медицина в Медицински университет - гр. Варна през 2016 г.В ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...