Сряда, 30 Ноември 2022
07
окт
1
 

До решение на съда

ВАС окончателно спря лимитите и обвързването на заплати с цени на КП в болниците

Петък, 07 Октомври 2022 | 14:09:24
1

Наложените лимити и обвързването на определени заплати в лечебните заведения с цените на клиничните пътеки, по които НЗОК заплаща дейността на болниците, са окончателно спрени до решението на съда по делото по същество. Това става ясно от

Наложените лимити и обвързването на определени заплати в лечебните заведения с цените на клиничните пътеки, по които НЗОК заплаща дейността на болниците, са окончателно спрени до решението на съда по делото по същество. Това става ясно от определение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) от 6 октомври.

Производството е образувано по жалби на Здравната каса, БЛС и Министерството на здравеопазването, с които те оспорват решението на тричленния състав на съда.

Според петчленния състав на ВАС обаче определението на по-долната инстанция в тази му част е правилно.

„За да спре изпълнението на &71 и &72 и &91, ал. 1, т. 1, в частта й относно влизане в сила на &71 и &72 на 01.01.2022 г., съдът е приел, че оспорените норми от една страна преразпределят средствата в бюджета на болниците, а от друга ограничават възможността им да получат заплащане в пълен размер на извършената дейност по оказване на болнична медицинска помощ, ако средствата не са правилно разпределени според въведените с тях правила или надвишават месечните норми, поради което ще причинят на жалбоподателите значителни имуществени вреди, което е видно и от направените от тях прогнозни изчисления и финансови обосновки. Допълнително е аргументирал спирането на изпълнението с това, че при фиксирани лимити за дейностите на болниците последните няма да могат да компенсират увеличените разходи за персонала с приходи от увеличена дейност, доколкото оспорените разпоредби предвиждат санкция при превишаване на установените лимити. Поради изложеното съдът е обосновал извод, че действието на оспорените текстове би довело до отлагане или би затруднило оказването на болнична медицинска помощ на пациентите.

Настоящият съдебен състав преценява определението в тази му част за валидно, допустимо и правилно“, отбелязва петчленката.

Става въпрос за текстове от НРД, които задължават изпълнителите на болнична медицинска помощ да осъществяват дейността си при съобразяване с утвърдените им месечни стойности на здравноосигурителните плащания; определят разходите за персонал като процент от приходите от НЗОК за извършените медицински дейности (по КП/АПр/КПр); определят съотношението между минималното и максималното брутно трудово възнаграждение на медицинските специалисти в лечебните заведения, изпълнители на болнична медицинска помощ, и начина на формиране на брутното трудово възнаграждение; задължават лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ в срок до 1.08.2022 г. да приведат вътрешните правила за работните заплати в съответствие с размерите на основните трудови възнаграждения по категории персонал съобразно колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване" (КТД) 2022 г.; регламентират, че надвишението на стойността на отчетените през месеца дейности спрямо определената месечна стойност се компенсира с размера на средствата, изплатени за работа при неблагоприятни условия, свързани с обявено извънредно положение, съответно извънредна епидемична обстановка; регламентират ред и начини за контрол на изпълнението на въведените правила и санкции при неизпълнение.

„Правилно съдът е приел, че жалбоподателите не само са заявили какви вреди ще настъпят за тях при действието на оспорените разпоредби, но и са доказали вероятността от настъпването на значителни икономически вреди чрез съпоставянето на прогнозните разходи за персонал и бюджетните им средства. Правилен е изводът на съда, че спирането на изпълнението следва да се допусне в защита на особено важни интереси, противопоставими на правата, които оспорените норми охраняват“, отбелязва се още в акта на ВАС.

Определението на петчленния състав на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, текстовете в оспорения анекс към НРД 2020-2022 обвързват определено заплащане за медиците (2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар) с цените на клиничните пътеки (КП), по които НЗОК плаща на болниците. Така след 1 август всички болници, които не са успели да достигнат определените нива на заплащане на медицинския си персонал, трябва да получават заплащане за дейността си на цени на КП, увеличени с 15% спрямо заложените в предходния Анекс, а тези, които са достигнали определените нива – на цени, увеличени с 25%.

С определението на петчленния състав на ВАС този подход е спрян. В случай, че съдът при произнасянето си по делото по същество обаче реши, че текстовете остават в сила, той ще бъде възобновен. В противен случай текстовете ще отпаднат окончателно от Анекса. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dyR4

Гост 08.10.2022 06:56:56

Когато малоумници, които не са договаряли или плащали заплата в живота си, започнат да определят заплати със закони. Тъпанари, Sir!


Всичко за коронавируса
Още новини
299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината
30.11.2022 17:32:15

299 ХИВ-позитивни регистрирани у нас от началото на годината

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу ...

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията
30.11.2022 17:20:57 Невена Попова

Дерматолози: Всички кожни заболявания се влошиха по време на пандемията

Двама от всеки трима медици развиха COVID екзема на ръцете поради пандемията и това е свързано с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...