Четвъртък, 28 Октомври 2021
05
юни
10
 

Във вестниците: За новостите в НРД, за здравната карта

Вторник, 05 Юни 2018 | 09:17:12
10

„Джипитата вече трябва задължително да изпращат на преглед при специалист пациенти с риск да развият социалнозначимо заболяване – диабет, сърдечносъдово, рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво, панкреаса. Рискът се определя чрез ка

„Джипитата вече трябва задължително да изпращат на преглед при специалист пациенти с риск да развият социалнозначимо заболяване – диабет, сърдечносъдово, рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво, панкреаса. Рискът се определя чрез карта, която включва въпроси и медицински изследвания. Новото задължение е факт от април. Промяната в профилактичните прегледи за лицата над 18 г. се въвежда с новия рамков договор, обяви д-р Галя Йорданова, шеф на дирекция „Извънболнична помощ”, на семинар вчера”, пише днес „24 часа”.

„Всеки пациент има право да поиска джипито да му направи такава анкета за риска. Подобна се правеше и досега, но за втория преглед, на който се обсъждат резултатите, касата не плащаше на личните лекари. Освен това те не бяха задължени и да изпращат при специалист. Сега ще получават пари за този преглед и ще са длъжни да насочат болния съответно към кардиолог, ендокринолог, хирург, гинеколог или уролог”, уточнява вестникът.

„Прегледът при ендокринолог пък от 1 януари догодина задължително ще включва ехограф. Това предвижа нова разпоредба в рамковия договор за доболничната помощ за 2018 г. Сега ехографията се заплаща от пациента, струва между 40 и 50 лв.

„Целта на промените е социалнозначимите заболявания да се откриват рано, да се лекуват навреме и грижата за пациента да не приключва само до констатирането на проблемите”, обясни д-р Йорданова”, допълва изданието.

„Завишава се и профилактиката за рак на маточната шийка. Всички жени между 30 и 40 г. вече ще минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка. Досега това важеше само за тези на 30 г. При два поредни отрицателни резултата следващото изследване се насрочва за след 3 г.”, четем още в ежедневника.

„Монитор” се спира на друга новост. „Джипита със специалност, различна от обща медицина, ще имат възможност от средата на тази година да работят допълнително и в болниците. Те ще могат да поемат пациенти в приемните отделения, да помагат в медицинската дейност, но няма да бъдат основни лекуващи лекари там. Това съобщи д-р Гева Стоилова, началник отдел „Договаряне, методология и анализ на болничната медицинска помощ” в дирекция „Болнична медицинска помощ” в Националната здравноосигурителна каса”, пише всекидневникът.

„Например ако един джипи има и специалност по кардиология, ще може да работи като кардиолог и в болница, но без право да отчита самостоятелно клинична пътека, като ще работи в тандем с колега.

По този начин на общопрактикуващите лекари със специалност се дава възможност да поддържат нивото и по другата специалност, ако имат такава, поясни д-р Стоилова”, продължава публикацията.

И още: „НЗОК вече ще плаща само за влято действително количество лекарства на онкоболен в болницата или диспансера, а не както досега за цялата опаковка, в която е останало количество неупотребен медикамент, но не е използвано за друг пациент, а е излято в канала.

По изчисления на касата сега по този начин се разхищават между 10-15 на сто от цитостатиците за раковоболни.

Вече се изисква преди вливания те да бъдат разтваряни и смесвани до състоянието за вливане в болничните или диспансерните аптеки в специални затворени съдове, а не от медицинските сестри по болничните стаи, както се практикуваше до сега.

Целта е остатъкът да не се изхвърля, тъй като в закрития съд той остава годен, а да се прилага на друг пациент, поясни д-р Гева Стоилова”.

„Телеграф” пък се спира на реакциите по новата здравна карта. „Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) ще атакува новата здравна карта в съда.

Документът, който определя нуждите на населението от медицински грижи, бе приет миналата седмица. Той ще важи само една година, а през 2019 г. ще бъде приет нов. Въпреки това веднага, след като картата бе одобрена от кабинета, Български лекарски съюз и Националното сдружение на общините заявиха, че ще я обжалват в съда. Сега към тях се присъединяват и частните болници”, пише вестникът.

„Председателят на НСЧБ д-р Николай Болтаджиев се зарече, че веднага щом документът бъде обнародван в „Държавен вестник”, ще бъде подаден иск пред Върховния административен съд за неговото отпадане. Според Болтаджиев картата нарушава правото на здравеопазване на българските граждани по конституция и не е съобразена с европейските регламенти за свободно движение на хора”, допълва материалът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hpH5

Dr_Doolittle 05.06.2018 18:01:59

От джипито никой пацеинт не може да иска нищо освен вежливо отношение. НИЩО ДРУГО като действия. Преценката какво да с прави като диагностични и терапевтични дейности принадлежи ЕДИНСТВЕНО на професионалистите с дипломи и квалификация в здравеопазването. Всичко друго е произвол от типа комунистическият трудЯщ се нарежда на доктора слуга на пролетариата , което няма да се толерира от никой лекар имащ достойнство. Така,че чиновЛяците от НЗОК си позволяват неприемливо поведение и толерират неприемливо поведение от ЗЗОЛа какво да искал да му се даде. Обичайната простащина в НЗОК от невъзпитани лелки с липсващи и първите,вторите и третите 7 години....

d-r 05.06.2018 17:22:21

Кое ще е това лудо Джипи да работи за жълти стотинки в Болница????При това да не работи с името си, а като доктор Равик- под чуждо име!!!

Гост 05.06.2018 11:26:34

А като имат и друга специалност джипитата, защо да не могат да бъдат основни лекуващи лекари?

МЗ - залъгалки 05.06.2018 12:33:47

В същото време: "... Във връзка с изменението и допълнението на Закона за лечебните заведения и лекарите специалисти от болничната помощ вече ще могат да работят не 10, а 5 часа седмично в извънболничната помощ. По думите на д-р Йорданова намаляването продължителността е свързано с подобряването на достъпа в региони, в които няма лекари специалисти по дадени специалности..." Как да се разбира това?! С тези нови законови промени се опитват "с трици маймуни да ловят". И неудовлетворени и незаплатени лекари да тичат между най-малко две работни места, а болничната система дълго да вегетира вместо да бъде ефективно и оптимално преструктурирана? Явно имаме много чиновници с излишно време, безхаберност и "гениални" идеи за уволнение и смяна...

Гост 05.06.2018 11:24:16

Националната здравна карта вече е обнародвана в ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК.

до нездравите корпоративни интересчии 05.06.2018 10:46:19

Относно реакциите по новата здравна карта: „Председателят на „Националното сдружение на частните болници" или НСЧБ д-р Николай Болтаджиев се зарече, че веднага щом документът бъде обнародван в „Държавен вестник”, ще бъде подаден иск пред арменския поп. Само така може да се атакува новата здравна карта.

Elf 05.06.2018 10:25:59

Джипита със специалност, различна от обща медицина, ще имат възможност от средата на тази година да работят допълнително и в болниците-Mai svarshiha robite. Например ако един джипи има и специалност по кардиология, ще може да работи като кардиолог и в болница, но без право да отчита самостоятелно клинична пътека.Pravo ima sobstvenika na bolnicata koito moje i da niama nito edna specialnost,...........no e s talonche ot Darjavna sigurnost na agent.

Доктор 05.06.2018 10:23:43

OПЛ са толкова много натоварени административно и изтощени от системата вече 18 години че желаещите да работят в болница ще са еденици ОПЛ вече и гледат да не записват нови пациенти към настоящите си пациентски листи по тези причини .Какво заплащане ще получи ОПЛ работещ на часове в болница?

Elf 05.06.2018 10:27:54

Eto takova zaplashtane-,,oIo,, !!!

GP 05.06.2018 09:22:41

Когато вече намаляха лекарите в болниците , изгонени от управлението на здравеопазването вече и ОПЛ може да работят като лекари


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София
27.10.2021 20:35:20

Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София

До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограниче ...

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите
27.10.2021 17:26:52

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите

На 28 октомври Медицинският университет – Пловдив ще отбележи 1-ви ноември – Ден на н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...