Понеделник, 30 Януари 2023
01
дек
 

ВМА посрещна 131-вата си годишнина без дългове

Четвъртък, 01 Декември 2022 | 17:32:56


Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията започна с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите медицински чинове и отдаване на почит към тяхното дело, съобщават от лечебното завед

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза тържествено 131-вата годишнина от създаването си. Церемонията започна с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите медицински чинове и отдаване на почит към тяхното дело, съобщават от лечебното заведение.

На събитието присъстваха представители на Президентството на Република България, Народното събрание, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването, НЗОК, БЛС, БЧК, Столична община, КНСБ, КТ „Подкрепа”, депутати, представители на болници и военни структури, други официални гости.

С гордост и чувство за изпълнен дълг на целия екип днес заявявам, че ВМА се намира в отлична кондиция и запазва тенденцията от 1 януари 2018 г. и няма дългове. Увеличихме заплатите и допълнителното материално стимулиране за служителите, обновихме Академията и развиваме успешно програмата за обучение на военни лекари. И ще продължим да работим в тази насока, въпреки предизвикателствата, заяви в приветствието си началникът на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Той подчерта, че всички тези успехи са невъзможни без уникалните специалисти, които работят в лечебното заведение: Без вас и вашата експертиза, без вашия авторитет в обществото, ВМА е една сграда и купчина апаратура. Вие сте най-големия потенциал!

Днес е ден, в който отдаваме уважение и към всички началници на Академията, които са оставили своя отпечатък в нейното развитие. Не мога да не спомена бригаден генерал Румен Златев, който съхрани военномедицинската служба, заплашена от унищожение. Той отвори болницата към НЗОК, т.е. за гражданите. Генерал Стоян Тонев беше визионерът за високотехнологична болница, за „първи сред първите”. Генерал Николай Петров, който подписа първия документ за обучението на курсантите-военни лекари и в момента вече имаме 116 млади и много мотивирани момичета и момчета. Негова е огромната заслуга за бъдещето на военната ни медицина. Той имаше и жестоката съдба да се справи с огромни дългове. На нас като ръководство сякаш ни е по-лесно, защото трябва да следваме зададената линия и да я надграждаме, каза още генерал-майор проф. Мутафчийски.

Колеги, ние стоим  с отворено сърце и души пред вас, за да ви чуем, искайте и изисквайте от нас. Защото ние като ръководство сме длъжни да ви създадем най-добрите условия и да разгърнете потенциала си, за да може ВМА да остане лидер. Доказа се като такъв и по време на пандемията от COVID-19 – над 10 000 заразени с коронавирус пациенти преминаха през военните болници, имаме най-ниската смъртност, ваксинирали сме над 180 000 души. Имаме самочувствието да посрещнем празника с гордо вдигната глава. Бъдете здрави и все така усърдни, за да може ВМА да остане винаги така, както се очаква от нея – първа сред първите, каза още началникът на Академията.

Официалните гости благодариха на екипите на ВМА, че още от първия ден на пандемията бяха на „първа линия” и се превърнаха в герои.

ВМА е една от най-необходимите болници в България с изключително високо ниво на професионализъм. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, който обяви, че прави лично дарение на болницата за закупуване на нова радиочестотна апаратура за нуждите и лечението на деца в Клиника „Ушни, носни и гърлени болести”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта, че днес е празник и за столицата, защото ВМА е институция, към която се обръщат жителите на София. По думите й, Академията е сред болниците, ползващи се с най-голямо доверие.

Със своя труд екипите на ВМА допринесоха за развитието и утвърждаването й като институция с национално значение. Вярвам, че и занапред българските военнослужещи и всички граждани ще продължат да виждат във вас надежда и сигурност, каза заместник-министърът на отбраната Теодора Генчовска.

Не бива да се забравят самоотвержените ви усилия в тази битка. Дейността на Българската армия е немислима без адекватно медицинско осигуряване. Благодарим ви за грижите, ние ще направим всичко възможно, за да не съжалявате за своя избор и да бъдете бъдещето и светлината в тази благородна професия, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Именно работещите във ВМА бяхте сред медиците-пример за поведение в тази трудна ситуация не само за своите колеги, а и за цялото ни общество. Със стоицизма и вярата, че медицината и човечността трябва да вървят ръка за ръка, вие доказвате, че сте достойни наследници на делото на възрожденските лекари, поставили основите на гарнизонната болница – предшественик на днешната ВМА, каза от своя страна и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров и генералният директор на БЧК проф. Красимир Гигов също благодариха на медиците, които всеки ден спасяват човешки животи.

По повод празника десетки служители на ВМА бяха отличени с награди от различни институции.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tR1w


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Тонев: Увеличаването на потребителската такса е неизбежно
30.01.2023 10:56:46

Доц. Тонев: Увеличаването на потребителската такса е неизбежно

„За да има повишаване на таксата, трябва да имаме нов бюджет, ясна макрорамка на разходите ...

Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...