Събота, 22 Януари 2022
30
апр
 

Две лекарки - почетни граждани на Ловеч и Търговище

Петък, 30 Април 2021 | 12:11:12


Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изкл

Общинските съветници в Ловеч единодушно подкрепиха предложението на кмета на общината Корнелия Маринова за удостояване на д-р Румяна Нановска, изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов", със званието "Почетен гражданин на Ловеч" за изключителен принос в борбата с COVID -19 през 2020 година. Това съобщават от общинската администрация.

При обсъждането Маринова е прочела подкрепящо писмо от Ловчанския митрополит Гавриил. В него се казва: "Блажен е този лекар, който се занимава с медицина, подтикван за това от любов към болния, който е станал лекар не за да живее добре, а да помага на хората, да помага на ближния. Сега, когато заразата вилнее, всички гледаме към защитниците на първа линия. Борбата с вируса показа, че имаме прекрасни лекари, които не се страхуват да се борят за здравето, без да мислят за себе си. Такъв лекар е д-р Нановска, обичащ болните и изпълняващ своята мисия", се казва в писмото на дядо Владика.

Румяна Петрова Нановска е родена в село Малиново през 1957 г. Висшето си образование завършва през 1983 г. във Висш медицински институт - Плевен. През 1988 г. придобива специалност инфекциозни болести в Медицинска академия - София. Д-р Нановска работи в МБАЛ - Ловеч от 1984 г. до 2004 г. От 2005 г. до 2010 г. е на работа в РИОКОЗ - Ловеч. От 2010 г. до 2018 г. е началник на инфекциозно отделение към МБАЛ - Ловеч. От юли 2018 г. заема длъжността изпълнителен директор на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов". Носител е на ежегодната персонална награда за признание за професионален принос на лекар в община Ловеч - барелеф "Св. Иван Рилски" за 2017 г.

Началникът на отделение "Инфекциозни болести" в МБАЛ-Търговище д-р Стела Георгиева пък е новият Почетен гражданин на Търговище. Това решиха с пълно единодушиe общинските съветници на заседанието си вчера, съобщават от общинската администрация.

"Номинацията е за приноса й към здравеопазването в общината в условията на пандемията от COVID-19 и дългогодишната й безукорна работа за спасяването на живота и здравето на нейните пациенти. Благодаря Ви, че гласувахте почетен гражданин да бъде един достоен лекар и човек", е заявил вносителят на предложението - кметът Дарин Димитров. То е подкрепено и с подписка от над 40 общественици, лекари, граждани.

"Независимо, че преболедува COVID-19, в условията на безпрецедентен натиск върху здравната система и недостиг на персонал, д-р Георгиева не спира да обгрижва всички болни в отделението, което продължава да функционира, благодарение на нейните отговорност и отдаденост", пише в докладната на кмета.

Д-р Стела Георгиева завършва ВМИ-Варна през 1979 г. и от тогава започва работа като лекар в болницата в Търговище. През 1989 г. придобива специалност "Анестезиология и реанимация", а през 1991 г. и специалност "Инфекциозни болести". В същата година е назначена за началник на отделение "Инфекциозни болести".

Отличието ще бъде връчено на д-р Георгиева на тържествено заседание на Общинския съвет на 14 май - официалният празник на град Търговище.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4AWJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Зеленият сертификат пада при 60% ваксинирани с 2 дози (Обновена)
21.01.2022 18:05:07 Надежда Ненова

Зеленият сертификат пада при 60% ваксинирани с 2 дози (Обновена)

„Зеленият сертификат“ у нас може да бъде премахнат, ако бъде изпълнено едно от двете ...

Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни
21.01.2022 17:49:05

Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни

От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен кур ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...