Сряда, 17 Август 2022
05
юли
2
 

ВАС отмени възрастовото ограничение за инвитро

Вторник, 05 Юли 2022 | 17:12:47
2

Върховният административен съд (ВАС) отмени разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, според които на жените, навършили 43 години, не се полага безплатно инвитро, съобщи lex.bg. Първата отменена разпоредба предвижда, че н

Върховният административен съд (ВАС) отмени разпоредбите от правилника на Центъра за асистирана репродукция, според които на жените, навършили 43 години, не се полага безплатно инвитро, съобщи lex.bg.

Първата отменена разпоредба предвижда, че независимо от медицинските индикации, които се съобразяват при решението за финансиране на инвитро, не се отпускат пари за процедура на жени, навършили 43 години към датата на подаване на заявлението за нея, а втората забранява възможността държавата да поеме втория, третия или четвъртия опит на жени, които към датата на подаването на заявлението са навършили 43 години.

Разпоредбите са оспорени от лекарка, на която е отказано инвитро. Адвокатите й Михаил Екимджиев и Катина Бончева посочват пред съда, че Законът за здравето не поставя изискване за възраст за асистираната репродукция и с правилника на практика е дописан законът. Освен това те изтъкват, че ограничението за възраст е дискриминационно, защото игнорира индивидуалните репродуктивни способности на жените, а така финансиране се отказва по формален признак. Според жената, на която е отказано инвитро, и адвокатите ѝ, разумният, балансиран и недискриминационен подход е да се отчитат както обективни критерии, каквито са както възрастта, така и индивидуалните здравни показатели, които определят възможността за зачеване.

Върховната административна прокуратура е подкрепила искането за отмяната на възрастовото ограничение.

От решението става ясно, че представителят на министъра на здравеопазването е посочил каква е причината да се въведе възрастовото ограничение – тъй като се прилага хормонална стимулация, която при жени в напреднала репродуктивна възраст може да доведе до нежелани реакции и противопоказания, а освен това с напредването на възрастта нараства и опасността от раждане на дете с аномалии.

Макар че съдът не се съгласява с доводите на ищците, той приема, че не е спазена процедурата по Закона за нормативните актове, тъй като нормативното ограничение е въведено без мотиви. Освен това е нарушен и АПК, тъй като проектът не е обсъден заедно с представените становища, предложения и възражения.

ВАС напомня, че именно мотивите са гаранция за спазването на принципите на изработването и на приемането на проект на нормативен акт – обоснованост, откритост, стабилност и съгласуваност.

Пълния текст на решението на съда може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4BK2

Ивета 06.07.2022 09:04:44

Хайде стига само грозни приказки. Защо здрави и прави жени на 50г да не могат да направят инвитро? Има болни момичета и на 19г. Защото нямаш проблеми Позиция. А, защо на 50г ли? - много фактори има за това, вкл и здравословни. Моя съседка е на 48г., от които 24 се бори със заболяване. От 8г е в ремисия и досега търсеше пари за инвитро. Защо да не роди дете, без това у нас има демографска криза. Стига сте делили хората на здрави, красиви и умни, и болни, грозни и глупави. Не всики имат късемт в живота и инвитрото е помогнало на много жени.

Позиция 05.07.2022 23:19:42

"ВАС отмени възрастовото ограничение за инвитро...." ПОБЕДА ЗА ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ ПО РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИНА! ВСЕКИ ОПИТ ЩЕ ИМ НОСИ ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ ПЕЧАЛБА ! ЩЕ РЪЧКАТ И 100 ГОДИШНИТЕ БАБИ ДА РАЖДАТ! ВЪПРЕКИ РИСКОВЕТЕ ЗА БАБИТЕ И ОБРЕМЕНЯВАНЕТО НА ОБЩЕСТВОТО С УВРЕДЕНИ ДЕЦА! ЗАКЪСНЕЛИТЕ С РЕПРОДУКЦИЯ ДВОЙКИ ПО-ДОБРЕ ДА БЪДАТ СТИМУЛИРАНИ ЗА ПЪЛНО ОСИНОВЯВАНЕ НА ВЕЧЕ ПООТГЛЕДАНИ ЗДРАВИ ДЕЦА ДО 3-4 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори
16.08.2022 18:27:21

Министър Меджидиев: Започваме работа по новите национални рамкови договори

„Тази година трябва да бъдат подписани новите национални рамкови договори за медицински и з ...

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра
16.08.2022 17:17:14

Откриха обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра

Откриха напълно обновеното детско отделение на МБАЛ-Силистра, съобщи БТА. Ремонтните дейности са ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...