Сряда, 08 Декември 2021
22
март
 

Три нови продукта за лечение на редки болести са включени в ПЛС през 2020 г.

Лечението за онкологични заболявания, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, се заплаща до приключване на лечението

Понеделник, 22 Март 2021 | 17:12:07


През 2020 г. в Позитивния лекарствен списък са включени три нови лекарствени продукта, предназначени за лечение на редки заболявания, които се използват в терапевтичните алгоритми както за възрастни, така и за деца. Това са Translama, предназначена за

През 2020 г. в Позитивния лекарствен списък са включени три нови лекарствени продукта, предназначени за лечение на редки заболявания, които се използват в терапевтичните алгоритми както за възрастни, така и за деца. Това са Translama, предназначена за лечение на мускулна дистрофия тип Duchenne, причинена от безсмислена (nonsense) мутация в дистрофиновия ген, при пациенти, на възраст 2 години и повече, способни да ходят; Vpriv, предназначен за дългосрочна ензимозаместваща терапия (ЕЗТ) при пациенти с болест на Гоше тип 1 и Galafold, предназначен за продължително лечение на възрастни и юноши на възраст 16 години и по-големи с потвърдена диагноза болест на Fabry (дефицит на а- галактозидаза), които имат мутация, която отговаря на лечение.

Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно политиката на МЗ по осигуряване на лекарствени продукти за лечение на здравноосигурени български граждани с редки заболявания, като продължение на лечението след навършване на 18-годишна възраст и наличието на дискриминация към тези граждани на основата на признак „възраст“.

Министърът уточнява, че

възрастовата група, за която се определя заплащането на даден лекарствен продукт,

е в пряка зависимост от волята на притежателя на разрешението за употреба, заявена чрез вписване на терапевтичното показание при кандидатстването.

„Законодателството е предвидило възможността за разширяване на възрастовата група, за която се реимбурсира даден лекарствен продукт. Такъв е случаят с лекарствения продукт с международно непатентно наименование Nusinersen предназначен за лечение на спинална мускулна атрофия, който първоначално е включен в ПЛС с ограничение за лица до 18- годишна възраст, а от 2021 г. се заплаща и за пациенти над 18-годишна възраст“, пише проф. Ангелов.

Към момента от включените в Приложение № 1 на ПЛС лекарствени продукти, 185 са предназначени за редки болести и биват заплащани от НЗОК за домашно лечение на пациенти, уточнява още той.

По отношение на лечението с лекарствени продукти за редки заболявалия, които нямат валидно разрешение за употреба, министърът подчертава, че то може да се осигури чрез

доставка по специална поръчка на лечебно заведение за болнична помощ

по реда на Наредба № 10 за условията и реда за лечение с неразрешени за употреба в Република България лекарствени продукти и лекарствени продукти за състрадателна употреба, както и за условията и реда за включване, промени, изключване и доставка на лекарствени продукти от списъка от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

„По отношение на лечението с неразрешени лекарствени продукти, обръщаме внимание, че към лечение е такива продукти се пристъпва само в случаите, когато лечението с разрешените за употреба в Република България лекарствени продукти е невъзможно или е без резултат, (т.е. са изчерпани всички останали терапевтични възможности за конкретния пациент, обстоятелство определено от лекуващия лекар специалист). В тези случаи е осигурено финансирането на горепосочените продукти за лица до 18- годишна възраст. Лечението за онкологични и онкохематологични заболявалия, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключване на лечението. В Наредба № 2 от 27 март 2019г. е посочен обхватът на услугите при лицата над 18-годишна възраст, които се финансират със средства от държавния бюджет извън обхвата на задължителното здравно осигуряване“, казва министърът.

Той уточнява, че освен трансплантацията на органи и хемопоетични стволови клетки в чужбина, там се осъществява и лечението извън трансплантацията, чрез необходим за конкретния пациент метод, който не е приложим в България, и което не е включено в обхвата на задължителното здравно осигуряване, но

само когато този метод се прилага в чужбина и е с доказана ефективност

на лечението в световната медицинска практика.

Министър Ангелов припомня, че във връзка със създалата се ситуация, свързана с коронавирусната пандемия, се е извършила и нормативна промяна в Наредба № 2 от 2019 г., която цели осигуряване на адекватно лечение за българските граждани, нуждаещи се от трансплантацня на органи, когато това лечение е животоподдържащо и/или животоспасяващо за заболяването, налагащо трансплантацията и когато този вид трансплантацня не може да се извърши своевременно.

„В този конкретен случай разходите за услугите, предоставени по реда на Наредбата се заплащат от НЗОК, като разходите за лекарствените продукти се финансират със средства от трансфери от държавния бюджет, предоставени чрез бюджета на Министерството на здравеопазването“, допълва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LKEc


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
8,3% положителни проби, 103-ма починали
08.12.2021 08:39:28

8,3% положителни проби, 103-ма починали

2299 са новодиагностицираните с COVID-19 при 27 694 теста, което прави 8,3% положителни проб ...

Фондация сигнализира за липса на лекарства за недоносени деца
07.12.2021 18:09:13

Фондация сигнализира за липса на лекарства за недоносени деца

Два медикамента, които са от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...