Четвъртък, 01 Юни 2023
17
дек
5
 

Д-р Иван Маджаров:

БЛС е незаобиколим фактор при правене на политика в здравеопазването

Понеделник, 17 Декември 2018 | 11:17:02 Надежда Ненова
5

Делегатите на 69-ия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на Управителния съвет на Съюза да подпише анекс към НРД 2018 г. В Анекса са уточнени ценита и обемите на медицинските дейности, като част от тях предизвикаха разгорещени разисквания по време

Делегатите на 69-ия извънреден Събор на БЛС дадоха мандат на Управителния съвет на Съюза да подпише анекс към НРД 2018 г. В Анекса са уточнени ценита и обемите на медицинските дейности, като част от тях предизвикаха разгорещени разисквания по време на заседанието. След края на Събора, от Zdrave.net потърсихме председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, за да обобщи резултата от него. 

Д-р Маджаров, каква е равносметката Ви от 69-ия извънреден Събор на БЛС?

Съборът си свърши работата, за която беше свикан. Основната му задача беше да гласува Анекса към НРД 2018 и по този начин да затвърди ролята на Лекарския съюз като основен партньор на НЗОК, а не да изглежда като организация, която бяга от отговорност. За мен това е най-важният резултат от Събора. Показа, че около важните неща можем да се консолидираме. Анексът беше гласуван с 230 гласа, въпреки недостатъците му, които бяха изтъкнати от много колеги. Аз съм съгласен с тях, но преговорите са изкуството на компромиса. Ние трябваше някъде да отстъпим, за да постигнем максималното от исканията си.

Очаквате ли, че в продължаващите преговори до официалното подписване на Анекса ще успеете да договорите по-високи цени за клиничните пътеки, които в момента са подценени?

Силно се надявам да се получи нещо още по-добро за колегите. Всичко, което е по-добро от гласуваното от Събора, ние можем да го разпишем. Не можем да разпишем нещо, което е по-лошо. Надявам се да няма някакви изненади от Надзорния съвет на Касата, да няма някакво желание от тях за отрицателни промени.

Какви са очакванията Ви за 2019 г.?

Следващата година ще бъде изключително натоварена. Трябва да работим върху новия устав на Съюза, по правилата за добра медицинска практика и трябва да започнем да преговаряме още от март месец за цени и обеми.

Ще има ли предложение от БЛС за методика за остойностяване на лекарския труд?

С НЗОК и Министерството ще преговаряме не само за цени и обеми, но и за алгоритми и текстова част, защото те ще действат доста дълго време. Три години – в основната си част, освен ако не решим, че нещо много наложително трябва да се промени.

Промяната в здравноосигурителния модел може ли да промени и постигнатите към момента договорки?

При всички положения БЛС ще трябва да приеме предизвикателствата на готвените промени. Ние, разбира се, настояваме да бъдем тази страна в процеса, която сме в момента – незаобиколим фактор при правене на политика в здравеопазването.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rbtC

възмутен 18.12.2018 08:36:46

БСП- ?! Каква политика в здравеопазването с компрометиран депутат от квотата ви , който през ден се явява в медиите, демонстрирайки "познания" в тази област ?А в същото време е уличен в сключване на неизгодни договори при одитите в болница на която е бил директор, довели до задължения эа милиони ????? Срина авторитета на тази болница , обслужваща пациенти от цяла България . Вашата политика е "ВЛАСТ ВЛАСТ и пак ВЛАСТ и то когато има в хазната че да я иэпразните и да се оттеглите по живо по здраво....???!

наблюдател 18.12.2018 08:27:12

БСП фактор в здравеопазването- смешно, наивно, НЕСЕРИОЗНО. Защото КАКВО НАПРАВИХА по време на мандата си в тази сфера ?! Сега в ролята на НЕКОНСТРУКТИВНА ОПОЗИЦИЯ само критикуват и изискват от управляващите, като че ли ако са на власт ще изпълнят всичко това ?! НЕ така госпожи и господа от БСП - само си правите предизборен PR пред наивно вярващия си електорат! Колкото пъти сте били във властта изпразвате хазната и нищооо - следващите да му мислят .Това е ваща политика и така е като ръководството ви е със съмнително придобито "богатство", но заблуждавате че имате социално мислене . Властта ви е нужна само да задоволите материалните си "потребности", а иначе електората - "кучета го яли" - важното е да гласуват.

Гост 17.12.2018 19:57:20

Поредният горд със слугинската си роля , сложен за главен камерхер от други слуги на политическата класа. Поне като нямате интелект да свършите нещо съществено, поне казвайте истините , а не да мастурбирате пред колегията със задоволство

И? 17.12.2018 18:26:30

Лошо, още по-лошо и от предното ръководство. Заплатата на Маджаров - 6 бона, с опция за 7 - гнусно, неетично, незаслужено! НЕ ИСКАМ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЛЕНСТВО В ТАЗИ ОРГАНИЗАЦИЯ!!!!!!!

Гост 17.12.2018 15:41:18

Глупости. Този няма ли поне някакви други клишета в главата (досега все едно и също пък и надуто и невярно твърдение) и знае ли други определения към 'фактор' освен незаобиколим' , например като нулев фактор, наведен фактор, робски фактор, глухоням фактор , мижав фактор за по-пълно обрисуване на реалната картина, без чесане по косматия корем и овче задоволство от подхвърлената слама. С НРД 20198 отново имаме мизерен бюджет неактулизаран дори откъм годишния инфлационен индекс, неостойностен труд , административно-бюрократичен произвол от чиновници на МЗ и НЗОК , отново се пречи на лекарите да си упражняват нормално професията така както нормално си я упражняват колегите им на Запад при това 20 пъти по-заплатени като труд. Отново лъжи за преговорен процес, отново изтъкване на пионките в УС на БЛС без реални постижения, отново залъгване на съсловието, така както са си свикнали Компромисите са ежегодни и вече 30 години именно защото 30 години БЛС не е никакъв фактор, а е заобиколима смърдяща дупка поглъщаща съдбите на хиляди лекари наивно останали в нея да чакат европейски реформи и европейско самочувствие.


Всичко за коронавируса
Още новини
167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив
01.06.2023 20:10:05

167 магистри и бакалаври получиха дипломите си от МУ-Пловдив

167 магистри и бакалаври от 6 специалности, които се изучават във Факултета по обществено здраве, ...

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ
01.06.2023 17:52:09

Подписаха решението за избор на изпълнител за въздушната спешна помощ

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев подписа днес решението за из ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...