Понеделник, 06 Декември 2021
01
ноем
27
 

БЛС с редица възражения срещу текстове от проектобюджета на НЗОК за 2019 г.

Съсловната организация изпрати становището си до парламента и до здравния министър

Четвъртък, 01 Ноември 2018 | 12:37:00
27

Във връзка с предложения проект на ЗБНЗОК, БЛС изразява своята принципна удовлетвореност от увеличението на средствата в сектора, което ще даде възможност за повишаване цените и обемите на подценени клинични пътеки в болнична помощ, повече регулативни

Във връзка с предложения проект на ЗБНЗОК, БЛС изразява своята принципна удовлетвореност от увеличението на средствата в сектора, което ще даде възможност за повишаване цените и обемите на подценени клинични пътеки в болнична помощ, повече регулативни стандарти и оптимизация на процесите в извънболнична помощ. Това се казва в становище на съсловната организация на лекарите по проектобюджета на Здравната каса за 2019 г.

„Въпреки цялостния позитив от увеличението на бюджета за 2019 година, БЛС не може да остане равнодушен към тазгодишния подход за промяна на ключови законови актове, касаещи цялостната правна регламентация на здравния сектор, през Закона за бюджета на НЗОК. Промени в основните закони следва да минат на обществено обсъждане, така че да се даде време за анализ на възможните резултати от евентуалните промени в законовата уредба. Заобикалянето на реда за приемане на промени в законите чрез публично обсъждане и изготвяне на оценка на въздействието противоречи на основни принципи на правовата държава и крие риск за правилното функциониране на здравната система“, отбелязват от БЛС и посочват, че въпросните предложения за промени създават сериозно напрежение в обществото, което провокира недоверие към цялата система.

В становището си от съсловната организация правят и свои предложения за промени в проекта. На първо място БЛС поставя въпроса с прехвърлянето на средства в бюджета на Касата от перо в перо – нещо, срещу което Съюзът многократно е възразявал и неведнъж е искал забраната му. „По този начин ще се гарантира, че гласуваните средства за всяка дейност ще отидат по предназначение, изпълнявайки заложените здравни политики“, аргументират се от там.

БЛС също така настоява преговорите за НРД да стартират ежегодно не по-късно от второто тримесечие на текущата година, а в случай на отказ за подписване на НРД до 31 октомври да остава в сила действащият рамков договор за предходната година. НЗОК пък да може да налага едностранни промени в рамковия договор само в случай, че изменения на основни закони налагат това, искат от съсловната организация.

„Що се отнася до предложенията на вносителя, залегнали в проекта на ЗБНЗОК, целящи ограничаване на разходите, БЛС счита, че в условията на така или иначе незаплащането на дейност, която надвишава лимитите на болничните структури, трябва да се даде възможност на лечебни заведения, които вече имат сключен договор с НЗОК по НРД 2018, да могат да разкриват нови дейности в рамките на гласувания им бюджет.

Аналогично, предлаганата мярка „един лекар – един договор“ (чл. 59, б. (г) в ал. 10 в ЗБНЗОК), също губи своя смисъл и ще се отрази крайно негативно върху и без това затрудните малките общински болници и отслабените областни такива. Задържането на специалисти в малките населени места е кардинален проблем, който няма да се реши с ограничаване възможността на специалисти да оказват висококвалифицирана медицинска помощ, било то и не на основен трудов договор“, се казва още в становището.

Съюзът иска също така да отпадне предложението за пререгистрация на всички лечебни заведения.

Във връзка с предложението за изписване на разходоефективни лекарствени продукти от изпълнителите на медицинска помощ пък БЛС смята, че това решение следва да бъде аргументирано и обезпечено чрез много ясни критерии, по които да се назначава възможната лекарствена терапия, така че да се елиминира възможността за налагане на санкции на лекуващия лекар.

„В частта на проекта, касаещ контрола и санкциите, БЛС не подкрепя направеното предложение за изменение на действащата разпоредба на чл.72, ал.3, според която контрольорите от РЗОК могат да извършват проверки на територията на цялата страна, легитимирайки се само със служебна карта. Това правомощие създава предпоставка за превишаване на делегираните административни правомощия и до злоупотреба със служебно положение“, смятат от съсловната организация.

От там възразяват и срещу текста, който позволява предварително удържане на суми от наложени актове, независимо, че са в процес на обжалване. Това противоречи на правния принцип, че за да се пристъпи към принудително изпълнение, следва да има влязъл в законова сила акт - съдебен или индивидуален административен акт, подчертава се в становището.

БЛС предлага още възприетият подход за изплащане на стари задължения към чужди здравни фондове да бъде приложен аналогично към заплащане на реално извършената и отчетена медицинска дейност от български лечебни заведения за минал период.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#Pk6

ПАЦИЕНТ 01.11.2018 22:38:17

"Един лекар-/НИТО/един договор"!!! ДРАГИ БЪЛГАРСКИ ДОКТОРИ, ОТ ТОВА ПО-СМАЧКАНИ И ДИСКРИМИНИРАНИ НЕ БИХТЕ МОГЛИ ДА БЪДЕТЕ! БЛС Е ИМПОТЕНТНА, КВЕСТОРСКА СТРУКТУРА ОБСЛУЖВАЩА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И НИКОЙ НЕ Я "БРЪСНЕ ЗА СЛИВА"! НАПРЕД ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 КЪМ ПО-ДОСТОЕН ЖИВОТ! НИЕ ЩЕ ДОЙДЕМ СЛЕД ВАС ДА НИ ЛЕКУВАТЕ В ЧУЖБИНА, ЗА КОЕТО НАШАТА НЗОК ЩЕ ЗАПЛАТИ ДОСТОЙНАТА ЦЕНА, КОЯТО И СЕ СВИДИ В БЪЛГАРИЯ!

ПЕНСИОНЕР 01.11.2018 22:51:18

Защо си гоним докторите? За парите за които работят сега, няма да дойдат на тяхно място нито украинци, нито македонци, нито филипинци, нито който и да е.... Как може да са толкова безмозъчни депутатите ни и явно дебилния старец, набеден за велик финансист и здравен мениджър? Ако някой "клати" правителството и държавата, то това са точно те!

Гост 01.11.2018 18:27:27

K' ви възражения бе. Бюджетът за здраве на практика е приет от парламентарния боклук без никой да се интересува от мнението на някой си в БЛС. Жалки сте това лакеите в тази организация , която пак ни продаде на партийната класа комунета с 'преговорен процес'

Гост 01.11.2018 15:42:47

Най-интересното е, че за да се разкрие нова болница ще трябва здравната каса да каже дали има възможност да я финансира. С вашите и моите пари касата ще казва кого може и кого не може да финансира! Който се е закачил овреме, закачил се е, от тук нататък затваряме системата за нови участници! Как ви звучи това?

Гост 01.11.2018 15:38:55

Всички български граждани имат право по КТ да работят и по втори трудов договор на непълно работно време, само лекарите-изпълнители на медицинска помощ по НРД нямат това право. Колеги, не ви ли звучи като дискриминация по професионален признак?

Гост 01.11.2018 18:47:29

Ще имат право да работят и по 5 . Но в тях срещу заплата ще има една 0 .

Гост 01.11.2018 21:36:57

Чудесно. Ти тарикатът тогава ще плащаш кеш на доктора.

Неканен гост 01.11.2018 14:22:58

Един лекар-един договор! Прекрасно,най-сетне ще разберем има ли 30 000 работещи лекари. И ако с този договор,лекарят не може да си покрие разходите,защо му да го подписва,от любов към Боко и Цецо?

Гост 01.11.2018 18:45:33

С това пациентите няма да станат по-болни . Напротив - ресурсът ще се насочи към местата където докторът е на постоянен договор и работи истински .

Неканен гост 02.11.2018 13:14:54

Това означава, драги, че 1.ще се затварят болници в малките градове 2. Ще се чака с месеци за консулт със специалист и от това пациентите ще са по-болни 3. Когато освободят ресурс,той няма да се насочи към лекарите. Ако някога това се случвало,бъди така добър да ми кажеш кога. Ресурса ще отиде за лекарства.

Гост 01.11.2018 21:41:54

Чудесно, но ти тарикаtът в малкото населено място ще намираш само платени здравни услуги не поемани от НЗОК, ще плащаш кеш и ще ти плющат ушите, а до специалиста с договор с НЗОК ще пътуващ по 80-100 км и зиме и лете и ще се добереш само ако си със записан час при него и то след 2-3 месецa. Скоро.

Гост 01.11.2018 20:14:37

Точно така, но на една камара мошеници не им изнася и затова вият.

Гост 01.11.2018 13:40:45

Прави са БЛС в становището си, но кой ли ще ги чуе? Едва ли членовете на УС на БЛС вярват, че Влади Горанов и Жени Начева ще променят Закона за бюджета на НЗОК в неговите преходни и заключителни разпоредби. И като не ги променят, тогава КАКВО? Как ще реагира ръководството на съсловната организация? Ще организира протест, ще бойкотира преговорите по НРД или ще информира европейските институции? А, има и друг вариант - изобщо да не реагират или да имитират някаква реакция....

д-р Г. Тодоров 06.11.2018 15:08:00

Което правят, не реагират! Даже автоматизми няма! По небалансиран подход и бездействие ,което а ко продължава , ще има последствия за съсловието от бездействие

БЛС-Въоръжено Крило 01.11.2018 14:13:15

Читавата реакция е никой лекар повече да не подписва индивидуален договор с НЗОК. Сега може на някой да не му се вижда реалистично, НО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ДОЙДЕ ТОВА ВРЕМЕ. И нека тогава НЗОК слугинята на политическата класа да си прави служебен НРД. На никой няма да му дреме на патката. Това е СВОБОДНА ПРОФЕСИЯ и лекарите не се нуждаят от НЗОК за да работят професията си. НЗОК е нужна единствено на пролетарската утайка , която иска да мине метър и да не плаща висококвалифицирания труд със символичните здравни вноски, които и вноски не стигат и до лекаря в крайна сметка. Край на виртуално-платеното здравеопазване, ще го разберат по трудния начин явно.

Гост 01.11.2018 20:16:28

Е хайде, поведи хорото, Бъди достоен наследник на Въоръжените крила!

Гост 01.11.2018 13:37:30

Няма по- добро от един договор- един лекар. Най- после ще се получи средноевропейска ситуация: листа на чакащи за преглед или кеш, изобилие от направления без покритие, трудът ни ще започне да се цени, защото не е лесно достъпен.

Гост 01.11.2018 18:41:50

2 договора позволяват повече работа ли ! - договорите не дават нито време , нито свръхспособности хахахаха .......

Гост 01.11.2018 21:45:23

Мунчо, ти като гнидав пролетарий никога не си работил на две места общо 12 часа , всъщност и 2 часа на ден не си дал за обществото като труд,затова ти е и чудно.

Гост 01.11.2018 12:48:52

„един лекар – един договор“ (чл. 59, б. (г) в ал. 10 в ЗБНЗОК), Ще ми е кеф това да влезе и да гледаме как плебсът буквално ще мре извън 5те големи града на България .Герберокомунистите яко прее аха простия си електорат с икономиите за асфалт. В района в който работя идват външни ендокринолог, кардиолог,уролог ,УНГ специалист, дерматолог, от време на време ортопед и ревматолог Ако идват ще е само за платени прегледи -40-50 лв нагоре Явно няма да имат повече втори договор с НЗОК и драмата ще е брутална. Чао на безплатното подгъзуване. Те и специалистите ще знаят вече за какво да ходят. Гарантирано от ГЕРП ,ха-ха-ха. Пак гласувайте за анархо комунистите на Баце Тиквата Урааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа

? 01.11.2018 13:08:44

Ти за кой препоръчваш да гласуваме?

гост 01.11.2018 15:01:02

Ти решаваш и си носиш последствията.

Гост 01.11.2018 14:01:55

За първата авиокомпания гласувай , тази с най-ранен полет навън от бантустана на Тиквоний и Нинова

Гост 01.11.2018 13:33:11

А ти?

Истината 01.11.2018 13:11:33

Чудесен коментар на Радина Ралчева, ИЗТРИТ от модераторите във фейсбук! “Значи можете да крещите нон стоп против майките на деца с увреждания, против Истанбулската конвенция, против Северин, циганите, арабите, евреите, помаците, турците, бежанците, либералите, гейовете, лудите, възрастните и т.н, можете да пребивате бездомници и клошари, можете да мъчите животни, можете да клеймите всеки различен от тъпия ви стереотип, можете да сте “велики” борци за националното, православното, традициите, можете да разкъсвате всеки мислещ прогресивно и извън схемите, можете да обличате носии, да друсате хора като малоумни на произволни места, можете да правите бдения да запазване на семейните ценности, да организирате ракиени контрапротести, да громите еврогейството, да организирате групови кръщанета, сватби и т.н, да размахвате знамена и татуировки на национални герои, с които нямате дори една допирна точка, можете да обвинявате всички и всичко за собствената си безпомощност и неудовлетвореност, можете да псувате ощетените и да ритате слабите, можете да чертаете разделителни линии и да вдигате стени от омраза и агресия. Това можете. А сега сте тихи. Мнооого тихи. Ето ви го. Убиец. На жена си, на невръстното си дете, на себе си. Точно във вашия калъп е. Бял, българин, левент, патриот, православен, навлечен в носия и посаден в църква, представящ традицонните български ценности и семейство. Тихи сте. Не ви чуваааааам.” Моля, споделяйте го! Споделяйте и това, че убиецът е ФЕН на руSSкий мир и ФСБ роSSия! Нашите “свободни” медии, налапали шланга на кадесарския Вожд, не смеят да ГЪКНАТ по тая тема!!!

до Истината 01.11.2018 14:14:06

Престани да спамиш бе, ненормалник!

Гост 01.11.2018 14:05:11

То пък съветски фен е класическият 'патриот' в гетото и е просто московски циганин , не и европеец.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд
06.12.2021 17:10:13

Турция: Здравни синдикати организират стачки заради ниски заплати и лоши условия на труд

Два турски синдиката, представляващи повече от 250 000 работници, заявиха, че ще предприемат стач ...

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ
06.12.2021 16:45:43

Уебинар за COVID ваксините организира НСОПЛБ

Неочакваната поява и въздействие на новия вирус SARS-CoV-2 и предизвиканата от него болест &ndash ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...