Понеделник, 20 Септември 2021
29
юли
4
 

ББА и НСЧБ към депутатите: Не се колебайте да потърсите помощта ни, имаме знанието и опита

Четвъртък, 29 Юли 2021 | 15:34:58
4

Когато днес се обсъждат реформите в здравеопазването, не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен

Когато днес се обсъждат реформите в здравеопазването, не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен диалог. Правили сме го, ще го направим и сега. Но сме готови, ако се наложи, да се противопоставим и на всеки безпринципен диктат.

Това се казва в обръщение на Национално сдружение на частните болници (НСЧБ) и на Българска болнична асоциация (ББА) към народните представители от 46-то Народно събрание.

Ето пълния текст на обръщението:

Уважаеми народни представители,

Позволете ни да ви поздравим за спечелването на народното доверие и да ви пожелаем успех в работата ви, посветена на благополучието на българския народ и просперитета на България.

Днес, когато предстоят разговори и действия по формирането на политики, съставянето на работещо правителство и провеждането на реформи, е необходимо повече от всякога да се изостави хлъзгавият терен на предизборния популизъм и да се стъпи на здравата основа на конструктивния диалог и трезвата оценка на реалностите, в това число и по отношение на състоянието и бъдещето на здравеопазването ни.

Ние, представителите на частната инициатива в българското здравеопазване, като неотменна негова част вече повече от две десетилетия, сме дълбоко обезпокоени от наличието на все още неизяснени позиции по отношение на сегашното състояние и бъдещото му развитие, включително и за мястото и ролята на частния сектор в него.

Преповтарянето на неясни популистки тези, „претоплянето“ на отживели времето си идеи, възприемането на частната инициатива в сектора като „екзотика“, като нещо странично, случайно появило се, не непременно необходимо, чуждо на ценностната система на едно съвременно европейско общество, не допринася с нищо за обективната оценка на реалностите и би довело до погрешно планиране на бъдещето на здравеопазването.

За тези две десетилетия частната инициатива предостави за ползване на цялото общество нови, модерни, високотехнологични болници, без държавата да е вложила и един лев за това. Пациентите получиха допълнителна възможност за избор на място, където да се лекуват качествено, своевременно и при добри битови условия. Лекарите и медицинските специалисти получиха допълнителна възможност за работа и достойно възнаграждение. Спряхме емиграцията! Създадохме нови работни места и допълнителни приходи за държавата.

Изминалата почти година и половина от началото на пандемията у нас допълнително изсветли мястото, ролята и значението на частните структури в здравеопазването. Тези, които имаха поне минималния капацитет да се включат в борбата с нея, го направиха с цялата отговорност и ангажираност. Ние не стояхме отстрани. В нашите болници се лекуваха повече от една четвърт от сънародниците ни, изправени пред безпрецедентната заплаха за физическото си оцеляване. Бяхме неподготвени, учехме се в движение, работехме под непрестанен стрес, разболявахме се, но не се отказахме и помогнахме да се компенсират трупаните с години системни грешки в българското здравеопазване.

Затова, когато днес се обсъждат реформите в него, не се колебайте да ни попитате и потърсите помощта ни там, където не се чувствате подготвени. Ние имаме знанието и опита, имаме идеи и решения и сме готови да ги споделим в откровен и конструктивен диалог. Правили сме го, ще го направим и сега. Но сме готови, ако се наложи, да се противопоставим и на всеки безпринципен диктат.

Не се поддавайте на внушенията, че българското здравеопазване, така както е конституирано днес, е едва ли не най-лошото, особено ако се имат предвид все още скромните възможности на публичното му финансиране. То има огромен, неразгърнат до сега потенциал, който може да помогне на страната ни да осъществи своя скок в бъдещето. А следващият технологичен скок на човечеството ще бъде не в компютърните технологии, а в медицинските. И той вече започна.

България има своето място в него. Достатъчно като начало е да се опитаме да превърнем харченето на пари за здраве в създаване на икономика на здравето. И да впрегнем опита, знанията и уменията на всички участници, включително и на представителите на частния сектор в него.

Световният опит вече ни показва много примери за това. От много години насам вече медицината не би могла да се развива без участието на частния сектор в областта на научно-развойната дейност, медицинската апаратура, лекарствата, технологиите. И не само тя. Цели области на науката и техниката, които допреди се смятаха за „светая светих“ на националната сигурност на много страни и безусловен прерогатив на държавата като телекомуникациите и космическите изследвания например, бяха неслучайно и съзнателно поверени почти изцяло на частната инициатива. И това не направи светът по-лош – напротив – станахме свидетели на безпрецедентен телекомуникационен и информационен бум и истинска „пандемия“ от космически полети.

Кризата е изпитание, но и възможност да намериш нови пътища, нови решения, неизпитани, неслучвали се или отхвърляни досега. Бяхме свидетели на това как неща, за които в миналото бяха нужни години, ставаха за месеци, дори за дни; как можехме да взимаме отговорни решения и предприемаме правилни действия и без тежките и тромави бюрократични процедури; как съгласуваните действия на публичните институции, бизнеса и отделни лица могат да се справят с неизвестното и да предотвратят неизбежното.

Уважаеми народни представители,

По болезнен начин пандемията ни припомни, че животът и здравето на хората са първостепенни и най-важни ценности за едно общество, а благоденствието и просперитета му зависят на първо място от здравето и работоспособността на неговите граждани. Само заедно можем да ги защитим.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
cn2x

Гост 29.07.2021 15:39:15

Наглеци, освен от печалба от друго не се интересувате. Работите само по печеливши пътеки и искате, искате пари за всичко.

Гост 29.07.2021 15:58:22

Идиот. Ако една частна болница работи по губещи пътеки няма да трупа дългове( които данъкоплатците да покриват) , а фалира. Тя не получава апаратура и консумативи за милиони за да режат лентички политици ( т е държавна помощ). Но на колхозниците дето един лев не са инвестирали в живота си частното им боде очите.

Гост 29.07.2021 20:05:03

На малоумните глашатаи на българската олигархия няма какво да се обяснява. Няма такава държава, в която собственици на винпроми, на сараи, на строителни фирми, случайни бизнесменчета с пари, които някоя партийка им е предоставила, да откриват болници с цел подобряване здравния статус на българите. Целта е една - да се щипне колкото се може повече от бюджета на партийния коптор НЗОК. От всички над 100 частни перачници, на пръстите на двете ръце се броят болниците, създадени от лекари и заслужаващи да са на пазара. Да, и там се доплаща, но те лекуват, а не само да гледат на теб като на банкомат.

Гост 29.07.2021 20:12:52

Айде моля, най- големите кражби са в държавните болници , но те са приватизирани и се точат под рафта, а балъците се джафкат.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година
20.09.2021 14:42:11

Д-р Диманов: Приходите в МБАЛ-Ямбол са намалели с 30% за една година

„Финансовото състояние на болницата не е много добро, притеснително е. Болницата е на загуб ...

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID
20.09.2021 14:15:53

НЗОК публикува правилата за изписване на безплатни лекарства срещу COVID

Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с п ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...