Петък, 17 Септември 2021
22
юли
 

САЩ: Фармакомпании ще заплатят 26 млрд. долара обезщетения за вреди от опиоиди

Очаква се споразумението да допринесе за ограничаване на употребата и пристрастяването към тези лекарства

Четвъртък, 22 Юли 2021 | 15:36:42


Държавни прокурори представиха споразумение за 26 милиарда долара с тримата най-големи дистрибутори на опиоиди в САЩ и фармагиганта 

Държавни прокурори представиха споразумение за 26 милиарда долара с тримата най-големи дистрибутори на опиоиди в САЩ и фармагиганта Johnson&Johnson, с което трябва да приключат близо 4000 дела, водени от отделни щати и местни правителства за ролята на компаниите в опиоидната криза в страната, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че дистрибуторите на опиоиди и аптечните вериги са обвинени в занижен контрол, който е допринесъл за пристрастяване на милиони американци към болкоуспокояващи лекарства, защото те са получавали достъп до тях през незаконни канали или през получаването на лекарства с рецепта, съдържащи опиоди или дори просто чрез закупуването им на улицата.

Кризата с опиоидите по обобщени данни е отнела живота на над 500 000 души в САЩ през изминалите 20 години.

Производителите на лекарства са обвинени, че са улеснявали пускането на пазара на обезболяващи лекарства, като преднамерено са омаловажавали рисковете от пристрастяване. Компаниите отричат обвиненията.

Дистрибуторите на лекарства Cardinal Health, AmerisourceBergen и McKesson са се съгласили на споразумение за 21 млрд. долара с генерални прокурори на САЩ и адвокати, представляващи местните власти, за уреждане на близо дела. Стойността на споразумението обаче може да се промени, тъй като правителствата отказват да се присъединят към сделката и водят дела чрез съда.

Johnson&Johnson са се съгласили да платят 5 млрд. долара в рамките на 9 години и да спрат с продажбата на опиоиди в страната.

Очаква се парите да бъдат използвани за лечение на зависимости, подкрепа за семейството, образование и други социални програми.

„Честно казано, няма достатъчно пари по света за справяне с болката и страданието“, каза главният прокурор на Кънектикът Уилям Тонг, но добави, че парите ще „помогнат там, където е необходима помощ“.

Сделката представлява второто по големина споразумение в историята след споразумението за тютюневите изделия за 246 млрд. долара през 1998 г. В преговорите за сделката са участвали генерални адвокати от 15 държави, както и водещи адвокати на местните власти. McKesson ще заплатят 7,9 млрд. долара, докато AmerisourceBergen и Cardinal са се съгласили да предоставят по 6,4 млрд. долара. Плащанията ще се извършват в продължение на 18 години. J&J ще изплаща сумата от 5 млрд. долара в рамките на 9 години, като 3,7 млрд. от тях – през първите 3 години.

Около 2,2 млрд. долара от общата сума ще покрият адвокатски хонорари и съдебни разноски. „Това споразумение ще подпомогне пряко усилията на държавата и местните власти за постигане на значителен напредък в справянето с опиоидната криза“, каза Майкъл Улман, генерален съветник на Johnson&Johnson.

За да се стигне до пълно изплащане на сумите, споразумението трябва да бъде подкрепено от поне 48 щата, 98% от съдебните дела, водени от местните власти и 97% от юрисдикциите, които тепърва ще предявяват искове.

Споразумението също така призовава за създаването на независима клирингова къща, която да предоставя на дистрибуторите и държавните регулатори обобщени данни за произведените количества опиоиди като необходима стъпка към предотвратяването на злоупотреби.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#6xt


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Болнично настоятелство „Вяра, Надежда, Любов“ дари 9 старчески домове
17.09.2021 16:47:09

Болнично настоятелство „Вяра, Надежда, Любов“ дари 9 старчески домове

Убеден съм, че Вие тук много добре осъзнавате какво е значението на християнската любов, защото в ...

ВМА откри напълно обновено отделение по интервенционална пулмология
17.09.2021 16:16:18

ВМА откри напълно обновено отделение по интервенционална пулмология

ВМА откри днес изцяло реновирано и оборудвано с най-съвр ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...