Понеделник, 29 Май 2023
28
март
10
 

БЛС: Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси

Необходим е реален контрол при отпускането на лекарства по Каса

Вторник, 28 Март 2023 | 14:17:55
10

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. Това казаха от Българския лекарски съюз (БЛС) във връзка с твърденията от Български фармацевтичен съюз, че достъпа на пациенти до

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. Това казаха от Българския лекарски съюз (БЛС) във връзка с твърденията от Български фармацевтичен съюз, че достъпа на пациенти до заплащани от НЗОК продукти може да бъде преустановен от 1 април.

Ето и пълния текст на позицията на БЛС:

Пациентите не трябва да се превръщат в заложници на чужди интереси, маскирани зад паравана на добрата фармацевтична грижа. За пореден път сме свидетели как БФС всява паника сред обществото, възползвайки се от монополното си положение, злоупотребявайки с толкова чувствителна тема – здравето. И зад това прозира нежеланието да бъде осъществен ефективен контрол при отпускането на медикаменти, покривани от НЗОК.

Във връзка с твърдението от страна на БФС, че „част от предложените от НЗОК промени ограничават значително правото на достъп на пациентите до лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, като ги задължават да получат продукти, които те не желаят“, искаме ясно да заявим:

Въпросът за т.нар. желание на пациента се решава единствено и само в кабинета на лекаря. Там се обсъжда терапията на пациента, там е мястото, където той изразява своята воля, своето съгласие или несъгласие с назначеното лечение. Впоследствие в аптеката магистър-фармацевтът е длъжен да изпълни предписаното от лекаря. Желанието на БФС да се позволи отпускането на по-малко количество от предписаните от лекаря в електронната рецепта лекарства по Каса може да компрометира лечебния процес.

През последните седмици журналистически разследвания разкриха недобри практики у нас, свързани с отпускането на верифицирани или неверифицирани медикаменти, достигнали без рецепта до пациенти в Западна Европа.

БЛС категорично подкрепя усилията и на МЗ и на НЗОК за прекратяване на тези недобри практики. Апелираме за завишен контрол от страна на всички държавни институции за спазване на задължението за верификация на медикаментите, заплащани изцяло или частично от НЗОК. Задължително е въвеждането на контрол по отпускане и заплащане на лекарствените продукти чрез подаване от страна на аптеката на верификационните кодове в НЗИС. Така ще се гарантира проследимостта при отпускането на лекарства до конкретния пациент и ще се предотвратят евентуални злоупотреби.

Фармацевтичните услуги са едни от малкото, прехвърлени изцяло в частния сектор. БЛС пита: не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Bt19

Гост 29.03.2023 10:08:27

След 4-5 години ще фанете дедовия да има лекари изписващи лекарства чрез НЗОК,просто защото няма да имат договор и няма да работят с НЗОК ,а само частна лекарска практика и обикновени хартиени рецепти. Ако щете. Както в Ахтопол, Драгоман и други в които вече няма лекари с договори с НЗОК. Само частна практика.. Скоро и във вашия град.

Carla 28.03.2023 20:00:35

Предложението на НЗОК ,а както чета БЛС подкрепя НЗОК ,под фалшив предтекст ,че се нарушавала предписана терапия е в ущърб на Пациентите.Значи купуваш лекарство от аптеката и не го пиеш ,какво гарантира това единствено улесняване на чиновниците в НЗОК отчитането на лекарствата ,които се ребурсират !! Но за пациентите ,това е ново посещение при ОПЛ ,отново ходене до аптеката или ако махне с ръка заплащане на лекарства ,които не ползва и ги изхвърля на боклука.За информация, лекарствата отпускани с Протокол , допуска се в протокола запис само на едно лекарство ,за второ се пише друг протокол и съответно ОПЛ трябва да издаде месечни рецепти разделно и.т.н . Т.с цялата система е насочена да осигури " Конфорт" на НЗОК,а не да осигури удобство на пациентите. За такива идей трябва да се питат пациентите ,а не чиновниците /счетоводителите/ в НЗОК . Пациентите ще подкрепят фармацевтите. НЗОК да си разработят електронна система ,за да си облекчат изготвянето на отчетите ,а не да тормозят пациентите.

Гост 28.03.2023 19:23:53

Въвеждане на генерици, схеми на лечение, контролирани от супервайзори в НЗИС, държавни или общински аптеки с приоритет при снабдяването с медикаменти и контрол на цените!

Гост 29.03.2023 10:05:04

Не употребявай чуждици като 'супервайзЪри' (се пише) ,които не разбираш. И НЗИС няма супервайзърски функции над лечебни средства нито върху лекарската или фармацевтичната дейност. Неграмотни чички.

аз 28.03.2023 16:53:21

Къде се меси БЛС, където не му е работа. Аптекарите и касата да се оправят!

Гост 28.03.2023 16:46:37

Фармацевтичните услуги са едни от малкото, прехвърлени изцяло в частния сектор. БЛС пита: не е ли редно да помислим за необходимостта от създаването на обществени аптеки, било то общински или държавни?" хахахаааа. каквяи пролетарски виждания, какви комунистически идеи в борбата с частната собственост от кого ?!?!? ОТ УС НА БЛС, невярващи на очите си, колеги!!!!. УС НА БЛС защо не даде идеи за закриване на частните лекарски практики в СИМП и ПИМП и защо да няма държавни доктори, държавни поликлиники и държавни аптеки а ,неуважаеми идиотчета ? КПСС-БКП-КПСС-БКП !!!!

ЗОЛ вол 28.03.2023 19:16:56

Госте, след като има държавни болници е релевантно да има и държавни аптеки. Никой тук не говори за закриване.

Гост 29.03.2023 10:01:34

Къде в кои западни държави от ЕС има държавни аптеки бе, ватник ? Докога ще живеете в соца бе,чукундури. В Австрия примерно няма нито една държавна аптека , а има само две държавни болници и те са на държавни университети. Всичките други близо 180 болници са частни на акционерни дружества или застархователи.

ЗОЛ вол 29.03.2023 10:15:35

Ватник си ти, псевдоразбирачо! По цял свят има И държавни аптеки, у нас също са се запазили двайсетина общински аптеки.

Гост 28.03.2023 16:19:24

УС на БЛС пак защитава недоносчето НЗОК и не се замислят простите чички в това жалко подобие на лекарска организация, че когато от 3 медикамента един го няма, аптеката не може да изпълни цялата рецепта и пациентът ще се върне пак да досажда на лекаря да му преправя рецептата и това посещение ПАК НИКОЙ НЯМА ДА ПЛАТИ на лекаря, както непрестанните претенции на пациенти да си моделират терапията какво да пият и какво дан не пият. Всичко това разтакаване и трупане на пациенти ОТНОВО пред кабинета на лекаря е възмутително за това жалко пак казвам подобие на лекарски съюз, който се интересува как сервилно да служи на НЗОК политическата НЗОК с жалките плащания към лекарите , но с огромна бюрократична тежест за която имат вина и самите тъпанари в УС на БЛС. Срам за това съсловие ,което не е измело двора си от паразити трупащи допълнителна работа и разправии с пациенти и каса


Всичко за коронавируса
Още новини
Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка
29.05.2023 17:17:50 Надежда Ненова

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка

Всеки ден една жена у нас губи битката с рака на маточната шийка (РМШ). Това стана ясно по време ...

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница
29.05.2023 16:45:39

Министър Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в гр. Сърница

„За мен е изключителна чест да направя това откриване, защото сърцето ми е в медицината. То ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...