Четвъртък, 30 Юни 2022
18
май
2
 

СЗО: Светът не е по-подготвен за нови пандемии отпреди, реформите са бавят

Северна Корея не е предоставила точна информация за разпространението на COVID, това блокира усилията да й бъде оказана помощ

Сряда, 18 Май 2022 | 16:59:58
2

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирусът през 2019 г. Това е изводът, представен в доклада на Независимия панел за готовност и глобален отговор на пандемията на СЗО. Документът е публикуван дне

Светът не е по-подготвен за нова заплаха от пандемия, отколкото беше, когато се появи коронавирусът през 2019 г. Това е изводът, представен в доклада на Независимия панел за готовност и глобален отговор на пандемията на СЗО. Документът е публикуван днес и е разработен от екип под ръководството от бившия премиер на Нова Зеландия Хелън Кларк и бившия президент на Либерия Елън Джонсън Сърлийф.

„Всъщност може дори светът днес би е в по-лоша ситуация предвид икономическите последици от пандемията досега“, предупреждават авторите на доклада.

Според тях липсата на напредък в реформата на финансирането на СЗО и промени в международните здравни регулации означава, че светът е толкова уязвим, колкото е бил винаги. Все пак екипът признава за известен напредък, но в същото време подчертава, че процесът върви твърде бавно.

„В момента имаме същите инструменти и същата система, която съществуваше през декември 2019 г., за да отговорим на заплаха от пандемия. И се оказа, че тези инструменти просто не бяха достатъчно добри“, коментира Хелън Кларк пред медиите.

„Ако има нова заплаха от пандемия тази година, следващата година или по-следващата година, ние ще бъдем до голяма степен на същото място, а може би и дори по-лошо, като се има предвид ограниченото фискално пространство на много, ако не и на повечето страни в момента“, допълни тя.

Докладът на панела идва броени дни преди Световната здравна асамблея, която ще се проведе през следващата седмица в Женева - годишният форум, на който се вземат решенията на СЗО. Очаква се на асамблеята да бъдат разгледани някои от повдигнатите въпроси.

Въпреки, че експертите от панела приветстват някои стъпки напред, сред които е създаването на отделен Глобален фонд за здравна сигурност в рамките на Световната банка, те предупреждават, че световният интерес намалява и времето, което ще отнеме за създаване на други инструменти - включително потенциален договор за пандемия, международен споразумение за подобряване на готовността, ще се окаже твърде дълго.

Панелът призова за среща на високо ниво в Общото събрание на ООН и Независим съвет за здравни заплахи, ръководен от държавни глави, за да бъдат стимулирани някои важни действия.

Междувременно от изявление на генералния директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус през последната седмица случаите на COVID-19 са се увеличили в четири от шестте региона на СЗО.

„Поради намаляването на тестването и последователността в много страни, става все по-трудно да се разбере къде е вирусът и как мутира“, подчертава д-р Гебрейесус.

Той изразява и дълбока загриженост за риска от по-нататъшно разпространение на COVID-19 в Северна Корея, най-вече защото населението не е ваксинирано и много хора са с придружаващи заболявания, които ги излагат на висок риск от тежко заболяване и смърт.

Д-р Гебрейесус призовава страната да изнесе информация и точни данни за инфекцията, което ще даде възможност на СЗО да предостави пакет от помощ - техническа поддръжка, консумативи, диагностични тестове, основни лекарства и ваксини, готови за изпращане в страната.

Засега това не може де се осъществи, защото Северна Корея не е дала яснота за случващото се и по тази причина „СЗО не може да се намеси, тъй като Северна Корея е суверенна държава“, коментира д-р Майк Райън, директор по спешните ситуации в световната организация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qsM9

Гост 19.05.2022 10:16:10

Глобален фонд за здравна сигурност в рамките на Световната банка.... Ще дава заеми, които ще се връщат с големи лихви...

Гост 19.05.2022 09:40:22

Изпратете им тестове, лекарства и указания какво да правят. Хората там не са виновни, че ги управлява луд...


Всичко за коронавируса
Още новини
Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи
30.06.2022 14:55:12

Мобилното приложение „Дари кръв“ спасява животи

Системата „Дари кръв“ с мобилното приложение за доброволни кръводарители и нуждаещи с ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...