Четвъртък, 08 Юни 2023
26
апр
1
 

СЗО: Няма доказателства, че преболедувалите от COVID-19 са защитени от втора инфекция

Идеите за "паспорт на имунитета" и "безрисков сертификат" са несъстоятелни

Неделя, 26 Април 2020 | 12:14:07
1

В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция. Тази позиция изрази СЗО на вчерашния редовен брифинг в Женева, съобщи пресслужбата на организацията. СЗО публикува последните

В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция. Тази позиция изрази СЗО на вчерашния редовен брифинг в Женева, съобщи пресслужбата на организацията. СЗО публикува последните насоки за адаптиране на обществените здравни и социални мерки за следващата фаза на отговора на COVID-19, информираха още оттам.

„Някои правителства предполагат, че откриването на антитела към SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, може да служи като основа за „паспорт на имунитета“ или „безрисков сертификат“, който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа, при условие че са защитени срещу повторно заразяване. Към момента обаче все още не разполагаме с доказателства, че хората, които са преболедували от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция“, категорични са експертите на СЗО.

СЗО продължава да анализира доказателствата за реакциите на антителата към инфекция SARS-CoV-2. Според оценката на организацията повечето от тези изследвания показват, че хората, които са се възстановили от инфекция, имат антитела срещу вируса. Въпреки това, някои от тези хора имат много ниски нива на неутрализиращи антитела в кръвта си, което предполага, че клетъчният имунитет може също да е критично важен за възстановяването.

„Засега нито едно проучване не е оценило дали наличието на антитела към SARS-CoV-2 дава имунитет на последваща инфекция от този вирус при хора. Лабораторните тестове, които откриват антитела срещу SARS-CoV-2 при хора, включително бързи имунодиагностични тестове, се нуждаят от допълнително валидиране, за да се определи тяхната точност и надеждност. Неточните имунодиагностични тестове могат погрешно да категоризират хората по два начина. Първият е, че те могат невярно да етикетират хората, които са били заразени като отрицателни, а вторият е, че хората, които не са били заразени, са фалшиво етикетирани като положителни. И двете грешки имат сериозни последици и ще повлияят на усилията за постигане на добър контрол над инфекцията. Тези тестове също трябва да разграничат точно миналите инфекции от SARS-CoV-2 и тези, причинени от известния набор от шест човешки коронавируси. Четири от тези вируси причиняват обикновената настинка и циркулират широко. Останалите два са вирусите, които причиняват респираторен синдром на Близкия изток и тежък остър респираторен синдром. Хората, заразени от някой от тези вируси, могат да произвеждат антитела, които взаимодействат кръстосано с антитела, произведени в отговор на инфекция със SARS-CoV-2“, се казва в позицията на СЗО..

От организацията припомнят, че в момента много държави тестват за SARS-CoV-2 антитела на ниво население или в конкретни групи, като здравни работници, близки контакти на известни случаи или в домакинства. СЗО подчертава, че подкрепя тези изследвания, тъй като те са изключително важни за цялостното разбиране на степента на инфекцията и рисковите фактори, свързани с нея.

„Тези проучвания ще предоставят данни за процента на хората с откриваеми антитела срещу COVID-19, но повечето не са предназначени да определят дали тези хора са имунизирани срещу вторични инфекции“, категорични са от СЗО.

Към този момент в пандемията няма достатъчно доказателства за ефективността на имунитета, медииран от антитела, за да се гарантира точността на предлаганите „паспорт на имунитета“ или „безрисков сертификат“. Хората, които приемат, че са имунизирани срещу втора инфекция, тъй като са получили положителен резултат от теста, могат да игнорират съветите за обществено здраве. Следователно, използването на такива сертификати може да увеличи рисковете от непрекъснато предаване на инфекцията, заключават от СЗО. При появата на нови доказателства, те ще бъдат включени в информацията, разпространявана официално от организацията, уверяват оттам.  
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mrPg

А има ли доказателства, че 26.04.2020 15:46:33

преболедувалите задължително развиват само хуморален имунитет? М?


Всичко за коронавируса
Още новини
Централизирани решения в ЕС за лекарствата да се приемат след внимателна оценка, иска България
07.06.2023 17:18:29

Централизирани решения в ЕС за лекарствата да се приемат след внимателна оценка, иска България

Приемането на централизирани решения на ниво ЕС по отношение на лекарствената политика трябва да ...

Денталните организации на Гърция и Германия ще са гости на 21-ия конгрес на БЗС
07.06.2023 16:46:37

Денталните организации на Гърция и Германия ще са гости на 21-ия конгрес на БЗС

Ръководствата на Гръцката дентална асоциация и Германската дентална камара ще са гости на 21-ия Н ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...