Вторник, 26 Октомври 2021
08
септ
10
 

БЛС: През мандата постигнахме изплащане на „надлимитната“ дейност

Постигнахме увеличение на цените на всички клинични пътеки и медицински дейности

Сряда, 08 Септември 2021 | 17:31:22 Надежда Ненова
10

През мандата си сегашното ръководство на БЛС е постигнало увеличения на цените на медицинските дейности за ПИМП с 34%; за СИМП - с 20%, за МДД – с 21,6%, а за болничната помощ увеличението на цените на клиничните пътеки е с 24%. За сравнение, пре

През мандата си сегашното ръководство на БЛС е постигнало увеличения на цените на медицинските дейности за ПИМП с 34%; за СИМП - с 20%, за МДД – с 21,6%, а за болничната помощ увеличението на цените на клиничните пътеки е с 24%. За сравнение, през предходния мандат увеличението на цените на медицинските дейности е било 18%, за СИМП – 10%, за МДД – 2%, а за болнична помощ – 6%.

Това става ясно от Отчетния доклад за дейността на УС на БЛС за периода юни 2018 – август 2021, публикуван на страницата на Лекарския съюз.

В Отчета си БЛС отбелязва, че само два месеца след началото на мандата през 2018 г. е излязла неофициално информацията за готвените два варианта на нов здравноосигурителен модел, които предвиждаха елиминирането на съсловните организации като основен фактор в сектор „Здравеопазване“ и приравняването им към множеството неправителствени организации. „БЛС категорично се противопостави и не само, че нито една от законовите функции на Съсловната организация не бе отнета, но се извоюваха допълнителни правомощия: БЛС отстоя и надгради своето право за изработване и промяна на Правилата за добра медицинска практика, съгласуване на медицинските стандарти. Това беше потвърдено и при официалното представяне на двата варианта на здравноосигурителния модел от МЗ“, пишат от ръководството.

Тогава са поставени и трите основни приоритета при преговорите с НЗОК - да не се прехвърлят средства от параграф в параграф; прогнозните бюджети на лечебните заведения за БП да бъдат годишни, а не на тримесечие; НРД да влиза в сила от 1-ви януари. Наред с това допълнително бе договорено в случай, че не се приеме нов НРД, да остава в сила действащия към момента и преговорният процес за нов НРД или Анекс към него да започва със стартирането на изработването на бюджетната макрорамка. Реши се още неусвоените средства към 30 септември да могат да се използват за заплащане на дейност от изминал период.

По повод на отново повдигната тема сред обществото за ниското заплащане в специалностите педиатрия, пулмология и инфекциозни болести, през пролетта на 2019 г.

БЛС предложи да бъдат отпуснати допълнително 50 млн. лв. за повишаване на цените на КП в тези специалности

„Така за първи път в средата на годината беше договорено увеличение на цени на КП. С до 30% се вдигнаха всички пулмологични и педиатрични пътеки, неонатологични клинични пътеки, пътеките за детска хирургия. Беше договорено и увеличение на КП „Раждане“ със 100 лв. Увеличените цени влязоха в сила от 1 юни и 1 юли“, отчитат от БЛС.

При разговорите с МЗ и НЗОК БЛС постави категоричните си искания по Законопроекта за бюджета на НЗОК за 2020 г., припомнят от ръководството на съсловната организация и изброяват: „предвидените средства за 2020 г. за ПИМП, CИMП и МДД да се увеличат с по 6 млн. лв. допълнително, за да се осигури повишението на цените, за което настоявахме; изплащане на т.нар. „надлимитна дейност“ на болниците; значително повишаване на цените на болничните медицински дейности, а не изкуствено разпределяне на бюджета през обеми“.

„В НРД за медицински дейности 2020-2021, подписан на 23 декември 2019 г., постигнахме следното: Увеличение на цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури - средно със 7%; Намаление на обемите със 7%; Лекарите без специалности получиха право самостоятелно да извършват: прием на пациент, изписване на терапия, попълване на декурзус и др.; Подобри се механизмът за ползване на разпределените прогнозни стойности на ЛЗ: на периоди от 9 месеца (декември – август) и 3 месеца (септември – ноември) - като за първите девет месеца (дейност декември-август на съответните години) ЛЗ могат да прехвърлят неусвоените средства за следващи месеци – т.е. могат да разполагат с икономисаните средства или ако има надвишение за даден месец, да го компенсират в рамките на деветмесечието, като това важи и за другите три месеца. В ПИМП бяха постигнати безлимитни регулативни стандарти за профилактичните прегледи. За първи път беше дадена възможност ОПЛ да могат да правят профилактични прегледи на пациенти, които са ги потърсили и по други поводи. Преборихме се лекарите да имат право да отказват помощ на агресивни пациенти. В СИМП са договорени безлимитни регулативни стандарти за профилактичните прегледи; увеличение средно със 10,6% цените в СИМП за първичен преглед, първичен профилактичен преглед по програма „Майчино здравеопазване“, вторичен преглед, медицинска експертиза и др. В края на 2019 г. за първи път като резултат от невъзможността за прехвърляне на средства от едно перо в друго НЗОК заплати на лечебните заведения авансово дейност за 2020 г. Така тези пари не бяха загубени.

Бяха заплатени: СИМП – 6 млн. лв., МДД - 4,6 млн. лв. и БМП – 68 млн. лв.“,

пише още в отчета на БЛС.

От БЛС припомнят, че през август 2020 г. започна поетапно изплащане на надлимитната дейност на болниците с неусвоените средства от бюджета за БМП. Във връзка с това беше подписан нарочен Анекс. Така бяха изплатени 75 млн., което беше надлимитната дейност за 2015 и 2016 г. към НРД. В същия Анекс към НРД беше договорено още увеличение на всички пътеки с 20 лв., увеличение на КП 104 на 1200 лв.; увеличение на всички инфекциозни пътеки; увеличаване и разделяне на пътеките за раждане на нормално раждане – 1100 лв. (увеличение 160 лв.) и раждане чрез цезарово сечение – 960 лв. (увеличение 20 лв.), всички останали пътеки бяха повишени с 10%.

С целия документ можете да се запознаете тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
V3#s

ЛЕКАР 15.09.2021 19:26:21

БЛС СИ УРЕДИ НОМЕНКЛАТУРНИТЕ КАДРИ (АТАНАС АТАНАСОВ) ЗА ДИРЕКТОРИ И ДРУГИ ПОСТОВЕ. УС НА БЛС СА КАРИЕРИСТИ. ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ДА РЕШАВАТ ВМЕСТО НАС?

Гост 11.09.2021 22:21:37

Директор на болница получава по 126 000 лв. месечно. За поредна година на върха по заплата не е директор на голяма столична болница, а управителят на частната кардиологична болница ”Медика Кор” в Русе Кирил Панайотов. Той е декларирал годишна данъчна основа от трудови доходи от 1 515 032 млн. лв. Това означава, че Панайтов получава над 126 000 лв. месечно, при това след приспадане на данъци и осигуровки. Болницата има договор с НЗОК за 61 легла, показва справка в информационната система на касата. От тях рядко са заети повече от половината. Възнаграждението на русенския болничен шеф е във възход въпреки пандемията - то е с почти 400 000 лв. повече отколкото бе през 2019 г. На второ място по заплата е шефът на столичната частна болница МБАЛ "Сердика" Методи Янков. Той е обявил годишна данъчна основа от трудови доходи от 725 000 лв. "Сердика" има 184 легла за активно лечение, за които получава финансиране от НЗОК. Нито тя, нито "Медика Кор" имаха активна роля в поемане на COVID пациенти в кризата, т.е. през голяма част от годината и двете лечебни заведения би следвало да са работили на минимум, пише още "Сега". Друга частна болница в Русе заема трето място по доходи на управителя си. Шефът на УМБАЛ "Медика" Ивелин Йоцов е декларирал 388 305 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. "Медика" получава финансиране от касата за 91 легла, от които в разгара на зимната вълна през ноември са били заети само 9. Четвърти по заплата е шефът на болница "Вита" в София Тихомир Савчев. Той е обявил 375 015 лв. годишна данъчна основа от трудови доходи. Болница "Вита" е работила със 139 легла за активно лечение по договор с касата миналата година. Управителят на СОБАЛ "Д-р Тасков" в Търговище Димитър Тасков е обявил 369 751 лв. годишна данъчна основа от заплата. Тасков има верига очни клиники в страната. Освен солидните трудови доходи, той е обявил 1.75 млн. лв. доход от дивиденти. За сравнение управителят на областната МБАЛ "Търговище", която през почти цялата минала година се пукаше по шефовете от COVID пациенти, е обявил едва 52 917 лв. годишна данъчна основа от заплати. За разлика от колегата си д-р Тасков, шефът на търговищката болница Иван Светулков управляваше в кризисна обстановка 338 легла.

!!! 08.09.2021 19:56:38

+++

Гост 08.09.2021 20:28:34

???

Гост 08.09.2021 19:48:37

Нищо не сте постигнали бе посерковци от УС на БЛС. Щом българският лекар работи за 14-20 ПЪТИ по-ниско възнагражение от тези на лекар в истинската Европа, значи сте с едни ръце заврен дулбоко до сигмата отзад и с мозък на костен мозък. Не с 20-30% ,а с 1400- 2000% е по-ниско това заплащане бе, жалки нищожества..Скрийте се там поне не излизайте по трибуни да ви гледаме гротеската наречна УС на БЛС. Нещастници.произвеждащи само нещастия за съсловието.

ПОЗИЦИЯ 08.09.2021 21:11:36

ДА БЪДЕ РАЗГОНЕН С ПО СТО ТОЯГИ НА ГОЛО УС НА БЛС, НИТО ВЕДНЪЖ НЕ ЗАЩИТИЛ АДЕКВАТНО ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКЯР! БЛС ДА БЪДЕ РАЗТУРЕН В ТОЗИ СИ ВИД И СТАТУС! РЕФОРМИРАНЕ НА "СТАТУКВОТО" И В БЛС - ТОВА Е ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА ПРЕДСТОЯЩИЯТ СЪБОР! АКО ТОВА НЕ СТАНЕ ДА ПОСРЕЩНЕМ ПО МЕСТА С ТОЯГИ ДЕЛЕГАТИТЕ НА СЪБОРА, ОТИШЛИ ТАМ САМО НА ПОРЕДНАТА ЛАПАЧКА!!!

6666 09.09.2021 22:39:45

Какво се хвалят тюмбелите от БЛС? Най-евтината проститутка от околовръстното взема 50 лв. за 10 минути, а високо специализиран преглед в СИМП БЛС е договорил за 25 лв., от които специалистът ще вземе половината! И това било голям успех! Да не говорим, че глупав футболист от трето двизионен отбор, се мръщи на 15 000 лв. заплата и постоянни бонуси от по 4-5 000 лв.

S$Be 09.09.2021 09:49:39

Делегатите вие си ги избирате и вие си ги пращате. БЛС е това, което са лекарите от страната, не са марсианци.

Гост 09.09.2021 05:51:37

На събора всичко е вече добре организирано. Ще присъстват хора, които ще гласуват “ правилно”. Ор БЛС да чакаш съдействие е като да чакаш от умрял писмо. Личен опит! Всичко се владее и контролира от ОПГ на големите болници. Колегите извън големите структури никога не могат да имат представителство - особеност на устава.

Гост 09.09.2021 22:18:51

То и никой и никога не разбира кога са тези събрания на които се реашава кои ще са делегати на тези събори и панаири. ВИНАГИ ВЕРНИ КРЕТЕНИ НА ВЪРХУШКАТА ТУНЕЯДЦИ Са ДЕЖУРНИ И СЕ ИЗБИРАТ. Там виреят само послушковци вдигащи ръчичка на няколко тулупа ,които пък са верни на мутрокомунистите и ни продават за жълти стотинки на всеки НРД.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите
25.10.2021 18:06:05 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Няма да позволим повече някой да се гаври с лекарите

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net Д-р Маджаров ...

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск
25.10.2021 17:39:35

БЛС: Парите на НЗОК не са собственост на Надзорния съвет или на управителя на Касата, за да бъдат разпределяни еднолично и под натиск

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват незабавно да им бъдат предоставени разчети за разпред ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...