Петък, 28 Януари 2022
09
апр
 

Проф. д-р Румен Пандев:

Над 90% се увеличи тиреоидният карцином за последното десетилетие

Вторник, 09 Април 2019 | 16:40:14


По инициатива на Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социалнозначими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май

По инициатива на Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социалнозначими заболявания Портал на пациента (www.portalnapacienta.bg) на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София ще се проведе Първа научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Ето какво сподели за тази първа по рода си конференция изтъкнатият ендокринен хирург проф. д-р Румен Пандев.

- На какво ниво са ендокринолозите и ендокринните хирурзи в България спрямо Европа и света?

- Българската медицинска общност е на сравнително добро ниво. Това, което пречи на нас, специалистите, занимаващи се с ендокринни тумори, е болестта на цялата ни здравна система: голямата административна тежест, неадекватно финансиран здравен продукт, липса на квалифициран персонал. А това генерира през последните десетилетия в българското здравеопазване високи обороти, ниска ефективност и повсеместна хоспитализация на пациентите.

- В рамките на конференцията в България ще бъде създаден

Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори (Southeastern European Club Of Endocrine Tumors - Secet). Каква е целта на неговото учредяване?

- Целта на този клуб е подобряване качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция. За нас като специалисти това е признание. Понастоящем в България от няколко години е формирана единствената в Европа група от неоперирани пациенти с тиреоиден карцином с нисък риск (n=55), които са само под активно наблюдение. Тази неинвазивна тенденция (Follow-up vеrsus Treatment) произхожда от университетски центрове в Япония и отразява съвременния подход при неагресивни ендокринни тумори.

Желаем да излезем от рамката на чисто„научна организация”,а в днешният глобален свят да преследваме по-активно, нестандартно взаимодействие между лекар, пациент, треньор, рехабилитатор и т.н.Ето защо палитрата на участниците включва не само лекари ендокринолози, ендокринни хирурзи, нуклеарни медици, патолози, специалисти по образна диагностика, но пациенти и пациентски организации и преподаватели от Национална спортна академия.

- С какви постижения може да се похвалите от собствения си оперативен опит? Споделете някои от трудните си случаи.

В България досега сме въвели всички съвременни методики при оперативно и миниинвазивно лечение на тумори на щитовидната жлеза. През 2002 г. въведохме миниинвазивната отворена тиреоидектомия, при която операцията се извършва през разрез на кожата с големина 20 – 25 мм. През 2005 г. – миниинвазивната видеоасистирана тиреоидектомия през миниразрез на кожата с големина 20 – 25 мм, като за визуализация на структурите се изпозва ендоскоп. През 2014 г. въведохме интраоперативния невромониторинг на гласовите нерви, а на 23 февруари 2018 г., съвместно с проф. Джанлоренцо Диониджи и проф. Озер Макай, извършихме първата у нас трансорална ендоскопска тиреоидектомия и паратиреоидектомия. При тази методика през устната кухина ендоскопски се отстранява тиреоидеята, като се използва вестибуларен достъп, т.е. се минава от вътрешната страна на долната устна. Пациентката, която бе оперирана тогава, е на 27 г. от Скопие. Оперативната намеса беше предизвикателство за екипа от медицинска гледна точка,тъй като болната страда едновременно от две ендокринни заболявания – нодозна гуша с горещ хиперфункциониращ възел и аденом на паращитовидна жлеза, водещ до първичен хиперпаратиреоидизъм. Заболяването е причинено от свръхпроизводството на паратхормон (заради аденома), което води до намаляване количеството на калция в костите и повишаване нивото му в кръвта и урината. Така, от една страна, костите стават лесно чупливи при най-малка травма, а от друга, се получава двустранна нефролитиаза – множество камъни в бъбреците. Някои пациенти развиват костни тумори и деформация със сплескване на гръбначни прешлени, което може да доведе до парализа и инвалидизиране. В нашият случай пациентката е с много високи нива на паратхормона, на общия йонизиран калций в кръвта и с напреднала бъбречно-каменна болест. Ако не се премахне паратиреоидният тумор, за да се отстрани причината за образуването на камъни, болната може да стигне до хемодиализа. Хиперфункциониращият нодул на тиреоидеята е вероятната причините за проблемната й първа бременност. В световната практика са рядкост подобни комбинирани трансорални оперативни намеси, т.е. да се премахнат два различни ендокринни тумора – щитовиден и паращитовиден. Като се има предвид, че 25 – 30% от паратиреоидните аденоми могат да са разположени в медиастинума (гръдния кош) или зад хранопровода, операцията е рискова.

В момента пациентката е в отлично състояние, като липсват клинични оплаквания от страна на ендокринната система.

На 2 април 2019 г. в София при 38-годишна пациентка предприехме радиофреквентна аблация на голям токсичен аденом с размери 50х35 мм, разположен в десен тиреоиден лоб. Това е методика, при която реално в шията има само едно убождане и електродът, който влиза в щитовидната жлеза, изгаря възела. Пациентите по правило могат да си тръгнат същия или на следващия ден от болницата.

- Какво все още е проблем при лечението на българските пациенти с болести на щитовидната и паращитовидната жлеза?

- Проблемите са сходни с проблемите на другите пациенти у нас.Неефективният и слабо финансиран здравен продукт, големият брой болнични заведения, многобройната неефективна здравна администрация и хроничната липса на персонал са основна причина в диагностиката и лечението на ендокринните тумори да цари повече скорост и по-малко наука и прецизност. А съвременната медицина има бъдеще единствено ако се базира на доказателства. Колкото по-скоро го разберем, толкова по-вероятно е да избегнем колапса на здравната система.

 

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8za2


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Франция: Спор дали неваксинираните да плащат за интензивно лечение
28.01.2022 14:23:01

Франция: Спор дали неваксинираните да плащат за интензивно лечение

Ръководителят на парижката болнична система Assistance Publique – Hôpitaux de Pa ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...