Понеделник, 30 Януари 2023
01
дек
1
 

Ген. Мутафчийски: Трябва да сме готови за пандемии като тази от COVID

Четвъртък, 01 Декември 2022 | 10:23:07
1

COVID не е в миналото, както не са в миналото и всички останали големи инфекциозни епидемии. Това каза началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски пред БНТ. „По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са з

COVID не е в миналото, както не са в миналото и всички останали големи инфекциозни епидемии. Това каза началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски пред БНТ.

„По време на Първата и Втората световна война огромна част от загиналите не са загинали на бойното поле, а от инфекциозни болести като холера и тиф. Мислехме, че тези епидемии са в миналото, но се оказа, че не е така. Трябва да сме готови за такива епидемии. Не е нужно да си пророк, за да ги прогнозираш. След като отнемаме такива ареали от дивите животни и влизаме в пряко съприкосновение с тях, е ясно, че ще бъдем изложени на непознати вируси. Предаването на вируса от човек на животно и от животно на човек е доказано в историята и има своето значение във всеки епидемичен процес“, уточни той.

Ген. Мутафчийски заяви, че с неудоволствие е видял, че в класация отпреди 10 дни за готовността на държавите в Европа за справяне с пандемии България е на предпоследно място.

По думите му в момента такава готовност има само ВМА. „Създадохме диагностичен блок, който е залепен към Инфекциозната клиника. Създадохме съвършената клиника. Не е нужно да напуска пациентът сградата на болницата, за да се направи скенер, рентген, вирусологично изследване, включително с възможност за телемедицина. При някои инфекциозни заболявания при лечението не е нужно да преминават лекарите лично. По същия начин подхождаме и към инфекциозната ни клиника в Сливен“, каза ген. Мутафчийски.

По повод днешния празник на Военномедицинска академия – 131 години от създаването й, ген. Мутафчийски заяви, че днес е денят, в който трябва да се окаже уважение и да се споменат хората, които са дали много за институцията.

„Това са хора като бригаден генерал Златев, който имаше тежката задача да опази ВМА от закриване, ген. Тонев, който очерта визията за високотехнологична болница и за включването й в гражданското здравеопазване и ген. Петров, който изчисти дълговете на ВМА и постави основата за възпроизвеждането и в лицето на нашите курсанти. Моята задача е да следвам тези добри практики и с усилията на всички колеги да затвърждаваме името на болницата“, каза той.

По думите на началника на ВМА вече има 116 курсанти в специалността военен лекар от началото на проекта.

„Тази година всички новоприети курсанти са заявили по първо желание специалността „военен лекар“, което показва, че вече има доверие в тази програма“, подчерта началникът на болницата. Той допълни, че ВМА от една година има и симулационен център, в който се обучават и военните санитари. Те не са лекари, а войници, които се обучават да помагат в първите минути на бойното поле. Приключил е и първият курс на обучение за парамедици. Те имат по-висока квалификация от санитарите и трябва да помагат при пренасянето на пациентите и поддържането на жизнените им функции, но трябва ясно да бъдат разписани задълженията на парамедиците, обясни ген. Мутафчийски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A2J$

Гост 01.12.2022 11:30:36

дълговете ги изчисти държавата чрез данъкоплатците,а бяха достигнали 120млн.лв.при очертавани визията и особено след включването в гражданското здравеопазване каквото и да значи това!


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...