Неделя, 16 Януари 2022
01
дек
13
 

Доц. Околийски: Тезата за постигане на имунитет след преболедуване е силно нехуманна и варварска

Сряда, 01 Декември 2021 | 17:14:11
13

„Опитът, който събрахме досега, е свързан с готовността на отделните общества да поемат отговорност като се ваксинират, спазват мерките, носят маски, спазват физическа дистанция. По никакъв начин поведението на хората в пика на вълната не трябва

„Опитът, който събрахме досега, е свързан с готовността на отделните общества да поемат отговорност като се ваксинират, спазват мерките, носят маски, спазват физическа дистанция. По никакъв начин поведението на хората в пика на вълната не трябва да се различава от това между вълните“. Това каза пред БНР доц. Михаил Околийски, експерт в Офиса на СЗО, по повод очакванията, които трябва да имаме за пета вълна, предизвикана от новия вариант омикрон.

„В България за съжаление има много ниска съзнателност относно рисковете, които идва от COVID-19 и изключително ниското ваксинационно покритие. Тези като тази, че всяко общество ще постигне ниво на защита и имунитет, ако всички преболедуват, са силно нехуманни и варварски. Първите жертви са и ще бъдат пациентите с незаразни хронични заболявания като сърдечносъдовите и онкологичните. Не знам какво още трябва да се случи, за да разберат хората, че преминаването през болестта не е нещо хубаво. Нещо повече – то не само води до тежко боледуване и смърт, но и до т.нар. long COVID, в рамките на който човек губи работоспособността си за месеци и нанася такива щети върху всички системи на човешкото тяло, че последствията са опустошителни“, каза доц. Околийски.

Експертът от СЗО подчерта, че ваксините срещу коронавируса вече са се доказали като единствено ефективни за по-леко или безсимптомно протичане на болестта, както и че предпазват от хоспитализиране и от летален изход.

„Мутацията омикрон се доказа, че е произтекла от една общност на хора, заразени с ХИВ и даже боледуващи от СПИН в Ботсвана. В България с това много ниско ваксинационно покритие би могло дори да се получи и български щам, който да ни постави за пореден път в срамната статистика на страните, които се справят най-лошо с COVID“, каза още доц. Околийски.

По думите му сега не би следвало да се вълнуваме толкова от новия вариант омикрон, а да се предпазваме от делта варианта, който е преобладаващ в България и хората продължават да не се пазят от него.

„Не мисля, че има някакво стряскане в обществото заради новия вариант. Инфекционистите с топли думи трябва да достигнат до умовете и сърцата на българите и да разсеят всички конспиративни теории, защото това е в ущърб на цялото ни общество. Ние сами си разграждаме лодката, в която се возим – децата плащат много голям данък и в родителските срещи се появяват майки, които се притесняват, че някой иска да вземе генетичен материал от децата им. Това са допуснати безумни тези, на които не се противодейства ефективно“, каза още доц. Околийски.

По думите му е препоръчително ваксинирането на децата над 5 годишна възраст, след като САЩ и ЕМА го препоръчаха. „Опитът вече е огромен и в тази посока. Когато са преносители, те са в риск от боледуване, а страничните ефекти са пренебрежими“, категоричен беше доц. Околийски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ubth

До Госта малоумник 03.12.2021 05:33:14

Европейската консултативна група към Световната здравна организация по в@ксинации, с президент професор Кристиан Перон (Christian Perronne), заяви вчера, че всички ваксинирани хора трябва да бъдат поставени под карантина през зимните месеци, в противен случай рискуват сериозно заболяване. Perronne е специалист по тропически патологии и нововъзникващи инфекциозни заболявания и вирусология. Бил е председател на Експертната комисия по заразни болести към Висшия съвет по обществено здраве. Експертът по инфекциозни болести потвърди бързо влошаващата се ситуация в Израел и Обединеното кралство, заявявайки: „Ваксинираните хора трябва да бъдат поставени под карантина и изолирани от обществото“. Той продължи: „Неваксинираните хора не са опасни; Ваксинираните хора са опасни за другите. Сега се доказа в Израел – контактувам с много лекари в Израел – те имат големи проблеми, сериозни случаи в болниците са сред ваксинираните, а също и във Великобритания, където са ваксинирани 80% от населението. В 50% от случаите при в@ксинираните се докладват сериозни здравни проблеми. „Настоящата работна група по справянето с пЛандемията е била в шок след тези данни, защото се страхуват от голям брой смъртни случаи, ако следват инструкциите на експертите от СЗО. Израелският лекар Коби Хавив каза пред Channel 13 News: „95% от критично болните пациенти са ваксинирани. Напълно ваксинираните хора представляват 85-90% от престоя в болница (хоспитализираните). Отваряме все повече и повече места и то само защото имаме голям % ваксинирани със сериозни проблеми и дори летален изход. „Ефективността на ваксините намалява, изчезва или изобщо не я е имало. „Доктор Коби Хавив добавя „Всяка бустерна доза прави заблеваемостта 10 пъти по-сериозна! „Предайте го на възможно най-много хора. Ето и линк към интервюто (цъкнете „превод на български“ с десен бутон, защото е на френски!) https://fr.news.yahoo.com/vaccin-ill%C3%A9gal-dangereux-quatre-fois-144744629.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAAALcpekhgLhJFBP39iwKvAt1dpz69uUkhHeRUHVapuw4FoZcb97qGLWPMMLLd-T4NwS8qIql309XwcFM4Xa3qZwi4LenvA ЧЕТИ ЗАБЛУДЕНИЙ "КОЛЕГА"!!!

Гост 03.12.2021 16:03:23

Сигурен ли сте, че сте финкционално грамотен? Прочетохте ли до край статията от вашия линк? На линкът, който сте дали, има разследваща журналистическа статия, която оборва и доказва като несъстоятелни и подвеждащи тезите на д-р Кристиан Перон. Той е бивш началник на отделението по инфекциозни и тропически болести в болницата Raymond-Poincaré в Гарш до декември 2020 г., когато беше освободен от длъжност от Департамента за обществена помощ - Парижки болници (AP-HP). Това решение е било взето след коментари му, че пациентите с Covid представляват финансова полза за лекарите, а също и за насърчаването на хидроксихлорохин за лечение на Covid, докато ефективността на това лекарство срещу това заболяване не е научно доказана, както е обяснено тук (линкът е в статията) и на (линкът е в статията). От началото на 2020 г. неговите забележки относно пандемията вече бяха обект на няколко статии на проверка от AFP (тук, тук - линковете са в статията) и други медии за проверка на фактите (тук, на и на - линковете са също в статията).

Да да 02.12.2021 08:53:18

Ти ли си идиотче защитник на помиарите!

Гост 02.12.2021 12:09:42

Помияр, ти ОПРЕДЕЛЕНО дори не знаеш как се пише тази дума. Я кажи какво работиш и каква диплома имаш да се посмеем. Сигурно монтьорче на бидета

д-р 02.12.2021 06:12:27

Ти си абсолютен непросветен наглец! Всички лекари знаят, че по-добър имунитет се придобива след преболедуване, глупак такъв! От кога и психолозите почнахте да разбирате от медицина, от когато ти заплащат за да плещиш глупости и да убеждаваш баба и дедо на село да тичат да се ваксинират ли!?

Гост 02.12.2021 12:08:06

Абе тъпак пишещ се за лекар, двата начина на имунизиране може да са с еднакъв имунен резултат, но на каква цена придобиваш естествения имунитет бе, галфон ? На цената на увреден трайно ендотел, на увреден миокард, намален дихателен капаците с месеци ако не до края на живота си и какво ли още не. Това е все едно да тренираш като плувец в басейн с акула. Да може и да почнеш да плуваш много бързо, ама накрая ще си без крака. Същото е бе, тъпаци. Пази Боже да си колега и така да консултираш бедните глупави пациенти, които ще вземат след това твоето глупаво решение. Я чиба от медицинска практика .Твоята диплома е на знахар присъствал на лекции в МУ.

Гост 02.12.2021 09:49:19

Няма траен имунитет при коронавирусно заразяване. Неззависимо дали с преболедуване или ваксиниране. И колко да е по-добър имунитетът след преболедуване?! Придобива се имунитет след преболедуване, но на цената на повишена смъртност, дълъг ковид и отключване на нови заболявания. България е на второ място след Перу по смъртност от ковид. Има лекари социопати, които са материално заинтерсовани да има ковид болни. А има и лабораторни мишки и аптекари, които правят баснословен оборот заради манталитетът на масовия българин да се самоизследва и самолекува. Затова интересът им е хората да не се ваксинират, а да се инфектират и реинфектират многократно. На каква цена е една ваксина, на каква е ковид-лечение и медикаменти:) Вие от кои сте?

Гост 02.12.2021 12:17:59

Абсолютно. Само за протокола да кажа ,че няма 'дълъг COVID' а просто изкаран COVID -19 + средни и тежки ПОСЛЕДИЦИ от това заболяване с месеци, вероятно с години в което пациентите имат сринат имунитет и са податливи дори на безобидни риновируси, вторични инфекции пак от банални причинители с които преди са се справяли лесно ,обаче сега протичащи тежко, хронична умора, намален дихателен капацитет, увредено сърце и кръвообращение , влошен сън , влошена концентрация ,общо взето ранна инвалидизация в по-малка или по-голяма степен водещо до това да не могат да работят и да трябва да се самоотстранят от работа следващите години поради негодност. Ето това предстои на глупавите чички, които не са взели единственото в момента разумно профилактично действие като ваксинацията което предлага съвременната медицина на 21 век.

Да да 01.12.2021 21:07:21

Околийски ти не си дори лекар, завършил си психология! Кой ти дава право да се изказваш за неща, които не разбираш!! Смешник!

Гост 01.12.2021 22:47:54

Отивай да се ваксинираш бе алоо кандидатът за наградите Дарвин. Само да си посмял да се довлачиш в реаннимацията да заемаш място.Обдишване с въглероден двуокис за теб само..

Да да 02.12.2021 08:54:29

Ти ли си идиотче защитник на помиарите, които се мислят ,че са експерти?

Гост 02.12.2021 12:01:02

Помияр, ти дори не знаеш как се пише тази дума.

д-р 02.12.2021 06:15:23

Бегай да се ваксинираш и ти , щурчо и цялата си фамилия! А като дойдеш при мен ще ти поставя Бустерна доза, за бог да прости!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта
16.01.2022 10:38:50 Невена Попова

Д-р Николай Спасов: Надеждата за живот никога не умира, въпреки страха от болестта

Д-р Николай Спасов e завършил медицина в СУ "Св. Климент Охридски " през 2019 г. От април 202 ...

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)
16.01.2022 08:25:05

4389 са новодиагностицираните с COVID-19 (Обновена)

4 389 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 2 343 от които са ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...