Събота, 04 Февруари 2023
29
ноем
 

Доц. Дурмишев: Качеството на живот трябва да се включи към критериите за псориазис

Вторник, 29 Ноември 2022 | 14:58:54


Препаратите за лечение на псориазис, които се регистрират в Европа, получават регистрация и за България. Скъпоструващата биологична терапия е безплатна за пациентите. Това заяви доц. Любомир Дурмишев, завеждащ сектор по физио и фототерапия към Клиникат

Препаратите за лечение на псориазис, които се регистрират в Европа, получават регистрация и за България. Скъпоструващата биологична терапия е безплатна за пациентите. Това заяви доц. Любомир Дурмишев, завеждащ сектор по физио и фототерапия към Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“ в подкаста на БНР „В центъра на системата“.

Той подчерта, че НЗОК реимбурсира между 75 и 100% от цената на терапията, а фармацевтични фирми поемат останалите разходи.

От подкаста стана ясно, че 30 до 50% сто от пациентите с псориазис не се лекуват или провеждат инцидентно лечение с локални средства. Приели са, че така е по-добре за тях, овладявайки само локалното лечение. Същевременно други пациенти, които са с тежка форма на псориазис и имат достъп до най-модерните биологични терапии, заплащани от НЗОК, се притесняват повече от засягането на кожата по откритите части на тялото, отколкото от засягането на други органи от заболяването.  Те се лекуват успешно, но когато лекарите ги попитат за качеството им на живот, се оказва, че тези пациенти имат усещане за по-лошо качество на живот заради стреса, че хората не ги приемат.

"Пациентите с псориазис донякъде са привилегировани (в сравнение с тези боледуващи например от автоимунни заболявания), защото имат достъп до мощно и силно лечение и техните лекари имат възможност да избират между доста съревноваващи се препарати, които са с висока ефективност ", каза доц. Дурмишев. Той е и член на Специализираната комисия за лечение на тежък псориазис с биологична терапия към УМБАЛ Александровска.

„Пациентите дори могат да избират между различни по-удобни за тях терапии като форма на приложение. А аз помня времето, в което тези пациенти с тежка форма на псориазис нямаха достъп до лечение и страдаха...", посочи още доц. Дурмишев.

Има държави в Европа, при които в критериите за достъп до терапията на база засегнатост на кожата този показател за средно тежък и тежък псориазис е над 10, а у нас той е 20  (PASI20 - степента засегнатост на кожата - бел.ред.). В някои държави този показател за достъп е PASI15, в други и е като при нас.

"Може би обаче, освен този показател, трябва да се включи и критерият "качество на живот" на пациента и това се изследва с индекс. Това ще помогне да се види субективно и виждането на пациента. Често пациентите се притесняват повече от видимите белези на заболяването по ръцете и лицето, особено когато са обществени личности и се оказва, че при добра терапия, те имат усещане за лошо качество на живот. В някои от класификациите се има предвид, че не винаги широко засягане на кожата, което дава високото PASI, съответства на дискомфорта на пациента. За да се направят промени в (PASI20 - степента засегнатост на кожата, или да се променят критериите за достъп, това трябва да стане след консенсус, след обсъждане с пациентските организации, Научното дружество, професионалните организации, Националната здравноосигурителна каса", заяви доц. Дурмишев.

Председателят на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения и пациент с псориазис Ива Димитрова каза, че един от големите проблеми при пациентите е, че те твърде късно търсят специалистите дерматолози, когато заболяването се е влошило. Често тези пациенти вярват повече на публикации в интернет, отколкото на лекарите.

„Вече има налични терапии, както за деца, така и за жени в детеродна възраст, бременни и кърмещи. Бъдещите майки с псориазис също се страхуват да се лекуват, което е също изключително погрешно. Защото вече има терапия, която не пречи да се използва по време на бременност и кърмене", каза тя.

От Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения посочват, че хората с тежка форма на псориазис се лекуват с биологична терапия, която НЗОК заплаща, но все още страната ни е с най-рестриктивен критерии за лечение.

Димитрова заяви, че би могло да се помисли критерият засегнатост на кожата да не бъде единственият фактор за включване на биологичната терапия, а да се добави и какво е качеството на живот на пациента.

"Като пациент с псориазис аз съм разбрала, че това е нещо, с което се живее, но то трябва да се контролира - аз съм намерила златната среда и собствения си духовен мир с това заболяване, разказа още тя.

По данни на Световната здравна организация в страната страдат от заболяването между 90 и 110 хиляди човека.

Мотото тази година на кампанията за пациентите с псориазис е "Ранен достъп до лечение и ментално здраве". Специалистите посочват, че колкото по-рано започне адекватно лечение, толкова по-запазено ще бъде и менталното здраве на пациента.

Подкаста може да чуете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MjP1


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...