Сряда, 31 Май 2023
30
март
1
 

Доц. Кунчев: Пикът на коронавируса ще е около Великден

Понеделник, 30 Март 2020 | 10:34:59
1

Медицинските работници са от най-рисковите контингети. И то не само тези в болниците, но от здравните инспектори, които обикалят по домовете и връчват предписанията за карантина. Така е в целия свят. Каквото и да си говорим, това е въздушно-капкова инф

Медицинските работници са от най-рисковите контингети. И то не само тези в болниците, но от здравните инспектори, които обикалят по домовете и връчват предписанията за карантина. Така е в целия свят. Каквото и да си говорим, това е въздушно-капкова инфекция и естествено този, който се среща с болни носители, при него рискът от заразяване е по-голям. Личните предпазни средства помагат, но не защитават 100%. Това каза главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев пред БНТ.

Той подчерта, че по отношение на спазването на мерките, нивото на самоорганизираност на гражданите в страната е различно. Там, където се организират нещата и се взимат мерки, рано или късно се отразява и на нивото на заболеваемост. Очевидно в Пловдив има повече случаи на неспазване на правилата, което неминуемо ще се отрази и на бързината на предаване на вируса.

„Статистиката показва, че 60-70% от хората ще изкарат заболяването на крак, ще го изкарат с лека кашлица, с температура и ще изградят имунитет. Това ще бъде масово срещано. Нашите усилия са насочени към останалите, които ще са в по-тежко положение и тези, които трябва да влязат в болниците, да бъдат лекувани“, каза доц. Кунчев.

„Това, което можем да направим е да не осъществяваме контакти с други хора, защото 100% някои от тях са носители на вируса, но и да не възприемаме, че ако не се тестваме, това е много важно. Важно е да изкараме заболяването леко, важно е да не го предадем на други и ако има нужда от лечение, да се лекуваме. Идва времето, когато ще поставяме заболяването по клинични показатели, а не с тестове“, допълни той.

В отговор на въпрос защо сега се взимат такива мерки, каквито не се взимат при грип, когато също умират хора, доц. Кунчев заяви, че сега е 10-12 пъти е по-голям леталитетът. „При грипа е 0,2% от всички заболели. При този вирус е между 2 и 3%, като в някои страни мина и 3-те процента. Това струпване на страшно много случаи в кратък период от време. Аз продължавам да твърдя, че това, с което се сблъскваме, надали ще продължи повече от 2-3 месеца. Ние сме вече в подстъпите на много сериозното разпространение, на огромния натиск върху здравната система и върху това трябва да се съсредоточени усилията, а не да тестваме всеки, който кихнал или кашлял. Няма нужда от това. Нищо няма да ни даде повече като информация“, каза той.

Предстои да бъдат направени допълнителни изследвания за създаването на имунитет и вторичното заразяване. „Около Великден и малко след това ще бъде големия пик, но след това ще дойде спада“, каза доц. Кунчев. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fh57

БЛС-Въоръжено Крило 30.03.2020 17:30:51

Пикът на пандемията в България ще е през средата на май. Айде да видим кой ще познае. Едва ли този от ГЕРБ, който бърка името на вируса с името на заболяването.


Всичко за коронавируса
Още новини
Детските отделения на МБАЛ – Пазарджик с първи дарения в навечерието на 1 юни
31.05.2023 17:29:18

Детските отделения на МБАЛ – Пазарджик с първи дарения в навечерието на 1 юни

Първите дарения от благотворителната кампания „Помагаме заедно“ получиха двете детски ...

Коалиция HPV поиска мерки за по-ефективна ваксинопрофилактика срещу човешки папилома вирус
31.05.2023 17:12:28

Коалиция HPV поиска мерки за по-ефективна ваксинопрофилактика срещу човешки папилома вирус

В навечерието на първи юни представители на Коалиция HPV проф. д-р Радка Аргирова, председател на ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...