Петък, 03 Февруари 2023
27
юли
7
 

Д-р Мими Виткова:

От предложенията във „Визията“ на БСП лъха и професионална, и политическа несъстоятелност

Петък, 27 Юли 2018 | 13:11:45
7

„За съжаление, от тези предложения лъха и професионална, и политическа несъстоятелност“. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова пред Bulgaria ON AIR. Думите й бяха по адрес на представената миналия уикенд от БСП „Визия з

„За съжаление, от тези предложения лъха и професионална, и политическа несъстоятелност“. Това заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова пред Bulgaria ON AIR. Думите й бяха по адрес на представената миналия уикенд от БСП „Визия за България“ в частта, свързана със здравеопазването.

„Какво означава предложението държавните лечебни заведения да не са търговски дружества? Ако искаме наистина от малкия финансов ресурс, с който разполага здравеопазването, да не се печели, защо изваждаме само държавните лечебни заведения? Принципът би трябвало да бъде друг – всички, които ползват обществения ресурс от НЗОК, да нямат търговски статут, т.е. да не могат да формират печалба“, коментира д-р Виткова. „Говори се, че трябвало Касата да предлага еднакви цени на тези лечебни заведения, които няма да са търговски дружества, т.е. държавните. В момента на всички лечебни заведения – държавни, общински и частни, Касата плаща по едни и същи цени, т.е. това говори за непознаване на проблематиката или просто за едни клишета, които са хвърлени в един сериозен документ. Т.е. начинът, по който са поднесени предложенията, отразява едно несериозно отношение към една система, която е затънала в проблеми и от която страда целия наш народ“, заяви тя.

Д-р Виткова коментира и предложението автономията на медицинските ВУЗ-ове да бъде преразгледана, „за да изпълняват държавната политика в областта на здравеопазването“. „Т.е. ние признаваме, че днес автономията на медицинските ВУЗ-ове пречи на държавната политика ли? Ами останалите ВУЗ-ове? Освен медицинските, всичките ли работят в ущърб на държавната политика? Ако ще преразглеждаме тази автономия, да я преразгледаме на всички висши учебни заведения. Ако проблемът е в това, че България готви страшно много кадри в областта на медицината и те напускат страната, то проблемът не се състои в автономията на ВУЗ-овете, а в това, че когато някой решава да завърши медицина по държавна поръчка, би трябвало да се обвърже с някакъв договор, да върне инвестираното от нашето общество в неговото образование, като работи определени години в страната. И това няма да попречи на свободното движение на специалисти в Европа съгласно директивите, защото който не желае да работи в страната, ще си заплати за обучението и е свободен да върви където желае. Т.е. това е пак една формулировка, която буди недоумение – защо точно медицинските ВУЗ-ове бяха извадени от автономните им права?“, попита бившият здравен министър.

„Виждам едни клишета, едно бягство от точните отговори на сериозните проблеми, а пък пълен анахронизъм е въпросните регионални холдинги. Какво означава регионален холдинг по здравеопазване, в който да влезели областни центрове за извънболнична помощ? Ами няма такива юридически лица! Това какво говори – че не се познават структурите на системата, или че просто предлагаме едни такива умотворения и фойерверки, които са неизпълними, които няма да допринесат с нищо за подобряване на хала на системата и на болните хора в нея“, заяви още тя.

Д-р Мими Виткова се спря и на средствата, които се отделят за здравеопазване, като посочи, че те трябва да са много повече. „Отделяме 8,2-8,3% от БВП, което е съизмеримо с ЕС, но у нас средствата за здравеопазване са много несправедливо разпределени – 50% са от джоба на пациента. Тази диспропорция трябва да бъде променена, защото Европа средно от пациента взема около 15% от общите разходи“, посочи тя. Във връзка с това бившият здравен министър припомни и задълженията на държавата към здравния бюджет. „Държавата е поела ангажимент да заплаща за 2/3 от българските граждани и внася парите в Касата 1/3 от общия финансов ресурс. Т. е. тя участва несолидарно в тази система. И не може служители, които получават хиляди левове заплата, да не си плащат здравните вноски, а да ги заплащаме от данъците на хората с минимална работна заплата. Това е несправедливо и бягайки от този проблем, политическите партии, за да не се противопоставят на отделни категории избиратели, на практика затлачват осигурителната система в още по-дълбок хаос“, заяви тя.

По думите й обаче проблемите на здравеопазването не са на първо място финансови, а структурни и управленски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
aM2V

социалист 28.07.2018 01:34:59

Виткова, кажи обаче как работят т .нар. здравни застрахователи, на които ти си лице. Близо до 100 % институционални клиенти(сигурно получават и кеш бек), ниски покрития, смешни добавки към платеното от здр каса, млади пациенти, които не се разболяцат и 50 % марж. Това, ако не е див капитализъм? Стига си се правила на света вода ненапита, срий се и повече не ни дразни. Само ти си най-великата и само твоето мнение е меродавно?

Против хората със съзнание за " богове" 28.07.2018 00:19:12

Ако Вие Дилиттъл мислите, че сте "избран" и решавате съдби, т.е. здраве и за това получавате пари, то Вие жестоко грешите! Вие сте прекрасен доктор, но идеите Ви стигат само до това да имате крепко здраве, за да ги осъществите. Желая Ви да видите " йотата" и да тръгнете от там. (Търсене на "йота" в нета). Успех!

Гост 29.07.2018 00:14:37

Виткова, пак нещо не си ясна. Пълна мъгла е този текст , прочете ли го? Ако ти се мислиш за избрана и те дразнят другите ,ходи си вземи стетоскопа и преглеждай вместо да переш пари с фонда си.

Dr_Doolittle 27.07.2018 16:36:28

Винаги е много забавно да се гледат крамолите при комунягите , когато става дума за пари. Когато са просто пролетарии защитават другаря им Маркс , но когато натрупат капитал и станат капиталисти, (което е мечтата на всяко комуне) изведнъж хвърлят хартиите на Маркс в кенефа и защитават мръсните си капитали натрупани от раздаденото национално богатство с червените куфарчета навремето . Като ортодоксални комуняги могат да обещават на простия си електорат безплатни неща тоя да работи оня да работи безплатно за утайката, да се експлоатира лекаря с незаплащан труд,да няма потребителски такси , а когато са вече капиталисти почват да се конфронтират и дърлят с другарите си червени потници. Изобщо както във вица за хомосексуалистите : ‘Комуняги, сър….’

Доктора 27.07.2018 18:14:58

Да,ама накрая пак лекарите обираме пешкира !:(

Гост 27.07.2018 18:11:02

Коменсализъм.

Др. Цветкова 27.07.2018 14:27:54

Браво! За всичко, което казва е права!


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница
03.02.2023 17:23:30

Министърът: Личните лекари могат да осигуряват спешна помощ през деня в Сърница

Осигуряването на медицинска помощ за населението в община Сърница, област Пазарджик през цялото д ...

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно
03.02.2023 16:58:30

НСОПЛБ: Удължаването на срока на предписване на медикаментите е неразумно

Удължаването на срока на предписване на медикаментите, особено в ПИМП, е неразумно и не би довело ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...