Понеделник, 18 Октомври 2021
24
септ
 

МЗ предлага лекарствата off-label за лупус да се реимбурсират от Касата

Петък, 24 Септември 2021 | 09:17:25


Да бъде направено изключение от забраната за заплащане с публични средства на лекарствени продукти, прилагани off-label, предлага МЗ с промяна в Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина. Предложението е направено заради множество постъпили ж

Да бъде направено изключение от забраната за заплащане с публични средства на лекарствени продукти, прилагани off-label, предлага МЗ с промяна в Закона за лекарствени продукти в хуманната медицина. Предложението е направено заради множество постъпили жалби и сигнали от пациенти и техни организации в Министерството, които посочват ползите от off-label употребата на лекарствени продукти при някои автоимунни заболявания.

„Тъй като тези лекарствени продукти са с висока стойност, то за пациентите е изключително затруднен достъпът до тях, именно поради финансови причини. В тази връзка се предлага да бъде създадено изключение от забраната за лекарствени продукти, получени от човешка кръв или човешка плазма – имуноглобулини, заплащани извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и прилагани извън условията на разрешението за употреба за лечение на някои автоимунни заболявания. Също така с проекта се предвижда условията и реда за заплащането на такива лекарствени продукти да се определят с наредбата по чл. 82, ал. 1, т. 8 от Закона за здравето“, пише в доклада на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров към законопроекта.

Той уточнява, че заболяване, при което имуноглобулини се прилагат off-label, е системният лупус еритематодес, при който няма успешно лечение с традиционно използваните лекарствени продукти.

„Стойността на лекарствените продукти, получени от човешка кръв или от човешка плазма – имуноглобулини значително се повиши в последната година, поради високото им потребление вследствие на пандемията, причинена от коронавирусната инфекция. За високата цена допълнително оказа въздействие и липсата на достатъчно суровини за производството на тези продукти. Това направи непосилно тяхното закупуване от страна на пациентите с автоимунни заболявания, при които тези продукти се прилагат извън условията на разрешението за употреба и съответно възпрепятства правото на достъп на тези пациенти до посочените лекарства. Целта на предложения проект е да се разширят възможностите за лечението на пациентите с автоимунни заболявания чрез осигуряването на публичен ресурс за заплащане на лекарствени продукти, които се прилагат извън условието на разрешението за употреба и които са единствената възможност за подобряване на здравословното състояние на тези пациенти“, допълва министърът.

С проекта се изисква разходване на допълнителни финансови средства от държавния бюджет, необходими за прилагане на новата уредба, затова е изискана информация от НЗОК за лечебни заведения, сключили договор с НЗОК за изпълнение на медицински дейности по клинични пътеки, по които се осъществява лечение на заболяването lupus erythematodes – брой отчетени клинични пътеки и брой преминали здравноосигурени лица за периода 1 януари – 31 декември 2020 г. В отговор е посочено, че за посоченото заболяване общият брой по КП 89.1 са преминали 1068 здравноосигурени лица, по КП 89.2 – общо 22 здравноосигурени лица, а по КП 89.3 - 7 здравноосигурени лица.

Според становище на Експертния съвет по медицинската специалност „Ревматология“ общият брой болни със системен лупус еритематодес е около 5000 души. От тях около 300 подлежат на лечение с интравенозни имуноглобулини по една 4 инфузия месечно в продължение на 6-12 месеца. Общият разход за посочения брой пациенти със средна доза на приложение 80 mg на килограм телесно тегло при средна телесна маса 65 кг и средно 9-месечен курс на лечение възлиза на 16 400 124 лв., съответно необходимите допълнителни средства от държавния бюджет от 2022 г. са в размер на 16 400 000 лв. годишно.

Предлага се новата уредба да започне да се прилага от 1 януари 2022 г.

Текста на предложената промяна можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
URQ8


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове
17.10.2021 11:41:13

Д-р Колчаков: „Резервоарът“ на хората, които не са ваксинирани, е мястото, където се раждат новите щамове

Отказът от ваксинация срещу коронавирус крие риск не само са собственото ни здраве, но и здравето ...

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора
17.10.2021 10:35:59 Невена Попова

Доц. Мария Димитрова: Безценно е да имаш около себе си млади, ентусиазирани хора

Доц. Мария Димитрова завършва медицина в МУ – София през 2007 г. През 2008 г. след конк ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...