Събота, 04 Декември 2021
25
март
 

ЕК променя механизма за износ на ваксини

Повече реципрочност и пропорционалност при взимането на решения

Четвъртък, 25 Март 2021 | 08:58:05


Европейската комисия надгражда механизма за прозрачност и издаване на разрешения за износ на ваксини срещу COVID-19, става ясно от съобщение на ЕК. Въвеждат се принципите на реципрочност и пропорционалност като нови критерии, които трябва да се вземат

Европейската комисия надгражда механизма за прозрачност и издаване на разрешения за износ на ваксини срещу COVID-19, става ясно от съобщение на ЕК. Въвеждат се принципите на реципрочност и пропорционалност като нови критерии, които трябва да се вземат предвид при разрешение на износ.

Механизмът за прозрачност и издаване на разрешения за износ на ваксини срещу COVID-19 значително подобри прозрачността на износа. Независимо от това все още не е постигната целта да се гарантира навременен достъп от страна на гражданите на ЕС до ваксини срещу COVID-19, посочват от Комисията.

„ЕС е горд, че на територията му работят производители на ваксини, които ги доставят не само на гражданите на ЕС, но и ги изнасят по света. Въпреки че нашите държави членки са изправени пред третата вълна на пандемията и не всички дружества изпълняват договорите си, ЕС е единственият основен производител от ОИСР, който продължава да изнася в големи обеми ваксини за редица държави. Но този процес трябва да е двупосочен“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Ето защо Европейската комисия ще включи принципите на реципрочност и пропорционалност в съществуващия механизъм на ЕС за издаване на разрешения. ЕС има чудесно портфолио от различни ваксини и ние осигурихме повече от достатъчно дози за цялото население. Но ние трябва да гарантираме своевременни и достатъчни доставки на ваксини за гражданите на ЕС. Всеки ден е от значение, посочи тя.

С новия регламент се въвеждат две промени в съществуващия механизъм.

Освен въздействието на планирания износ върху изпълнението на предварителните споразумения за закупуване (ПСЗ) с производителите на ваксини, държавите членки и Комисията следва също така да вземат предвид аспекта реципрочност, тоест дали държавата на получаване ограничава собствения си износ на ваксини или суровини чрез законодателни разпоредби или по друг начин, и пропорционалност — дали условията в държавата на получаване като цяло са по-добри или по-лоши, отколкото в ЕС, по-специално епидемичната обстановка, процентът на ваксинирани лица и достъпът до ваксини.

Държавите членки и Комисията следва да разглеждат дали съответният износ не представлява заплаха за сигурността на доставките за Съюза на ваксини и техните компоненти.

ЕС се придържа към ангажимента си за международна солидарност и поради това ще продължи да изключва от този режим доставките на ваксини по линия на хуманитарната помощ или предназначени за 92-те държави с ниски и средни доходи от списъка на предварителния пазарен ангажимент за ваксини срещу COVID-19, допълват от ЕК.

От информацията на ЕК се разбира още, че са удовлетворени 380 искания за износ за 33 различни местоназначения за общо около 43 милиона дози. Отказано е само едно искане.

Основните местоназначения за износа са Обединеното кралство (с приблизително 10,9 милиона дози), Канада (6,6 млн.), Япония (5,4 млн.), Мексико (4,4 млн.), Саудитска Арабия (1,5 млн.), Сингапур (1,5 млн.), Чили (1,5 млн.), Хонконг (1,3 млн.), Корея (1,0 млн.) и Австралия (1,0 млн.).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gEZJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари
03.12.2021 17:08:43

Доклад на ИПИ: За 10 години - повече легла, по-малко лекари

Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията, поставя множество въпроси относно адекватнос ...

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври
03.12.2021 16:43:16

126 са лечебните заведения, които получават доплащане до 100% през октомври

Общата стойност на средствата за неблагоприятни условия на работа (НУР) за извънболничната помощ ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...