Петък, 30 Септември 2022
10
авг
 

МУ-Пловдив ще осъществява мобилности за преподаватели и студенти в страни извън ЕС

Сряда, 10 Август 2022 | 15:22:57


Финансиране в размер на 198 700 евро за осъществяване на преподавателски и студентски мобилности спечели Медицински университет – Пловдив, съобщават от там. Висшето училище кандидатства с проектно предложение по Ключова дейност 1 „Образоват

Финансиране в размер на 198 700 евро за осъществяване на преподавателски и студентски мобилности спечели Медицински университет – Пловдив, съобщават от там. Висшето училище кандидатства с проектно предложение по Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Висше образование“ на Програма „Еразъм+“.  Проектите се отнасят  за мобилност на студенти и персонал в сферата на висшето образование, включващи трети страни, които не са асоциирани към Програмата (КА171) и на практика са извън Европейския съюз.

В настоящия проект МУ-Пловдив влиза в двустранно коопериране с два американски университета от Регион 12: САЩ и Канада; два колумбийски университета от Регион 10: Латинска Америка, и един израелски университет от Регион 3: Държави от Южното Средиземноморие. Финансирането е разпределено по следния ред: за Израел – 33 420 евро, за Колумбия – 59 000 евро, за САЩ – 106 280 евро.

Периодът на осъществяване на проекта е 2 календарни години: от 1 август 2022 г. до 31 юли 2024 г.

В основата на проектното предложение със САЩ е развитието на новата научно базирана магистърска програма на МУ-Пловдив „Медицинска речева и езикова патология“. Партньори от американска страна са East Carolina University (ECU) и Michigan State University (MSU). Магистърската програма предлага висококачествено обучение за формиране и развиване на знания и умения у студентите, които да им позволяват да участват активно в процеса на научно базираното обучение и практиката (research-based training and practice). Програмата е изцяло синхронизирана и активно подкрепена от двата партниращи американски университета.

Тъй като в конкретния проект програмата е „Медицинска и речева езикова патология“ (МРЕП) за участие в мобилността се поощряват студенти и преподаватели с комуникативни нарушения. За мобилностите в МУ-Пловдив американските партньори привличат студенти и преподаватели от областта на МРЕП, които са мотивирани и изразяват желание за коопериране с България и имат желание да се запознаят с българската наука, образование, култура и история. Основни изисквания при селекцията на преподаватели от МУ-Пловдив и двата американски университета е да са специалисти по МРЕП, да имат научни публикации в бази данни като Web of Science и Scopus, да имат H-index на цитируемост, да са участвали или участват в научни проекти в областта на МРЕП, по възможност да докладват общи публикации с преподаватели от МУ-Пловдив и да са Фулбрайт грантоносители с България.

В „Еразъм+“ споразуменията в настоящия проект са залегнали клаузи, свързани с образователната мобилност на студентите като езикови умения, менторство, визови въпроси, настаняване в общежития, достъп до библиотека, клинична база, научни центрове, ресурсни центрове, зони за хранене, зони за административни услуги, студентски комитети, както и за издаване на документи за проведена мобилност без заплащане на административна такса. Общото признаване на кредитите е договорено за всяка от страните, като за МУ-Пловдив и партньорите от САЩ, Колумбия и Израел се прилага ECTS системата, а за САЩ се включва и издаденият сертификат.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wSDJ


Всичко за коронавируса
Още новини
Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите
29.09.2022 17:21:38 Невена Попова

Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бю ...

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври
29.09.2022 17:13:20

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври

За поредна година УМБАЛ „Света Марина“ - Варна се присъединява към инициативата за пр ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...