Петък, 07 Октомври 2022
09
юли
2
 

Из пресата: Повече средства за заплати, спрените лекарства, алергиите

Понеделник, 09 Юли 2018 | 09:39:03
2

„Заплатите на чиновниците да бъдат увеличени с 20% през 2019 г., с толкова да се увеличат и разходните стандарти за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Това поискаха в неделя от КНСБ, като представиха своите виждания за бюджета за

„Заплатите на чиновниците да бъдат увеличени с 20% през 2019 г., с толкова да се увеличат и разходните стандарти за социално осигуряване, подпомагане и грижи.

Това поискаха в неделя от КНСБ, като представиха своите виждания за бюджета за следващата година”, четем днес в „24 часа”.

Ето и исканията на синдиката, засягащи здравния сектор: „Настояваме бюджетът на Министерството на здравеопазването в частта му за персонал да бъде увеличен с 49,4 млн. лв.”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 души, работещи в регионалните здравни инспекции, домовете за медико-социални грижи за деца, държавните психиатрични болници, отделенията за трансфузионна хематология и др., да имат по-високи заплати, обясни още той.

Необходимо е и увеличение на средствата с 15 млн. лв. за училищното здравеопазване, което да позволи увеличение с 10% на възнагражденията на медицинските специалисти в училищата и детските градини, настояват още синдикалистите”, пише изданието.

„Сега” се спира на блокираните от ИАЛ лекарства, за които стана известно миналата седмица. „Хиляди пациенти ще трябва в скоро време да сменят лекарствата, които приемат за високо кръвно и сърдечна недостатъчност, след като Изпълнителната агенция по лекарствата блокира 62 препарата за сърце заради съмнения, че съдържат потенциално опасен примес. Става дума за активната съставка на медикаментите валсартан, в която може да има N-нитрозодиметиламин, който според ИАЛ „се класифицира като вероятен канцероген”, пише вестникът и отбелязва: „Блокирането на лекарствата може да доведе до хаос и напрежение, тъй като по данни на здравната каса 160 000 души у нас приемат лекарства с валсартан по линия на НЗОК. Те ще трябва да отидат при личните си лекари, които да сменят рецептите им. Самите рецепти пък се изписват за 3 месеца и обикновено са за повече от един медикамент. Затова от Българския фармацевтичен съюз очакват указания от здравната каса как точно да продължат да се изпълняват рецептите”.

„От агенцията по лекарствата успокоиха, че алтернативите на блокираните 62 медикамента са над 100 и пациентите има с какво да заменят терапията си. Според фармацевтите повод за паника няма и пациентите не трябва да спират лекарствата си, преди да им бъдат изписани други”, уточнява още публикацията.

„Монитор” пък фокусира вниманието си върху отминалия Световен ден за борба с алергиите и изнесените във връзка с него данни. „Всеки втори ще страда от някакъв тип алергия след седем години, съобщи за „Монитор” водещият специалист в областта на имунологията акад. Богдан Петрунов, като се позова на данни на Световната здравна организация. Това означава, че бумът на тези заболявания ще бъде към 2025 година. Тези данни той изнесе вчера - Световният ден за борба с алергиите”, пише всекидневникът.

„Основната причина са замърсителите в околната среда, като водещи по равно са консерванти, оцветители и стабилизатори в храните и замърсеният въздух, поясни акад. Петрунов. Радиационният фон също се увеличава и започва да провокира алергични реакции, тъй като срива имунната система, допълни той. Като водещи сред алергичните прояви той посочи домашният прах и акарите в него. Това са микрокърлежи, които предизвикват бронхиалната астма и плесенните спори. В последните години се увеличиха реакциите именно в резултат на плесенните спори. Причината е, че новите дограми на жилищата уплътняват много добре, но така намалява естествената вентилация. Така се получава идеална топла и влажна среда за развитието на въпросните плесени, посочи акад. Богдан Петрунов”, четем във вестника.

„Втората причина за алергиите е наследствеността, каза още акад. Богдан Петрунов.

При двама родители с алергия вероятността детето също да развие е 50%, ако от нея страда само майката или само бащата, рискът е 20 на сто, допълни той и съобщи, че Българското дружество по имунология е подготвило национална програма за борба с алергиите, която ще бъде представена в Министерството на здравеопазването”, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vntN

GP 09.07.2018 11:34:38

Добре, че от вестниците научаваме за неразбориите. Къде сте уважаеми Отговорни фактори в здравеопазването ? Чернобил не ви ли научи какво се прави ?

Гост 10.07.2018 11:25:11

Тези отговорни фактори са изчадията на онези комунистически изроди,които скриха навремето истината за Чернобил.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ
06.10.2022 17:22:39 Невена Попова

Д-р Станева: Удовлетворени сме, че все повече родители ни търсят за съвет и помощ

„Все повече родители водят децата си на профилактичен преглед без да имат някакви симптоми ...

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми
06.10.2022 16:59:25

САЩ: Вече има обвинени за злоупотреби със средства по COVID програми

Петима настоящи и бивши служители на Службата за вътрешни приходи (IRS) на САЩ са обвинени в изма ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...