Четвъртък, 28 Октомври 2021
07
ноем
2
 

От пресата: Как депутатите приеха бюджета на НЗОК за 2019 г. на първо четене

Сряда, 07 Ноември 2018 | 09:21:30
2

Очаквано, разглежданите вчера в парламента бюджети са сред основните теми в днешната преса. Акцентите обаче са различни, като част от вестниците посвещават повече място на парламентарните хватки през вчерашния ден и по-малко на дебатите по същество.

Очаквано, разглежданите вчера в парламента бюджети са сред основните теми в днешната преса. Акцентите обаче са различни, като част от вестниците посвещават повече място на парламентарните хватки през вчерашния ден и по-малко на дебатите по същество.

„Бойкотът на дебатите по бюджетите на ДОО и на здравната каса донесе финансови санкции на опозицията. Въпреки това от БСП са решени да продължат да не се регистрират в пленарната зала. Това не попречи на мнозинството да събере кворум. В 13 ч извънредното заседание за първото четене на бюджетите за здраве, пенсии и помощи започна със 122-ма депутати. Поискана по-късно поименна проверка от ГЕРБ дори установи, че по банките си са 129 депутати. Всеки отсъстващ, установен от проверката, да бъде лишен освен от надницата си за деня и от дневни, квартирни и пари за бензин, предложи шефът на правната комисия Данаил Кирилов”, пише „24 часа” и едва след това съобщава накратко фактологията около приемането на здравния бюджет.

„Бюджетът на НЗОК бе приет на първо четене със 108 "за" от ГЕРБ и патриотите. 62-ма от БСП и ДПС гласуваха "против", а 10 от "Воля" се въздържаха.

За първи път бюджетът за здраве надхвърля 5 млрд.лв., а НЗОК получава 490 млн. лв. допълнително, подчерта здравният министър Кирил Ананиев”, пише изданието.

„Труд” започва с финансовата рамка на бюджета на Касата. „Законопроектът за бюджет на НЗОК за 2019 г. беше приет на първо четене от депутатите вчера на извънредно заседание на парламента. В приходната част се очаква да постъпят 4,299 млрд. лв. за здраве или с 439,600 млн. лв. повече от 2018 г. Общо разходите за догодина са разчетени в размер на 4,350 млрд. лв., което е с 490 млн. лв. повече отколкото през 2018 г.”, отчита изданието и продължава: „Въпреки това законопроектът беше подложен на множество критики от страна на опозицията. Недоволство будят основно предложенията за създаване на мегаагенция чрез сливане на Агенция "Медицински одит" с Изпълнителната агенция по трансплантации; делегирането на право на Народното събрание да разрешава или не разкриване на нови болници; преходни и заключителни разпоредби, които неправомерно променят 16 закона в държавата”.

В „Монитор” четем: „Бюджетът на НЗОК се оказа по-критикувания, като в крайна сметка от ГЕРБ дадоха знак, че са в готовност да направят промени преди второто четене. Готови сме да внесем предложения, които в съгласие с Лекарския съюз ще дадат възможност да се ограничат правомощия на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на прехвърлянето на средства от един параметър на бюджета в друг, заяви шефката на ресорната комисия към НС д-р Даниела Дариткова”.

И още: „След приемането на закона за бюджета Народното събрание ще дава съгласие за създаването на нови лечебни заведения, а не МЗ, както е сегаидея, срещу която скочи БСП. От ДПС също не подкрепиха бюджета на Касата, като подчертаха, че не могат да се правят фундаментални структурни промени през преходните му разпоредби. Защо правите промени по този начин - от мързел, да спестите време или да спестите обществения дебат и критиките, попита д-р Нигяр Джафер от ДПС. Според нея целта е да се смачка дебатът”.

„Телеграф” извежда като акцент промените, които партиите заявиха, че смятат да внесат между първо и второ четене. „ГЕРБ ще ревизира идеята всички болници да бъдат прелицензирани от догодина, залегнала в Закона за бюджет на НЗОК. Предложението на управляващите по спорните текстове ще бъде направено преди второ четене на закона, уточни председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова в дебата за първото гласуване, който се проведе вчера. (...) ГЕРБ разкритикуваха идеята новата агенция за медицински надзор да прелицензира всички болници. Този текст беше атакуван и от ДПС, като по думите на зам.-председателя на НС от ДПС Нигяр Джафер това ще доведе до корупционни практики. ГЕРБ ще преразгледат още централизацията на центровете по трансфузионна хематология, правомощието на надзора на касата да прехвърля пари от едно перо към друго и ограничението НЗОК да не плаща на лекар, който не е на основен договор в болница. От ДПС ще предложат отпадане на идеята парламентът да дава разрешение за разкриване на нови болници”, разказва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mBW#

Гост 07.11.2018 09:55:47

Време е това правителство да си ходи!

Гост 07.11.2018 09:45:39

Кашата става все по-гъста и неприятно миришеща.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София
27.10.2021 20:35:20

Ограничават плановата дейност и разкриват още 50 интензивни легла в София

До дни предстои плановият прием и плановата оперативна дейност в София да бъдат временно ограниче ...

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите
27.10.2021 17:26:52

Държавният глава на тържество на МУ - Пловдив за Деня на будителите

На 28 октомври Медицинският университет – Пловдив ще отбележи 1-ви ноември – Ден на н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...