Четвъртък, 20 Януари 2022
19
ноем
3
 

МЗ залага предпоставка за въвеждане на ДСГ

Петък, 19 Ноември 2021 | 17:24:04
3

Предпоставка за въвеждането на диагностично свързаните групи залага Министерството на здравеопазването с проект за нормативна промяна. Според предложението на ведомството в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на

Предпоставка за въвеждането на диагностично свързаните групи залага Министерството на здравеопазването с проект за нормативна промяна. Според предложението на ведомството в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, се въвежда нова класификационна система на медицинските процедури от началото на 2022 г.

Класификацията е утвърдена в друг нормативен документ – Наредбата за въвеждане на класификационни статистически системи за кодиране на болестите и проблемите, свързани със здравето, и на медицинските процедури. На практика с това се отменя прилаганата към настоящия момент, включително и в рамките на Националните  рамкови договори между НЗОК и БЛС/БЗС, класификационна система на медицинските процедури по МКБ 9 КМ.

Новата класификационна система на медицинските процедури е разработена на базата на Австралийската класификация на медицинските процедури. Ползването ѝ е въз основа на сключен на 4 ноември 2011 г. договор с Австралийския съюз относно определени права на използване на класификационната система AR-DRG.

Припомняме, въвеждането на тези кодове бе отлагано в продължение на 10 години, като неизменният аргумент бе липсата на готовност на здравната система.

„Прилагането в страната ни на новата класификационна система за медицинските процедури изискваше продължителна и задълбочена подготовка, която бе реализирана със съвместните усилия на Националната здравноосигурителна каса, Националния център по обществено здраве и анализи, лечебни заведения и медицински специалисти. В периода на подготовката за внедряването ѝ бе необходимо да се прецизират кодовете на отделните медицински процедури и да се адаптират софтуерните продукти за прилагане на новите кодове.

За отразяване на националните ни особености при отчитане на медицинските процедури системата бе адаптирана към българската практика, с което бе отразена възможност за кодиране на всички изпълнявани от лечебните заведения медицински процедури в извънболничната и болничната медицинска и дентална помощ“, се посочва в мотивите на МЗ към проектопромените.

От там отбелязват още, че към настоящия момент от НЗОК и НЦОЗА е отчетена готовност за внедряването ѝ от началото на 2022 г.

За улеснения в процеса на кодиране, за ползване от всички заинтересовани лица на интернет страницата на НЦОЗА е публикувана класификационната система на медицинските процедури, както и азбучен указател към нея. Същевременно от страна на НЗОК е получено уверение, че е създадена необходимата организация по адаптиране и привеждане в готовност на информационната система на институцията за работа с новата кодираща система.

Така с проекта се заменят кодовете на медицинските процедури по МКБ 9 КМ с кодовете по новата класификационна система. Това включва медицинските процедури, изпълнявани по клинични пътеки, клинични и амбулаторни процедури, включени в приложенията на наредбата. С приемане на предложената промяна ще се въведе отчитане по унифициран, нормативно регламентиран начин на медицинските дейности, които се изпълняват от лечебните заведения.

С целия проект можете да се запознаете тук, а с мотивите към него - тукКоментари по темата

Правила на форума за коментари
c$aw

Стар 20.11.2021 13:17:11

От много години НЦОЗА не са в течение какво релно се случва с Лечебните заведения и се напълни с търтеи и празноглавци, начело с директора Христо Хинков. НЦОЗА отдавна не прави анализи в здравеопазването и дава само статистика.

Гост 19.11.2021 19:06:55

Ахаха отново спекуланти в МЗ. Тук сто пъти се коментира ,че за ДСГ трябва ТРОЙНО ФИНАНСИРАНЕ. Те не плащат днес реално изчислени клинични пътеки , цървулите решили да въвеждат ДСГ въреки,че бюджетът за здраве е същия мизерен бюджет, а и досега нищо реално не е остойностено като дейност . КОГО ЛЪЖАТ ПАК ОТ МЗ и НЗОК ? И балъците от УС на БЛС си траят, а новите шамари и лъжливи очаквания идват. В ДСГ има още повече задължения в диагностиката и терапията за лекаря .....за същите пари както при КП. Комунисти,сър !.

Гост 20.11.2021 13:21:09

Без промяна на вноската не могат да се въведат ДСГ. Промяната на Наредбата е само имитация на дейност. Такива между другото са всички направени промени от Кацаров. Пишман лекар, пишман юрист е Стойчо.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон
19.01.2022 17:16:02

СЗО: Забавя се темпът на разпространение на омикрон

Броят на новите случаи на коронавирусна инфекция в световен мащаб се е увеличил с 20% през минала ...

Без затягане на мерките в София засега
19.01.2022 17:05:53

Без затягане на мерките в София засега

Към момента затягане на мерките в столицата не се предвижда. Това стана ясно след заседание на кр ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...